Jadłospis - Żłobek 40 | Żłobek nr 40

Jadłospis 25.04.2022- 06.05.2022

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
25.04.2022
Płatki kukurydziane ( pełnoziarniste i bezglutenowe)  na mleku,, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym papryką czerwoną: D/M- masło flora, dżem owocowy II śniadanie: jabłko Ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka z marchewka w kostkę i groszkiem zielonym  w sosie własnym, kalafior gotowany na jarzynkę, surówka wielowarzywna (marchewka, pietruszka, por, seler, pomidor, szczypior), jogurtem naturalnym. D/M- olejem. Kompot wieloowocowy. Zupa krem z bakłażana  z warzywami, grzankami. Smoothie z kefiru i jogurtu greckiego o smaku czereśniowym, biszkopciki. D/M- mus czereśniowy, chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
Wtorek
26.04.2022
Kakao  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem  mozarellą, pomidorkiem malinowym,,   D/M-  masło flora, ser żółty bez laktozy,  woda z  cytrynką ,  II śniadanie: banan, jabłko. Ryż  kolorowy (czerwony, jaśminowy) , klopsiki wołowe  (d/bw- filet z kurczaka)  w sosie chrzanowym. marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę, surówka colesław  z jabłkiem, cebulką czerwoną,  kapusta białą, marchewką, jabłkiem , olejem. Kompot wieloowocowy (owoce mieszane, śliwka) Zupa z fasolki szparagowej zielonej z warzywami, natką pietruszki,  ziemniakami, koperkiem, bazylia świeżą, zaprawiana jogurtem naturalnym. Babeczki twarogowo- truskawkowe, D/M- kruche babeczki na napoju orkiszowym z jabłkiem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
27.04.2022
Kasza  kukurydziana  na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  pasta z pieczonego buraka z dodatkiem pestek słonecznika, roszponką  i papryką żółtą, herbatka owocowa.  II śniadanie: jabłko, melon, gruszka Ziemniaki, roladki z ryby (  mintaj),  bukiet warzyw ( włoszczyzna, kalafior, fasolka szparagowa, mini marchewka)  gotowanych na jarzynkę, surówka z białej rzodkwi, szczypiorku z dodatkiem jogurtu (d/m- oliwa z oliwek) . Kompot truskawkowy. Zupa  brokułowa  z warzywami, zacierkami z mąki pszennej, natka pietruszki, koperkiem. Keks kakaowy z suszonymi owocami (śliwka,  rodzynki, żurawina) kefir wieloowocowy (malina, ananas, śliwka). D/M- napój sojowy z malinami, wafle kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
28.04.2022
Kasza orkiszowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z  jaja gotowanego, szczypiorkiem, rzodkiewką,  (d/m- masło flora, kaszka bez mleczna) II śniadanie: gruszka, jabłko, pomarańcza Makaron  gotowany, mięsko mieszane (cielęcina, filet z kurczaka) duszone w sosie curry, fasolka szparagowa żółta  gotowana na jarzynkę, sałatka  z pora jabłkiem, sokiem z cytryny, pestkami słonecznika , kefirem, kukurydzą konserwową (d/m- oliwą z oliwek)   Kompot ananasowo- malinowy. Zupa ogórkowa  z ziemniakami, warzywami, natka pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. D/M- b.j Serek danio o smaku wiśniowo- jagodowym z dodatkiem prosa (własny wyrób serka -twaróg, wiśnia  i jagoda mrożona ) D/M-ryż gotowany z musem wiśniowo- waniliowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
29.04.2022
 Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem sera żółtego, ogórkiem kiszonym rumianek do picia (d/m- masło flora, jajko gotowane). II śniadanie: pomarańcza, jabłko, banan  N- tarty banan. Ziemniaki puree (ziemniaki zwykłe i bataty), kotleciki z szynki wieprzowej zapiekane w piecu konwekcyjno- parowym, , marchewka mini na jarzynkę, surówka z cykorii, sałaty rzymskiej,  roszponki, selera naciowego, szczypiorku, kefiru (d/m- oliwa z oliwek). Kompot malinowy Zupa z cukinii  z warzywami, natka pietruszki, koperkiem, kaszą bulgur. Biszkopt z jabłkiem, budyń śmietankowy do picia, d/m- kisiel wieloowocowy (truskawka, borówka, wiśnia)
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Poniedziałek
02.05.2022
Kasza gryczana krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą wieprzową, pomidorkiem, szczypiorkiem, herbata owocowa do picia D/m-,masło flora II śniadanie: mandarynka, jabłko, Spaghetti  z mięskiem drobiowym  ( filet  z kurczaka), sosem pomidorowo- ziołowym, włoszczyzną  świeżą, surówka z pietruszki i selera z kawałkami brzoskwiń  syropie, jabłkiem, olejem.  Kompot śliwkowo- borówkowy. Zupa kalafiorowo- ziemniaczana z warzywami, masłem, natka pietruszki. Placki gruszkowo- kokosowe, kawa inka na mleku do picia  D/m- soczek owocowy, jabłko w karmelu.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Wtorek
03.05.2022
DZIEŃ WOLNY
Środa
04.05.2022
Mleko z miodem, pieczywo mieszane z masłem, frittata z jajkiem serem żółtym, brokułem  (d/m- masło flora). II śniadanie: mandarynka, pomarańcza, gruszka Ziemniaki  z koperkiem, jeżyki z mięsa mieszanego (filet z kurczaka, filet z indyka)  i marchewki, buraczki gotowane na jarzynkę,  surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, kukurydzą konserwową, oliwą z oliwek. Kompot z owoców mieszanych Krupnik z warzywami, kaszą krakowską ,koperkiem, cebulką,  natką pietruszki. Strucla drożdżowa z białym serem i rodzynkami mleczko ciepłe do picia. D- bułeczka z musem gruszkowym .
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
05.05.2022
Komosa ryżowa na mleku, pieczywo   z masłem  (d/m- masło flora) ,pastą humus (sezam, fasolka biała konserwowa), rzodkiewką, woda z pomarańczą i cytrynką. II śniadanie: jabłko  banan, Kluseczki leniwe z twarogiem i mąka pszenną  polane masełkiem i musem z kefiru i borówki (d/pm- kotleciki warzywne smażone na oleju rzepakowym, surówka z selera z jabłkiem śliwką suszoną, kefirem, d/bpm- olejem. Kompot wieloowocowy (owoce mieszan, wiśnia)  Zupa szpinakowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem i wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana kefirem (d/m bez kefiru ) Sałatka jarzynowa , groszkiem, kukurydzą, jajkiem, kefirem, musztardą, rumianek do picia Diety: sałatka jarzynowa z olejem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
06.05.2022
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, nutella własnego wyrobu (banan, ser biały, śliwka suszona)  II śniadanie: winogrono, jabłka Ryż jaśminowy,  ryba w sosie greckim pomidorowym,  surówka z kapusty kiszonej z cebulką , suszonymi pomidorkami w zalewie,  marchewką, olejem i koperkiem  Kompot borówkowo- morelowy. Barszcz ukraiński z warzywami (buraki, groszek zielony, fasolka szparagowa zielona) ziemniakami,  koperkiem, natką pietruszki, zabielany jogurtem naturalnym. Makaron z musem truskawkowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry
Przejdź do treści