Jadłospis | Żłobek nr 57

Jadłospis 15-26.02.2021 r.

 

 

Żłobek 57 Jadłospis  15.02.-26.02.2021
Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek 15.02.2021 Makaron ryżowy na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wiórki sera żółtego, papryka kolorowa, ogórek świeży, limonka, imbir z wodą
(dieta kaszka bezmleczna, dżem).
II śniadanie: melon ,mango.
Kasza owsiana, klopsy z indyka w sosie warzywnym z  suszonymi pomidorami. Jarzynka: jarmuż duszony z marchewką, czosnkiem z oliwą.
Surówka: z buraczków, cebulką, jabłkiem z oliwą.
Kompot owocowy.
Zupa- warzywna (włoszczyzna, kalafior, brokuł ,brukselka z ziemniakami i zieleniną. Ciasto marchewkowe z rodzynkami i  cynamonem, mleko waniliowe,
(dieta napój migdałowy, przecier owocowy, ciastka zoo.
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica),  seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler  mleko (w tym laktoza)
Wtorek      16.02.2021 Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane, pasta z  awokado, jajka, rzodkiewka, kiełki słonecznika, herbata z cytryną(dieta kaszka bezmleczna, dżem).
II śniadanie: pomelo, mandarynka , winogrono.
Ziemniaki , potrawka z cielęciny w sosie ziołowym.
Jarzynka : marchewka z groszkiem.
Surówka: z  selerem naciowym, rukolą i  pomidorem, orzechami pinii i jogurtem (dieta sur. z oliwą, indyk).
kompot owocowy.
Zupa- krem z kukurydzy i soczewicy z kaszą jaglaną, zieleniną. Gruszka po królewsku zapiekana z rodzynkami i cynamonem. Napój z kefiru, jogurtu i malin, chrupki  kukurydziane.
(dieta napój ryżowy z maliną).
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (pszenica) mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica), jajko
Środa          17.02.2021 Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa i kurczaka, ogórek kiszony, sałata karbowana czerwona,
herbata owocowa
(dieta kaszka bezmleczna)            II śniadanie: kiwi, mango, winogrono.
Ryż czerwony , pulpety z mintaja w sosie cytrynowym.  Jarzynka: fasolka szparagowa kolorowa z bułeczką tartą
Surówka: z dyni,  i ananasa z jogurtem i prażonym słonecznikiem (dieta sur. z oliwą).
Kompot owocowy.
Zupa- marchewkowa z bakłażanem z zacierkami i zieleniną
(dieta makaron ryżowy).
Twaróg z bakaliami (figi, daktyle, żurawina, morela) biszkopty  ,mięta świeża
(dieta przecier owocowy, wafle kukurydziane).
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto, owies),  seler ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza), jajko, gluten (pszenica), orzechy
Czwartek 18.02.2021 Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z cieciorki, jajka, pomidor koktajlowy, kiełki słonecznika ,miód z cytryną
(dieta kaszka bezmleczna, wędlina).                                         II śniadanie: banan Bio,  winogrono.
Makaron orkiszowy, kuleczki z kurczaka, w sosie kokosowym.
Jarzynka; marchewka mini z czosnkiem
Surówka: ogórek świeży z dymką, kiełki lucerny i jogurtem (dieta sur. z oliwą).
Kompot owocowy.
Zupa- krem z brokuła z batatami, zieleniną. Naleśniki z dżemem, kakao, jabłko (dieta napój ryżowy).
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (pszenica) mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica), jajko, orzechy, soja, sezam
Piątek         19.02.2021 Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, twaróg z rzodkiewką, kalarepka, papryka żółta, nektar owocowy z wodą
(dieta kaszka bezmleczna, wędlina).
II śniadanie: pomarańcz, banan Bio.
Ziemniaki z koperkiem, pałeczki z mintaja w sosie majerankowym.
Jarzynka :szpinak baby z czosnkiem.
Surówka: z rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, pomidora koktajlowego z ziołami i oliwą.
Kompot owocowy.
Zupa  z papryki kolorowej z kaszą kuskus, zieleniną. Makaron gwiazdki z musem truskawkowym i koktajl z jogurtu i maślanki z mango
(dieta napój owsiany z mango).
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), orzechy, jajko, seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica)
Poniedziałek 22.02.2021 Płatki żytnie BIO na mleku, pieczywo mieszane, pasta z mozzarelli, papryki kolorowej, zielony ogórek, mięta świeża (dieta: płatki na mleku jaglanym)
II śniadanie: Mango, mandarynki , winogrono.
Ziemniak ze szczypiorkiem, pulpety z indyka w sosie morelowym.                Jarzynka; kalafior z bułką tartą.   Surówka: z marchewki z brzoskwinią i jogurtem.     Kompot owocowy Pomidorowa z makaronem literki z kefirem i zieleniną. Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem (dieta: zapiekanka bez mleka)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto, orkisz), orzechy, seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (pszenica), jajko mleko (w tym laktoza), jajko
Wtorek 23.02.2021 Kakao, pieczywo mieszane z masłem, paprykarz z kaszy jaglanej, włoszczyzny, cebulki i koncentratem pomidorowym, ogórek kiszony (dieta mleko jaglane)
II śniadanie: kiwi, pomarańcz, winogrono.
Ziemniaki bataty, kulka z mintaja, sos cytrynowy. Jarzynka: cukinia, bakłażan z ziołami i oliwką.  Surówka: z kapusty kiszonej z marchewką Bio, jabłkiem z oliwą. Kompot owocowy Zupa marchewkowa z  kaszą kukurydzianą, zieleniną. Ciasteczka z gruszką z  cukrem pudrem , mleko waniliowe (dieta mleko sojowe).
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), seler ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler gluten (pszenica), jajko, mleko (w tym laktoza)
Środa 24.02.2021 Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z miodem, plasterki marchewki , rumianek(dieta: płatki  na mleku owsianym, dżem)
II śniadanie: Banany BIO, winogrona.
Kaszotto z bakłażanem, brokułem, marchewką, papryką kolorową z sosem z  pomidorów w puszce ze świeżą bazylią i ziołami. Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka świeżego, szczypiorku z jogurtem. Kompot owocowy Szpinakowa z jajkiem i ziemniakami Koktajl na bazie kefiru  z kiwi (świeże) z amarantusem, wafle kukurydziane (dieta: przeciery owocowe Bobovita)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko gluten (pszenica),  mleko (w tym laktoza), jajko seler, jajko gluten (pszenica),  mleko (w tym laktoza), jajko
Czwartek 25.02.2021 Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynka z kurczaka , ogórek kiszony, sałata karbowana czerwona, herbata z goździkami (dieta: kaszka bezmleczna )
II śniadanie: banan Bio, mango, winogrona.
Ryż czerwony BIO, dukaty z mintaja w sosie koperkowym,  brokuł gotowany polany oliwką, Surówka z buraczków z jabłkiem , papryką i oliwą, kompot owocowy Krem z dyni i batatami z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami Komosa z suszonymi daktylami, figami, rodzynkami i morelą, mleko modyfikowane(dieta mleko orkiszowe)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko, seler ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza)
Piątek 26.02.2021 Płatki gryczane na mleku,  bułka z masłem, plasterki jajka, pomidor koktajlowy, kiełki słonecznika, herbata owocowa (dieta: płatki na mleku sojowym)
II śniadanie: Melony złociste, winogrona bezpestkowe, jabłka.
Ziemniaki z koperkiem, potrawka z cielęciny w sosie musztardowym. Jarzynka: buraczki puree. Surówka z kalarepki, kiełkami lucerny z żurawiną, jabłkiem i jogurtem. Kompot owocowy. Jarzynowa z bobem,  zabielana mlekiem (dieta: bez zabielania) Deser Panna Cotta z sera białego i jogurtu greckiego z wanilią z polewą wiśniową, ciastka bio, mięta świeża (dieta kisiel ananasowy z jabłkiem, ciastka b/gl.)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto, orkisz), seler. jajko, soja gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, mleko (w tym laktoza), jajko, gluten (owies) mleko (w tym laktoza), jajka, gluten (pszenica)
Między posiłkami dzieci dostają do picia wodę.
U dzieci na dietach stosuje się eliminację produktów wywołujących alergie.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści