Jadłospis | Żłobek nr 36

Jadłospis 16/11/20-20/11/20

  Data          Śniadanie I i II                            Obiad                     Zupa         Podwieczorek
Poniedziałek 16.11.2020 I– Kluski lane na mleku, sałatka z brokuł , jaja, kukurydzy  w sosie  na bazie oliwy i  musztardy z czosnkiem, pieczywo mieszane herbata owocowa.

Dieta-Płatki kukurydziane  na napoju orkiszowy, sałatka z brokuł kukurydzy i wędliny w sosie ziołowym na bazie musztardy i czosnku, herbata owocowa.

II-jabłko, winogrono jasne

Alergeny– mleko, laktoza, gluten, jaja, jogurt

Kasza bulgur i pęczak, pieczeń drobiowa w sosie z ziół prowansalskich, brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z pomidora malinowego i dymki z prażonymi orzeszkami pinii  i sałatą lodową  i w oliwie z oliwek  , kompot z owoców mieszanych.

Dieta– j.w

Alergeny-gluten , ziele angielskie, jaja

Zupa krem z marchewki i dyni piżmowej z kolendrą  , imbirem i grzankami.

Dieta w – j.w

Alergeny– seler, ziele angielskie, gluten

Owoce zapiekane pod kruszonką owsianą, kisiel borówkowy

Dieta– owoce zapiekane pod kruszonką owsianą, nektar bobofrut do picia.

Alergeny– jogurt, gluten, masło

Wtorek

17.11.2020

I- Płatki jęczmienne  na mleku, bułka z masłem, wędlina, ogórek świeży,  herbata z cytryną.

Dieta– Kasza kukurydziana  na napoju ryżowym, bułka z florą light, wędlina , ogórek świeży, herbata z cytryną.

II– kiwi, banan

Alergeny– masło, laktoza, mleko, gluten

Ziemniaki  gotowane z koperkiem, klopsy pieczone w sosie z natki i selera naciowego, buraki gotowane  na jarzynkę, surówka z marchewki i gruszki z suszonymi morelami z oliwą z oliwek,  kompot z truskawki.

Dieta– wg zaleceń lekarza

Alergeny-ziele  angielskie, gluten

Zupa krem z kalafiora  z dodatkiem koperku

Dieta– j.w

Alergeny– ziele angielskie, gluten

Naleśniki z twarożkiem waniliowym, kawa zbożowa zabielana bebiko.

Dieta– deser bobovita , biszkopty bezglutenowe/herbatniki zoo(bez jaj i mleka), woda.

Alergeny-gluten, mleko, jaja,twarożek

Środa

18.11.2020

I– Kasza manna  na mleku, chleb biały  masło, pasta z dorsza  i awokado  z koperkiem i pomidorami suszonymi, ogórek kiszony, mięta.

Dieta-Makaron bezglutenowy  na napoju migdałowym, chleb biały, flora light, pasta z dorsza z koperkiem i awokado, ogórek kiszony, mięta.

II-kaki, gruszka

Alergeny-mleko, masło, gluten ryba

Puree z ziemniaków z koperkiem,

kociołek mięsno jarzynowy(marchew, por, bakłażan, papryka żółta i czerwona)w sosie ziołowym,   surówka kapusty pekińskiej, oliwek, ananasa, koperku  w  oliwie z oliwek  , kompot z owoców mieszanych.

Dieta– j.w

Alergeny– ziele angielskie

Zupa pomidorowa z makaronem i jogurtem, natka.

Dieta– j.w bez jogurtu, ryż

Alergeny– jogurt, ziele angielskie

Budyń waniliowy z musem z wiśni i jagód, chrupki kukurydziane ,woda.

Dieta – krem z kaszy manny z wanilią na mleku kokosowym z musem z wiśni i jagód, chrupki kukurydziane.

Alergeny-gluten, mleko, jaja, twaróg, czekolada

 

Czwartek

19.11.2020

I-Płatki gryczane  na mleku, chleb razowy  z masłem, pasta z sera mozzarella z bazylia i pomidorem malinowym, rumianek.

Dieta– chleb z florą light, pasta z białej fasoli, pomidor malinowy, rumianek.

II– melon, jabłko, banan

Alergeny– gluten, masło, mleko, ser mozzarella

Kluski śląskie, gulasz z łopatki wieprzowej, sos musztardowo miodowy,  marchewka z groszkiem gotowana   na jarzynkę, surówka z ogórka świeżego  i szczypiorku w jogurcie, kompot z owoców mieszanych.

Dieta–  j.w surówka z oliwa z oliwek

Alergeny-gluten, jogurt, jaja

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na jarzynach z kminkiem.

Dieta– j.w .

Alergeny– seler, ziele angielskie

Chałka z kruszonką, kisiel malinowy z mango.

Dieta– j.w

Alergeny– gluten

Piątek

20.11.2020

I- Mleko z miodem , chleb  pszenny z masłem, twarożek waniliowy z rodzynkami i tarta czekolada gorzką.

Dieta– Płatki ryżowe z napojem jaglanym, chleb z masłem, dżem herbata.

II–  winogrono jasne bez pestek, kiwi, gruszka

Alergeny– mleko, gluten, twarożek, masło

Ziemniaki z koperkiem, kotlet z jaja ze szczypiorem i natką,  fasolka szparagowa gotowana  na jarzynkę, surówka z kapusty czerwonej ,jabłka, żurawiny i orzeszków pinii w oliwie z oliwie, kompot z wiśni i borówki.

Dieta-j.w

Alergeny-jaja, gluten

Zupa krem z pieczonych batatów, bakłażana, papryki  doprawiana przecierem pomidorowym i oregano z czosnkiem ,posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Dieta– j.w

Alergeny– ziele  angielskie

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i figami, herbata z cytryną.

Dieta– j.w

 Alergeny– gluten, jaja,

 

Przejdź do treści