Jadłospis | Żłobek nr 36

Jadłospis 1/02/21-5/02/21

  Data          Śniadanie I i II                            Obiad                     Zupa         Podwieczorek
Poniedziałek

1.02.2021

I– Płatki owsiano jaglane  na mleku, sałatka z makaronu ryżowego, papryki czerwonej, ogórka kiszonego, cebulki dymki, jajka, czerwonej fasoli i natki w sosie  musztardowym z oliwą, mięta.

Dieta-Płatki owsiane na napoju owsianym , sałatka j.w z sosem musztardowym, mięta.

II-pomarańcza, banan

Alergeny– mleko, laktoza, gluten, , jaja, jogurt

Ziemniaki z koperkiem, zapiekanka z piersi kurczaka w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami , marchewka junior z białą rzodkwią  gotowana   na jarzynkę  , surówka z kapusty czerwonej, żurawiny i rodzynek, jabłka i orzechów pinii w oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych .

Dieta– j.w

Alergeny-brak

Zupa krem z dyni i pomidorów na wywarze jarzynowym z wiórkami sera żółtego i groszkiem ptysiowym .

Dieta- j.w – bez żółtego sera

Alergeny– seler, ziele angielskie, gluten, ser żółty

Placki z jabłkami na kefirze posypane cukrem pudrem, kakao.

Dieta– placki vege z jabłkiem, polane sosem jagodowym, herbata owocowa

Alergeny– mleko, gluten, jaja, masło, kefir, mleko, kakao

Wtorek

2.02.2021

I- Płatki żytnie na mleku,  chleb i bułka  z masłem, sałata masłowa, wędlina, pomidor malinowy, szczypiorek , rumianek.

Dieta-Płatki ryżowe na napoju orkiszowym, chleb i bułka z florą light, sałata masłowa, wędlina , pomidor malinowy,  rumianek.

II– jabłko, kiwi gold, winogrono jasne

Alergeny– masło, laktoza, mleko, gluten

Kasza jaglana , pieczeń wołowa z jajkiem i kukurydzą, fasolka szparagowa z kalafiorem na jarzynkę,  surówka z buraków i jabłka z natka i śliwką suszoną  w oliwie z oliwek,  kompot z truskawek i borówki.

Dieta– wg zaleceń lekarza

Alergeny-ziele  angielskie, wołowina, jajko

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kminkiem.

Dieta– j.w

Alergeny– ziele angielskie, seler

Jogurt naturalny z musem z czereśni i borówki , herbatniki, woda.

Dieta– ryż jaśminowy zapiekany z musem z borówki i czereśni, woda.

Alergeny-gluten, jogurt, masło, jaja

Środa

3.02.2021

I– Kawa zbożowa   na mleku, bułka,  masło, konfitura jagodowo porzeczkowa (wyrób własny).

Dieta-Kawa zbożowa  na napoju migdałowym, bułka , flora light, konfitura j.w

II-melon, gruszka , pomelo

Alergeny-mleko, masło, gluten ,

Puree z ziemniaków i dyni z koperkiem,

kotlety pożarskie z indyka  , brokuł gotowany na jarzynkę   , surówka z marchewki i jabłka z żurawiną i chrzanem z dodatkiem natki w jogurcie greckim,  kompot brzoskwiń i moreli.

Dieta– j.w surówka z oliwa z oliwek.

Alergeny– ziele angielskie, jogurt , gluten, jaja

Zupa barszcz ukraiński z fasolą białą i majerankiem z ziemniakami.

Dieta– j.w

Alergeny-ziele angielskie

Budyń waniliowy z sosem borówkowo czereśniowym, chrupki kukurydziane, woda.

Dieta– Płatki ryżowe z musem czereśniowo borówkowym, woda.

 Alergeny– gluten, jaja, mleko

Czwartek

4.02.2021

I- Kasza manna mleku , chleb orkiszowy i żytni  z masłem, pasta z jajek i awokado ze szczypiorem, papryka kolorowa, rumianek.

Dieta-Płatki orkiszowe na napoju roślinnym,  chleb orkiszowy i żytni z florą light, pasta z awokado i szczypiorku, papryka kolorowa, rumianek.

II– banan, mandarynka

Alergeny– gluten, masło, mleko, jaja

Makaron  ,  sos boloński z mięsem i pomidorami z dodatkiem oregano i bazylii, brukselka i marchewka gotowana na jarzynkę  , surówka z sałaty lodowej z ogórkiem świeżym, oliwkami i prażonymi pestkami słonecznika i dyni w oliwie z oliwek z ziołami, kompot z truskawek i jagód.

Dieta–  j.w surówka z oliwa z oliwek

Alergeny -gluten, jaja

Zupa krem z brokuł i cukinii  na wywarze warzywnym , grzanki, jogurt grecki.

Dieta– j.w  bez jogurtu

Alergeny– seler, ziele angielskie, gluten, jogurt

Owoce zapiekane pod owsiano kokosową kruszonką, mleko waniliowe.

Dieta– j.w do picia napój roślinny z wanilią.

Alergeny– gluten, masło,mleko

Piątek

5.02.2021

I- Płatki gryczane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy , cebuli, marchewki z ziołami prowansalskimi, pomidor, mięta.

Dieta– Płatki gryczane  na napoju orkiszowym, pieczywo mieszane z florą light, pasta jw., pomidor , mięta.

II–  winogrono, jabłko, kiwi

Alergeny– mleko, gluten, masło,

Ziemniaki z koperkiem, kotlet rybny z koperkiem i szczypiorkiem, buraki gotowane na jarzynkę, surówka z ogórków kiszonych, papryki żółtej, dymki w oliwie z oliwek  , kompot z owoców mieszanych

Dieta-j.w

Alergeny-ryba

Zupa pomidorowa z ryżem i natką.

Dieta– krem z fasolki szparagowej  z groszkiem ptysiowym.

Alergeny-gluten, ziele  angielskie

Ciasto drożdżowe z kruszonką i morelami suszonymi, twarożek waniliowy , herbata owocowa.

Dieta – j.w.

Alergeny-gluten, jaja, mleko, masło

 

 

Przejdź do treści