Jadłospis - Żłobek 40 | Żłobek nr 40

Jadłospis 14.02-25.02.2022

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
14.02.2022
Płatki gryczane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z  masłem, wędlinką z kurczaka, rzodkiewką (D- masło flora) II śniadanie: jabłko, pomarańcza, banan, kiwi Ziemniaki z koperkiem, mięso duszone ( schab, szynka, indyk, kurczak) duszony  w sosie ciemnym , szpinak gotowany na jarzynkę (świeży i mrożony) ,  surówka z warzyw mieszanych(sałata masłowa, papryka, szczypiorek,) olejem Kompot porzeczkowo-śliwkowy. Zupa pomidorowa na koncentracie pomidorowym, pomidorkiem konserwowym, przecierem pomidorowym z ryżem ( jaśminowy, pełnoziarnisty) , warzywami, natką pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym i kefirem. Mufiny kakaowe, ciepłe mleczko do picia, D/soczek owocowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
Wtorek
15.02.2022
Bawarka  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jaja gotowanego pomidorkiem, D/M-  masło flora polędwica z kurczaka ) woda z  cytrynką i limonką  ,  II śniadanie: banan, jabłko, pomarańcza. Mix kasz (pęczak, gryczana biała, bulgur)  na sypko, potrawka  drobiowa ( filet z indyka, filet z kurczaka)   w sosie koperkowym, cukinia gotowana na jarzynkę, surówka z sałaty masłowej  kiełkami słonecznika, cykorią, rzodkiewką białą, szczypiorkiem, jogurtem naturalnym (d- olejem). Kompot wiśniowy. Zupa żur staropolski z warzywami, natką pietruszki, czosnkiem, oliwą z oliwek, ziemniakami, koperkiem, zaprawiany kefirem. Naleśniki z serem białym, musem owocowym (malina, mango, jagoda, żurawina), woda z miętą świeżą i  cytryną do picia. D- naleśniki na napoju owsianym  z dżemem owocowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
16.02.2022
Płatki jaglane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z gotowanej marchewki, ogórkiem kiszonym, siekanym szczypiorkiem (d/m- masło flora)  herbata owocowa . II śniadanie: jabłko, pomarańcza, gruszka, kiwi Kluseczki leniwe z sera białego z mąką pszenną, ziemniaczaną  i gryczaną, polane masłem  (D- kotlet jarzynowy,  ziemniaki), dynia (świeżą i mrożona)  gotowana na jarzynkę, surówka z selera z dodatkiem śliwki suszonej, soku z cytryny, jabłka, jogurtem greckim (d/m- olejem). Kompot z kiwi, śliwki i żurawiny. Zupa krem  z  brokuła z ziemniakami, warzywami,  zabielana mlekiem. D/m- bez mleka. Jogurt  ( naturalny i grecki o smaku brzoskwiniowym biszkopciki. D- mus owocowy (brzoskwiniowo- morelowy) , chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
17.02.2022
Kasza kuskus i jaglana  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą humus (cieciorka konserwowa, sezam, awokado) plasterkiem ogórka kiszonego D- masło flora,   II śniadanie: gruszka, jabłko, pomarańcza, gruszka Makaron  mini i pełnoziarnisty gotowany , cielęcina  (d-bc- filet z kurczaka) duszona w sosie  morelowym (morela suszona do sosu) mini  marchewka gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej i świeżej z jabłkiem, cebulką, olejem. Kompot truskawkowy Zupa szpinakowa z warzywami, ziemniakami, płatkami czosnku, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana mlekiem. D/M- bez mleka. Babeczki cytrynowe,  mleczko ciepłe do picia. D- gruszka zapiekana w piekarniku,
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
piątek
18.02.2022
Kasza gryczana  na mleku, pieczywo mieszane  z masłem, serkiem ziołowym a”la almette (własny wyrób serka na bazie twarogu o smaku ziołowym: bazylia świeża, szczypiorkiem), papryką żółtą (d-bj- masło flora, polędwica drobiowa), mięta do picia.   II śniadanie: pompelo, gruszka, mandarynka Ziemniaki z wody, ryba po grecku z pomidorami świeżymi,  koncentratem pomidorowym, włoszczyzna w paski, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, cykorii, jarmużu,  oliwy z oliwek.  Kompot ananasowo-czereśniowy. Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną  perłową i gryczaną białą, natką pietruszki, koperkiem, cebulką. Maślanka z jogurtem naturalnym o smaku  jagodowym wafle kukurydziane. D-  mus jagodowy, wafle kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Poniedziałek
21.02.2022
Ryż jaśminowy na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem polędwicy z kurczaka,  ogórkiem  zielonym, . D- masło flora. II śniadanie: pomarańcza, gruszka, winogrono. Ziemniaki z koperkiem, kotleciki rybne (mintaj, łosoś) , buraczki z rzodkiewka białą na ciepło, surówka z kapusty białej z dodatkiem marchewki, cebulki czerwonej, jabłka, oleju. Kompot ananasowo- czereśniowy. Zupa jarzynowa (fasolka, żółta, zielona, kalafior,  włoszczyzna, marchewka, brukselka,  z soczewicą,  cebulką, zabielana jogurtem naturalnym. Ciasto jogurtowe  z jabłkiem , kawa inka na mleku słodzona miodem. D- bułeczka z miodem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Wtorek
22.02 .2022
Kluseczki lane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z fasolki czerwonej i szpinaku, paseczkami papryki czerwonej D/m- masło flora II śniadanie: gruszka,  jabłko, pomarańcza, winogrono. Komosa ryżowa gotowana  na sypko, schab wieprzowy z filetem z kurczaka w sosie pomarańczowy,  fasolka szparagowa zielona gotowana na jarzynkę  , surówka królewska (kapusta biała, papryka czerwona, szczypior, ogórek kiszony ) z  olejem. Kompot  borówkowo-czereśniowy. Zupa krem z batatów z warzywami, natka pietruszki, koperkiem, podprawiana żółtkiem. Sernik  wiedeński z rodzynkami na herbatnikach,  herbatka z limonką. D/M- knedle ze śliwką na mące gryczanej, herbata z limonką.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
środa
23.02.2022
Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego, jajka gotowanego i brokuł gotowanych z podsmażoną cebulką, plasterkiem pomidorka malinowego (d/m- masło flora, polędwica z kurczaka). II śniadanie: banan, jabłko. Ziemniaki z koperkiem, pieczeń z szynki i kurczaka, sos koperkowo- naciowy, rzodkiew biała  gotowana  na jarzynkę, sałatka z buraczków czerwonych z jabłkiem, cebulką, olejem  sokiem z cytrynki. Kompot malinowo- owocowy. Zupa krem fasolki szparagowej z warzywami, kaszą bulgur, natką pietruszki, koperkiem. Chałka drożdżowa z rodzynkami, kakao na mleku do picia  D/M- racuchy z jabłkiem na napoju sojowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
24.02. 2022
Kawa zbożowa  na mleku, pieczywo mieszane z masłem , pastą z pietruszki i płatków migdałowych,  pomidorkiem koktajlowym   II śniadanie: winogrono, pomarańcza Kasza owsiana, kotlet  pożarski z mięsa drobiowego, sos bazyliowy ,  brokuł gotowany na jarzynę,  surówka z marchewki z jabłkiem, szczypiorkiem, olejem. Kompot śliwkowo-morelowy. Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki, bazylią świeżą, zabielana jogurtem greckim. D/m- b.j Sałatka jarzynowa (włoszczyzna świeża, groszek zielony konserwowy, kukurydza konserwowa, natka pietruszki, musztarda, ogórek kiszony) podana na waflu, syrop owocowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Piątek
25.02.2022
Zacierki gryczane gotowane  na mleku, pieczywo mieszane   z masłem, pasztetem z pieczonego buraka, czosnkiem, pestkami dyni,  ogórkiem kiszonym (d/m- masło flora)  II śniadanie: jabłko , pomarańcza, banan Ziemniaki z koperkiem, pulpeciki łososia w sosie musztardowym, różyczki kalafiora gotowane z mini marchewką na jarzynkę, surówka z rzodkwi białej z dodatkiem szczypiorku, papryki czerwonej, jogurtu naturalnego (d/m- olejem). Kompot brzoskwiniowo- czereśniowy. Zupa krem z dyni z warzywami, natką pietruszki, koperkiem, kropeczka jogurtu naturalnego, groszkiem ptysiowym. D/M- bj  Gronola, Jogurt grecki o smaku owocowym (borówka, mango, kiwi) posypany płatkami  owsianymi D/M- mus z mango z płatkami owsianymi.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry
Przejdź do treści