Jadłospis - Żłobek 40 | Żłobek nr 40

Jadłospis 25.10- 05.11.2021

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
25.10.2021
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jajka gotowanego, rzodkiewką (d/m- masło flora, polędwica sopocka). II śniadanie: jabłko, gruszka. N- mieszanki mleczne, tarte jabłko Ryż brązowy, klops drobiowy(filet z kurczaka) w sosie musztardowym, brukselka gotowana na jarzynkę, sałatka z pomidora ogórkiem  cebulką czerwoną, sałatą sałatą lodową, jogurtem naturalnym (d/m- oliwą z oliwek). Kompot truskawkowo- wiśniowy. N- j.w bez surowych warzyw. Zupa z żółtej fasolki szparagowej zielonej z warzywami, ziemniakami. Kisiel z kiwi i jagód, wafle kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
Wtorek
26.11.2021
Kluseczki lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem  żółtym mierzwionym , papryką czerwoną. N- mieszanki mleczne, banan.  D/M- kaszka mleczno- ryżowa, masło flora, polędwica sopocka, woda z  cytrynką ,  II śniadanie: banan, jabłko Ziemniaki z koperkiem , gulasz  cielęcy (d-bc- filet z indyka) marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot morelowy. N- j.w bez surowych warzyw. Rosół z makaronem (d-bgl- makaron bezglutenowy), warzywami, natką pietruszki, koperkiem. Jogurcik owocowy, chrupki kukurydziane
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
27.10.2021
Płatki pszenne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem wędlinki z kurczaka, ogórkiem kiszonym woda z cytryną i świeża miętą do  picia (d/m- masło flora, ). II śniadanie: pomarańcza, jabłko. N- mieszanki mleczne, Ziemniaki, roladki z mintaja, szpinak gotowany na jarzynkę z wcieranym gotowanym jajkiem, surówka z białej rzodkwi, szczypiorku z dodatkiem jogurtu naturalnego(d/m- olejem) . Kompot truskawkowy. N- j.w bez surowych warzyw. Zupa brukselkowo- brokułowa  z warzywami, zacierkami z mąki pszenno- orkiszowej Keks czekoladowy z suszonymi owocami, maślanka wieloowocowa (malina, ananas, śliwka, morela). D/M- napój orkiszowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
28.10.2021
Kasza jęczmienna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i czerwonej fasolki, papryką kolorowa  (d/m- masło flora, kaszka mleczno-ryżowa, soczek owocowy), II śniadanie: gruszka, banan. N- mieszanki mleczne, Mix makaronów (orkiszowy, świderki), mięsko z kurczaka  duszone  w sosie śliwkowym (śliwka suszona do sosu), fasolka szparagowa  zielona  gotowana na jarzynkę, sałatka  z pora jabłkiem, pestkami słonecznika oliwą z oliwek..  Kompot ananasowo- malinowy.  N- j.w bez surowych warzyw. Kapuśniaczek na kiszonej kapuście z ziemniakami, warzywami, natka pietruszki, koperkiem, Serek Danio (własny wyrób serka na bazie twarogu )  o smaku wiśniowym z dodatkiem prosa . D/M-ryż gotowany z musem wiśniowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
29.10.2021
Kasza krakowska  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serkiem ziołowym a”la almette (własny wyrób serka na bazie twarogu o smaku ziołowym: bazylia świeża, mięta świeża, dymka), pomidorkiem koktajlowym (d-bj- masło flora, wędlinka), herbatka owocowa.  II śniadanie: gruszka, pomarańcza . N- mieszanki mleczne, Bataty , kotleciki rybne (dorsz) smażone na oleju rzepakowym, por z marchewką gotowany na jarzynkę, surówka z cykorii, sałaty rzymskiej,    rzodkiewki, dymki,  olejem. Kompot borówkowy.  N- j.w bez surowych warzyw. Zupa z cukinii  z kluseczkami lanymi pszenno- owsianymi , warzywami. Smoothie truskawkowo- żurawinowe na bazie jogurtu naturalnego z chrupkami kukurydzianymi. D/m-gruszka duszona z ryżem preparowanym
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
środa
01.11.2021
DZIEŃ WOLNY
Poniedziałek
02.11.2021
Ryż biały na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą hummus z sezamu i cieciorki gotowanej na parze,  ogórkiem świeżym, rumianek do picia D/m- kaszka ryżowa, masło flora II śniadanie: jabłko, melon.  N- mieszanki mleczne, tarty melon. Spaghetti z mięskiem mieszanym (szynka wieprzowa, filet  z indyka, cielęcina), sosem pomidorowo- ziołowym, włoszczyzna świeżą, surówka z pietruszki i selera z kawałkami brzoskwiń i żurawiną suszoną, kefirem.(d/m- olejem) Kompot śliwkowo- borówkowy. Zupa kalafiorowo- ziemniaczana z warzywami, masłem (d/m-olejem). Jogurt grecki o smaku żurawinowym z dodatkiem amarantusa, D/M-przecier gerber.
Wtorek
03.11 .2021
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztetem sojowo- warzywnym (włoszczyzna, fasolka szparagowa zielona, soja) ogórkiem świeżym  (d/m- masło flora. II śniadanie: jabłko.  N- mieszanki mleczne, tarte jabłko Ziemniaki  z koperkiem, kotleciki mielone w panierce z bułki tartej zapiekane w piecu konwekcyjnym, buraczki gotowane na jarzynkę,  surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, oliwek czarnych, jabłkiem, olejem. Kompot porzeczkowo- gruszkowy.   N- j.w bez surowych warzyw. Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną, natką pietruszki. Pizza margherita (pomidory w puszce, oliwki czarne, papryka kolorowa, serem żółtym ,d-bgl- soczek owocowy, jabłko w karmelu
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
04. 11. 2021
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego  jajka gotowanego z gotowanym brokułem i szpinakiem ( d/m polędwica z kurczaka ) II śniadanie: mandarynki, jabłka.  N- mieszanki mleczne, tarte jabłko. Ryż jaśminowy, ryba w sosie greckim, pomidorowym ( d/br wołowina ) surówka z kapusty kiszonej z cebulką, olejem i koperkiem  Kompot porzeczka-mango.  N- j.w bez surowych warzyw. Barszcz biały z ziemniakami, warzywami, czosnkiem, natka pietruszki,  zabielany kefirem. Budyń czekoladowy , biszkopciki. D/m- kisiel jabłkowy, chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
05.11.2021
Płatki ryżowe na mleku , pieczywo   z masłem, wędlinką z polędwicą z kurczaka, rzodkiewką. II śniadanie: jabłko ,  pomarańcza.   N- mieszanki mleczne, tarte jabłko Kluseczki leniwe polane masełkiem i posypane bułeczką tartą (d/pm- kotleciki warzywne w panierce z bułki tartej smażone na oleju rzepakowym, surówka z marchewki z jabłkiem, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek). Kompot wiśniowy.    N- j.w bez surowych warzyw. Zupa szpinakowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem i wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana kefirem (d/m bez kefiru) Sałatka jarzynowa , groszkiem, kukurydzą, jajkiem, kefirem, podana na waflu. Diety: sałatka jarzynowa z olejem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry Przejdź do treści