Jadłospis | Żłobek nr 57

12.10.2020-16.10.2020

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek 12.10.2020 Płatki jaglane na mleku, chleb z masłem  i szynką z kurczaka, czerwona papryka,  herbata owocowa (dieta: płatki na mleku owsianym)
II śniadanie: Mango, jabłka
Klopsiki z indyka w sosie bazyliowym, bataty pieczone, fasolka szparagowa żółta,  surówka z kalarepki z pomarańczą i morelą, kompot owocowy Zupa minestrone z natką i makaronem Jogurt z jeżynami, herbatniki  (dieta: kisiel brzoskwiniowy, wafelki)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto, owies), seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (pszenica), jajko mleko (w tym laktoza), jajko, gluten (pszenica)
Wtorek 13.10.2020 Kakao, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, pomidor (dieta: herbata, szynka)
II śniadanie: Pomarańcze, gruszki
Kotleciki cielęce w sosie ziołowym, kasza gryczana biała, brokuły gotowane na jarzynkę, surówka z buraczków, kompot owocowy Kapuśniaczek z ziemniakami Bułeczki drożdżowe z borówkami, mleko modyfikowane (dieta:  herbata)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto, orkisz), seler, soja gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica), jajko
Środa 14.10.2020 Kluseczki biszkoptowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek a’la tzatziki (ze świeżym ogórkiem i czosnkiem), papryka żółta (dieta: kaszka bezmleczna Bobovita, polędwica)
II śniadanie: Banany
Kuleczki z wołowiny i szynki w sosie własnym, kasza bulgur, dynia na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z drobnym groszkiem, marchwią, jabłkiem i jogurtem, kompot owocowy Delikatna zupa porowa z ziemniakami Wiśniowy napój jogurtowy, biszkopty (dieta: sojowy napój wiśniowy, chrupki kukurydziane)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler gluten (pszenica), jajko, mleko (w  tym laktoza)
Czwartek 15.10.2020 Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku, pieczywo z masłem, pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami, zielony ogórek, herbata owocowa (dieta: kaszka Bobovita)
II śniadanie: Mandarynki, jabłka
Pulpety z dorsza w sosie ziołowym, kluski kładzione, szpinak duszony z masłem, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot owocowy Dyniowa z ziemniakami i natką pietruszki Kulka białego serka polana musem jagodowym (dieta: przeciery Bobowita)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), orzechy ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica)
Piątek 16.10.2020 Kasza jaglana z miodem na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wiórki sera żółtego, kalarepka, sałata rzymska, mięta do picia (dieta: kasza na wodzie z wiśniami, szynka z kurczaka)
II śniadanie: Jabłka
Kurczak pieczony z cytryną i kolorowym pieprzem, ziemniaki puree, kapusta czerwona gotowana, surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem i jogurtem, kompot owocowy Buraczkowa z kaszą krakowską Ciasto kokosowe ze śliwkami, kakao (dieta: herbata)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko, seler gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica),  jajko
Między posiłkami dzieci dostają do picia wodę.
U dzieci na dietach stosuje się eliminację produktów wywołujących alergie.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści