DATA | ŚNIADANIE | DRUGIE DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek 25.10.2021 |
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jajka gotowanego, rzodkiewką (d/m- masło flora, polędwica sopocka). II śniadanie: jabłko, gruszka. N- mieszanki mleczne, tarte jabłko | Ryż brązowy, klops drobiowy(filet z kurczaka) w sosie musztardowym, brukselka gotowana na jarzynkę, sałatka z pomidora ogórkiem cebulką czerwoną, sałatą sałatą lodową, jogurtem naturalnym (d/m- oliwą z oliwek). Kompot truskawkowo- wiśniowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Zupa z żółtej fasolki szparagowej zielonej z warzywami, ziemniakami. | Kisiel z kiwi i jagód, wafle kukurydziane. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego, |
Wtorek 26.11.2021 |
Kluseczki lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym mierzwionym , papryką czerwoną. N- mieszanki mleczne, banan. D/M- kaszka mleczno- ryżowa, masło flora, polędwica sopocka, woda z cytrynką , II śniadanie: banan, jabłko | Ziemniaki z koperkiem , gulasz cielęcy (d-bc- filet z indyka) marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot morelowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Rosół z makaronem (d-bgl- makaron bezglutenowy), warzywami, natką pietruszki, koperkiem. | Jogurcik owocowy, chrupki kukurydziane |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze |
Środa 27.10.2021 |
Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem wędlinki z kurczaka, ogórkiem kiszonym woda z cytryną i świeża miętą do picia (d/m- masło flora, ). II śniadanie: pomarańcza, jabłko. N- mieszanki mleczne, | Ziemniaki, roladki z mintaja, szpinak gotowany na jarzynkę z wcieranym gotowanym jajkiem, surówka z białej rzodkwi, szczypiorku z dodatkiem jogurtu naturalnego(d/m- olejem) . Kompot truskawkowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Zupa brukselkowo- brokułowa z warzywami, zacierkami z mąki pszenno- orkiszowej | Keks czekoladowy z suszonymi owocami, maślanka wieloowocowa (malina, ananas, śliwka, morela). D/M- napój orkiszowy. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Czwartek 28.10.2021 |
Kasza jęczmienna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i czerwonej fasolki, papryką kolorowa (d/m- masło flora, kaszka mleczno-ryżowa, soczek owocowy), II śniadanie: gruszka, banan. N- mieszanki mleczne, | Mix makaronów (orkiszowy, świderki), mięsko z kurczaka duszone w sosie śliwkowym (śliwka suszona do sosu), fasolka szparagowa zielona gotowana na jarzynkę, sałatka z pora jabłkiem, pestkami słonecznika oliwą z oliwek.. Kompot ananasowo- malinowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Kapuśniaczek na kiszonej kapuście z ziemniakami, warzywami, natka pietruszki, koperkiem, | Serek Danio (własny wyrób serka na bazie twarogu ) o smaku wiśniowym z dodatkiem prosa . D/M-ryż gotowany z musem wiśniowym. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |
Piątek 29.10.2021 |
Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serkiem ziołowym a”la almette (własny wyrób serka na bazie twarogu o smaku ziołowym: bazylia świeża, mięta świeża, dymka), pomidorkiem koktajlowym (d-bj- masło flora, wędlinka), herbatka owocowa. II śniadanie: gruszka, pomarańcza . N- mieszanki mleczne, | Bataty , kotleciki rybne (dorsz) smażone na oleju rzepakowym, por z marchewką gotowany na jarzynkę, surówka z cykorii, sałaty rzymskiej, rzodkiewki, dymki, olejem. Kompot borówkowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Zupa z cukinii z kluseczkami lanymi pszenno- owsianymi , warzywami. | Smoothie truskawkowo- żurawinowe na bazie jogurtu naturalnego z chrupkami kukurydzianymi. D/m-gruszka duszona z ryżem preparowanym |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
środa 01.11.2021 |
DZIEŃ WOLNY | |||
Poniedziałek 02.11.2021 |
Ryż biały na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą hummus z sezamu i cieciorki gotowanej na parze, ogórkiem świeżym, rumianek do picia D/m- kaszka ryżowa, masło flora II śniadanie: jabłko, melon. N- mieszanki mleczne, tarty melon. | Spaghetti z mięskiem mieszanym (szynka wieprzowa, filet z indyka, cielęcina), sosem pomidorowo- ziołowym, włoszczyzna świeżą, surówka z pietruszki i selera z kawałkami brzoskwiń i żurawiną suszoną, kefirem.(d/m- olejem) Kompot śliwkowo- borówkowy. | Zupa kalafiorowo- ziemniaczana z warzywami, masłem (d/m-olejem). | Jogurt grecki o smaku żurawinowym z dodatkiem amarantusa, D/M-przecier gerber. |
Wtorek 03.11 .2021 |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztetem sojowo- warzywnym (włoszczyzna, fasolka szparagowa zielona, soja) ogórkiem świeżym (d/m- masło flora. II śniadanie: jabłko. N- mieszanki mleczne, tarte jabłko | Ziemniaki z koperkiem, kotleciki mielone w panierce z bułki tartej zapiekane w piecu konwekcyjnym, buraczki gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, oliwek czarnych, jabłkiem, olejem. Kompot porzeczkowo- gruszkowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną, natką pietruszki. | Pizza margherita (pomidory w puszce, oliwki czarne, papryka kolorowa, serem żółtym ,d-bgl- soczek owocowy, jabłko w karmelu |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Czwartek 04. 11. 2021 |
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego jajka gotowanego z gotowanym brokułem i szpinakiem ( d/m polędwica z kurczaka ) II śniadanie: mandarynki, jabłka. N- mieszanki mleczne, tarte jabłko. | Ryż jaśminowy, ryba w sosie greckim, pomidorowym ( d/br wołowina ) surówka z kapusty kiszonej z cebulką, olejem i koperkiem Kompot porzeczka-mango. N- j.w bez surowych warzyw. | Barszcz biały z ziemniakami, warzywami, czosnkiem, natka pietruszki, zabielany kefirem. | Budyń czekoladowy , biszkopciki. D/m- kisiel jabłkowy, chrupki kukurydziane. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Piątek 05.11.2021 |
Płatki ryżowe na mleku , pieczywo z masłem, wędlinką z polędwicą z kurczaka, rzodkiewką. II śniadanie: jabłko , pomarańcza. N- mieszanki mleczne, tarte jabłko | Kluseczki leniwe polane masełkiem i posypane bułeczką tartą (d/pm- kotleciki warzywne w panierce z bułki tartej smażone na oleju rzepakowym, surówka z marchewki z jabłkiem, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek). Kompot wiśniowy. N- j.w bez surowych warzyw. | Zupa szpinakowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem i wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana kefirem (d/m bez kefiru) | Sałatka jarzynowa , groszkiem, kukurydzą, jajkiem, kefirem, podana na waflu. Diety: sałatka jarzynowa z olejem. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |
Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb. | ||||
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). |