Zespół Żłobków m.st. Warszawy
                        
Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  





Kilka słów o poradniku „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń”

 

Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia” i Państwowa Inspekcja Sanitarna dostarczą do każdego żłobka w Polsce poradnik „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń”. Dystrybucja rozpocznie się w czerwcu br. To pierwsza na rynku publikacja, dedykowana osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobkach, tak kompleksowo uwzględniająca najnowsze normy i zalecenia dotyczące żywienia dzieci od 1. do 3. roku życia, jak również ich praktyczne wprowadzenie. Autorami opracowania są wybitni eksperci w dziedzinie żywienia niemowląt i małych dzieci oraz dietetycy współpracujący z placówkami żłobkowymi.



Od 1 stycznia 2018 r. to „organizatorzy żywienia zbiorowego w żłobkach”, czyli głównie intendenci, kierownicy, dyrektorzy i osoby dedykowane, odpowiadają za zapewnienie w nich pełnowartościowych posiłków. Żłobkowa dieta powinna być zgodna z normami żywienia, jakie w 2017 roku zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Po nowelizacji ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, która weszła w życie w styczniu br., kierownicy żłobków w wielu rejonach Polski i intendenci zgłaszali potrzebę wprowadzenia prostych narzędzi i pomocy, które ułatwią wprowadzenie wytycznych.



„Mamy świadomość, że każda mama chce, aby jej dziecko było dobrze żywione nie tylko w domu, ale i w żłobku. Dlatego Główny Inspektor Sanitarny zdecydował się wesprzeć edukację dietetyczną, ułatwiając osobom prowadzącym żłobki zagwarantowanie prawidłowego żywienia małych Polaków. Mamy bowiem świadomość, że obok karmienia piersią przez co najmniej 6 miesięcy, istotne jest, by w pierwszym 1000 dni życia dziecka kształtowały się prawidłowe nawyki żywieniowe, wpływające na późniejszy stan jego zdrowia” – powiedział Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.



W odpowiedzi na aktualne potrzeby dyrektorów i intendentów odpowiedzialnych za żywienie dzieci w żłobkach, eksperci żywienia małych dzieci podjęli się opracowania zbioru aktualnych zasad i praktycznych porad na temat organizacji prawidłowego żywienia dzieci w żłobkach. Wśród autorów opracowania jest m.in. Pani Agnieszka Domańska główny specjalista ds. żywienia i HACCP w Zespole Żłobków m.st. Warszawy



Za recenzję merytoryczną odpowiada dr hab. prof. nadzw. SGGW Jadwiga Hamułka.



Publikacja opracowana została pod redakcją Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” oraz objęta jest Honorowym patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego. Projekt przygotowano dzięki wsparciu Fundacji NUTRICIA w ramach partnerstwa w programie edukacyjnym „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.



Poradnik można pobrać ze strony: http://www.zdrowepokolenia.org/poradnik_zywienie_dzieci_w_zlobkach




Biuletyn Informacji Publicznej




Oferty, komunikaty
Oferty, komunikaty
Stop Krzywdzeniu Dzieci
ZAMÓWIENIA PUBLICZNE
więcej...

PoradnikPoradnik
Pomóż !
10 powodów, by nie bić dziecka
Uczę się życia od Ciebie
KONWENCJA O PRAWACH DZIECKA
Nigdy nie potrząsaj dzieckiem.
więcej...


strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy
© 2006-2018 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.