Jadłospis | Żłobek nr 36

Jadłospis 15/02/21-19/02/21

  Data          Śniadanie I i II                            Obiad                     Zupa         Podwieczorek
Poniedziałek 15.02.2021 I– Kasza manna na mleku, sałatka z makaronu, wędliny, papryki czerwonej, koperku, kukurydzy, ogórka kiszonego z kiełkami słonecznika w sosie na bazie oliwy z oliwek i ziół, herbata z cytryną.

Dieta-Kasza kukurydziana  na napoju ryżowym , sałatka j.w herbata.

II-jabłko, winogrono ciemne, pomarańcza

Alergeny– mleko, laktoza, gluten,

Ziemniaki gotowane z koperkiem, gołąbki w kapuście białej, sos pomidorowy , groszek , kukurydza i marchewka  gotowana  na jarzynkę  , surówka z sałaty masłowej ,rzodkiewki i ogórka świeżego ze szczypiorem w jogurcie greckim, kompot z owoców mieszanych .

Dieta– j.w

Alergeny-gluten , ziele angielskie, jogurt

Zupa krem jarzynowo brokułowy z grzankami i natką.

Dieta w – j.w

Alergeny– seler, ziele angielskie, gluten

Babeczki marchewkowe z morelami suszonymi i orzechami włoskimi, polewa z gorzkiej czekolady , kawa zbożowa zabielana napojem owsianym.

Dieta– babeczki dyniowe z siemieniem lnianym i olejem z dodatkiem morelami suszonymi, kawa zbożowa zabielana napojem ryżowym.

Alergeny– mleko, gluten, jaja,

Wtorek

16.02.2021

I- Płatki jęczmienne  na mleku,  chleb biały z masłem, pasta z jaja i szczypiorku z oliwkami, pomidor malinowy, mięta.

Dieta-Płatki ryżowe na napoju jaglanym, chleb biały  z florą light, wędlina, pomidor, szczypiorek, mięta.

II– kiwi gold, gruszka

Alergeny– masło, laktoza, mleko, gluten, jaja

Kasza owsiana z natką , pieczeń wołowa sos musztardowy,  kalafior gotowany na jarzynkę , surówka z buraków z cebula i papryką żółtą w oliwie z oliwek,   kompot z porzeczki.

Dieta– wg zaleceń lekarza

Alergeny-ziele  angielskie, wołowina

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z majerankiem i kminkiem z ziemniakami na wywarze jarzynowym.

Dieta– j.w

Alergeny– ziele angielskie

Twarożek waniliowy, mus z moreli, herbatniki, woda.

Dieta– wafle ryżowe, mus z moreli , nektar bobovita

Alergeny-gluten, twarożek, masło,

Środa

17.02.2021

I– Płatki żytnio gryczane  na mleku, chleb razowy, bułka, masło, pasztet z soczewicy i cukinii z tymiankiem, ogórek kiszony, rumianek.

Dieta-Płatki żytnio gryczane  na napoju owsianym, chleb razowy i bułka , flora light, pasztet j.w, ogórek kiszony, rumianek.

II-banan, pomelo

Alergeny-mleko, masło, gluten

Puree z ziemniaków z koperkiem,

potrawka z indyka w sosie rozmarynowym  , dynia z marchewką gotowana na jarzynkę   , surówka kapusty pekińskiej z ananasem, papryka czerwoną, koperkiem, orzechami włoskimi w oliwie z oliwek,  kompot z wiśni i malin.

Dieta– j.w surówka z oliwa z oliwek.

Alergeny– ziele angielskie,

Zupa krupnik na  jarzynach z kaszą perłową i natką z dodatkiem lubczyku.

Dieta– j.w

Alergeny-ziele angielskie, gluten

Ryż zapiekany z owocami(śliwka, morele, gruszka, mango), herbata.

Dieta – j.w.

Alergeny-brak

Czwartek

18.02.2021

I- Kakao  na mleku , bułka  z masłem, konfitura z wiśni i jagód(wyrób własny).

Dieta– Napój roślinny z wanilią,   bułka z florą light, konfitura z wiśni i jagód.

II– pomarańcza, melon, jabłko

Alergeny– gluten, masło, mleko, kakao

Kopytka szpinakowe ,gulasz w sosie jarzynowym z kolendrą,   brukselka    gotowana na jarzynkę  , surówka z sałaty lodowej, ogórki kiszonego , koperku i orzeszków pinii w sosie ziołowym z olejem z pestek winogron, kompot truskawek.

Dieta–  j.w surówka z oliwa z oliwek

Alergeny -gluten, jaja

Zupa krem z pieczonej marchewki i papryki z dodatkiem jarzyn, grzanki.

Dieta– j.w

Alergeny– seler, ziele angielskie, gluten

Budyń waniliowy z sosem malinowym, biszkopty, woda.

Dieta– deser owocowy, herbatniki bezglutenowe, woda.

Alergeny– gluten, mleko, jaja,

Piątek

19.02.2021

I- Płatki kukurydziane pełnoziarniste  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.

Dieta– Płatki kukurydziane   na napoju jaglanym, pieczywo mieszane z florą light, wędlina, sałata masłowa,  pomidor , herbata owocowa.

II–  gruszka, winogrono jasne

Alergeny– mleko, gluten, masło, ser żółty

Ziemniaki z koperkiem, kotlet jajeczny z natką i szczypiorkiem , szpinak z suszonymi pomidorami i czosnkiem z jogurtem greckim gotowany na jarzynkę, surówka z kalarepy, marchewki, jabłka,  żurawiny i śliwki suszonej w oliwie z oliwek  , kompot z owoców mieszanych.

Dieta-j.w

Alergeny-ryba, jogurt grecki

Zupa jarzynowa z fasolką  szparagową makaronem i natką.

Dieta– j.w

Alergeny-gluten, ziele  angielskie, jaja

Koktajl z jogurtu naturalnego z borówka  i czereśnią, chrupki ,kukurydziane, woda.

Dieta– wafle z musem owocowym, nektar bobovita

 Alergeny-jogurt,

 

Przejdź do treści