Znalezione obrazy dla zapytania: żywienie gifyOgólne założenia dotyczące żywienia dzieci w żłobku

  1. Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.
  2. Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
  3. W żłobku realizowane są diety podstawowe oraz diety eliminacyjne.
  4. Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu  o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym /lekarz określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych a nie rodzic/.
  5. Wszystkie produkty „zastępcze” przeznaczone do realizacji  diet eliminacyjnych, nie zamieszczone w specyfikacji Zespołu Żłobków m. st. Warszawy, muszą być dostarczone przez rodziców /szczelnie zapakowane z odpowiednio długą datą ważności/. Rodzaj i ilość produktów należy skonsultować z intendentem żłobka
  6. Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych TYLKO w oparciu o prośbę /oświadczenie/ rodziców.
  7. W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
       a. Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym harmonogramem /planem dnia/.
       b. Urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis /zdrowa dieta/.
       c. Brak pojadania między posiłkami
       d. Właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci /w żłobku maluszki nie są  zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane/.
       e. Właściwą kulturę spożywania posiłków /swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników/
       f. Brak w menu maluszków słodyczy /cukierków, czekolad, batonów itp./
       g. Kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem oraz mycia ząbków po posiłku /w zależności od wieku/.

Znalezione obrazy dla zapytania: żywienie gify

Znalezione obrazy dla zapytania: pora obiadu gifPory wydawania posiłków:

8:15 – 8:30 Śniadanie

9:45 – 10:00 II śniadanie

11:30 – 12:00 II danie

14:00 – 14:30 Zupa

15:00 – podwieczorek

Dzieci mają zapewniony stały dostęp do wody pitnej

Znalezione obrazy dla zapytania: ciekawostki kulinarne gif   Ciekawostki i przepisy kulinarne:

  Znalezione obrazy dla zapytania: marchewka gifMarchewka w roli głównej” Warzywem, które wprowadzamy jako pierwsze do diety dziecka jest marchewka …. <<<  więcej  >>>

Znalezione obrazy dla zapytania: jabłko gif„Jabłuszko rumiane” – Jabłka uważane są za jedne z najbardziej zdrowych owoców i są nieocenionym źródłem witamin, szczególnie witaminy C…. <<<  więcej  >>>

Znalezione obrazy dla zapytania: ryby gif„Rybne pyszności” W rybach występują przede wszystkim tłuszcze jedno- i wielonienasycone, w tym bezcenne kwasy Omega-3….. <<< więcej >>>

    Znalezione obrazy dla zapytania: gify pomidor   Pomidor – owoc czy warzywo? – Pomidory są niezbędne w diecie dziecka, Polecane dla chorowitków i dzieci z niedoborami witamin – żadna pigułka nie zapewni tylu witamin, co świeży pomidor … <<< więcej >>>