Jadłospis - Żłobek 40 | Żłobek nr 40

Jadłospis 20.06-01.07.2022

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek                                 20.06.2022 Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym, szczypiorkiem, ogórkiem małosolnym. D/m- masło flora, chleb bezglutenowy, dżem owocowy.II śniadanie: jabłko, arbuz Kasza pęczak, kuleczki drobiowo-wieprzowe  (filet z kurczaka, filet z indyka, szynka wieprzowa) w sosie własnym, groszek zielony gotowany z pieczona papryka na jarzynkę, surówka wielowarzywna( włoszczyzna, ogórek, pomidor, kukurydza konserwowa, papryką kolorowa) w sosie winegret. Kompot śliwkowy. Zupa szrek z warzyw zielonych (por, brokuł, cukinia, szpinak, fasolka zielona,  koper, natka), podprawiana jogurtem naturalnym, posypana grzankami. Jogurcik truskawkowy z orkiszem. Mus truskawkowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, b, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
Wtorek 21.06.2022 Kakao na mleku pieczywo mieszane z masłem  do wyboru: ser żółty mierzwiony, jajko, papryka kolorowa, papryka żółta, herbatka do picia  D/M-  masło flora, kaszka zbożowa b/m. II śniadanie: jabłko, pomarańcza, kiwi. Mix kasz (burgul, jaglana) na sypko, potrawka z mięsa mioeszanego  ( filet z indyka, szynka wieprzowa, filet z kurczaka) w sosie śliwkowym ( śliwka suszona do sosu) , cukinia świeża gotowana na jarzynkę z masłem, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, oliwa z oliwek. Kompot owocowy. Zupa jarzynowa ( kukurydza mrożona, włoszczyzna świeża, włoszczyzna mrożona, kalafior, brokuł, dynia, natka, koperek). Placuszki z jabłkiem i cynamonem, śmietanką,  kawa orkiszowa na mleku, D/M- kawa orkiszowa na wodzie.
Alergeny Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa 22.06.2022 Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z marchewki z sezamem, kiełkami lucerny, ogórkiem kiszonym  woda do picia D/m- masło flora, chleb bezglutenowy. II śniadanie: jabłko, truskawka Ziemniaki młode z koperkiem, pieczeń z mięsa wieprzowego (schab, szynka), sos cebulowy, dynia z marchewka w kostkę gotowana na jarzynkę z czosnkiem, lubczykiem, surówka z kapusty kiszonej, jabłkiem, cebulką, oliwa z oliwek. Kompot malinowy. Krupnik z warzywami, natką pietruszki, koperkiem, cebulką smażoną, natka pietruszki, kaszą jęczmienną perłową. Ciasto drożdżowe z kruszonką, kawa zbożowa na mleku. D/m- ciasto drożdżowe na oleju , kawa inka na wodzie. D/bgl- ryż czerwony z musem truskawkowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca oliwa z oliwek Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek 23.06.2022 Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka grecka (sałata rzymska, pomidorem, szczypiorek, papryka kolorowa, mozzarella, jajko gotowane), rumianek do picia,   D/m- masło flora. II śniadanie: jabłko, borówka Ryż czerwony, leczo warzywne (cukinia, bakłażan, kabaczek, włoszczyzna świeża), sałatka z buraczka czerwonego, cebulką, ogórkiem  kiszonym,  papryką i oliwa z oliwek Kompot borówkowy. Barszcz biały z ziemniaczkami, natką pietruszki, koperkiem, czosnkiem, majerankiem, zabielany maślanką. Naleśniki z serem białym polane musem truskawkowym. D/M- naleśniki na napoju sojowym z truskawkami.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek 24.06.2022 Makaron nitka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą masłową, polędwicą wieprzową, rzodkiewką, mięta do picia. D/M- masło flora, kaszka b/m zbożowa. II śniadanie: winogrono, banan Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony z łososia, młoda kapusta z pomidorkami konserwowymi na jarzynkę, sałatka z pomidorka, cebulką, jogurtem naturalnym D/M- olejem. Kompot gruszkowy. Ryżanka z koperkiem, warzywami, natka pietruszki. Serek biały z musem borówkowym. D/m- ryż z musem borówkowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Poniedziałek 27.06.2022 Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym mierzwionym, plasterkiem pomidorka,  D/m- masło flora, dżem owocowy, herbatka owocowa. II śniadanie: borówka, jabłka Ziemniaczki młode pieczone, ryba po grecku z koncentratem pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchewką, kukurydzą konserwową, oliwą z oliwek, Kompot morelowo-wiśniowy. Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną, natką pietruszki, siekanym koperkiem. Budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane. D/M- budyń czekoladowy na napoju roślinnym, chrupki kukurydziane.
 Wtorek 28.06.2022 kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta humus z ciecierzycy, sezamu, fasolki czerwonej, szczypiorku, ogórkiem  małosolnym. II śniadanie: jabłko, Spaghetti z mięskiem mielonym drobiowym i warzywami , surówka z  rzodkiewki  białej z szczypiorkiem, jogurtem naturalnym D/m- oliwą z oliwek Kompot wiśniowy. Zupa ogórkowa z ziemniakami, warzywami, natka pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. Jogurt naturalny z miodem posypany orkiszem, D/m- mleczko kokosowe posypane orkiszem.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Środa 29.06.2022 Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaja gotowanego z dodatkiem masła, szczypiorku, papryką czerwoną, herbatka z cytrynką do picia  D/M – masło flora, napój owsiany, polędwica z kurczaka II śniadanie banan , jabłko, kiwi Ziemniaki posypane koperkiem  nugaty z kurczaka w panierce z bułki tartej, mini marchewka gotowana na jarzynkę, surówka z pora z jabłkiem, morelą suszoną, kefirem D/m- oliwa z oliwek. Kompot śliwkowy. Zupa szpinakowa z warzywami, kaszą jaglana, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana mlekiem. Budyń waniliowy, wafle kukurydziane, D/M- budyń waniliowy na napoju jaglanym, wafle kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek 30.06.2022 Kluseczki  pszenne lane na mleku , pieczywo mieszane z masłem twarożek z brzoskwiniami , D/M masło flora, dżem owocowy, rumianek do picia II śniadanie  jabłko, kiwi, winogrono, truskawka Makaron gotowany, sos chrzanowy  kotlet devolay ) z dodatkiem sera żółtego,  Surówka z pora , marchewki i jabłka dodatki jogurtu greckiego d/m- olejem,  Brokuł  z płatkami migdałów  gotowany na jarzynkę . Kompot śliwkowy Zupa krem z białych i zielonych warzyw (por, fasolka szparagowa zielona, pietruszka, seler, kalafior, koperek natka pietruszki bazylia świeża, kolendra świeża), płatkami ryżowymi. Ryż zapiekany z jabłkiem polany mleczkiem kokosowym i cukrem waniliowym
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy
Piątek 01.07.2022 Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaja gotowanego i pomidorka suszonego z dodatkiem siekanego szczypiorku, plasterkiem ogórka świeżego, mięta z cytrynką do picia, D/M- masło flora, b.j. II śniadanie, jabłko Ziemniaki młode z wody posypane siekanym koperkiem,  paluszki rybne w panierce sezamowej ,buraczki na ciepło  z cebulką na jarzynkę , surówka z kalarepy , papryki żółtej i czerwonej, marchewki , jabłka z jogurtem naturalnym. D/M – olejem . Kompot morelowy Zupa krem z kukurydzy z kasza jęczmienna, koperkiem, natką pietruszki. Gronola ( płatki owsiane, orkiszowe,  orzech pinii, miód, rodzynki , śliwka suszona, morela suszona, sezam) zalane jogurtem naturalnym. D/M- płatki ryżowe z owocami suszonymi.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb. Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Przewiń do góry
Przejdź do treści