Jadłospis | Żłobek nr 57

19.10.2020-23.10.2020

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek 19.10.2020 Kaszka mleczna Bobovita 7 zbóż, sałatka owocowa, herbatka ziołowa z cytryną (dieta: kaszka bezmleczna)
II śniadanie: Banany, kiwi
Medaliony cielęce gotowane z włoszczyzną, ziemniaki z koperkiem, marchewki junior, surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, kompot owocowy Krem z cukinii z  natką, oliwą i grzankami ziołowymi Migdałowe naleśniki z dżemem, lemoniada
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (pszenica, jęczmień) mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica), jajko, orzechy
Wtorek 20.10.2020 Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kuleczki sera mozarella, pomidor, rzodkiewka, herbata z imbirem i limonką (dieta: kaszka owocowa Bobovita, szynka z kurczaka)
II śniadanie: Pomarańcze, gruszki
Talarki z mintaja w sosie delikatnie czosnkowym, ryż naturalny pełnoziarnisty, fasolka szparagowa zielona, surówka z selera naciowego z ananasem i oliwą, kompot owocowy (dieta: kurczak) Szpinakowa z ziemniakami Jogurt naturalny z truskawkami, biszkopty (dieta: kisiel owocowy, chrupki)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto),  jaja, seler ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, jajko mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica), jajko, orzechy, soja, sezam
Środa 21.10.2020 Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z  kurczaka, biała rzodkiew, herbata z cytryną (dieta: kasza  na wodzie z truskawkami)
II śniadanie: Gruszki
Kotlecik jajeczny, ziemniaki z koperkiem, marchewki junior, surówka z kiszonego ogórka z oliwą, kompot owocowy Włoska zupa z pomidorami, ziołami i kaszą owsianą Jogurt grecki z owocami mango, chrupki kukurydziane (dieta: deserki Bobovita)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), seler gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jajko seler, gluten (owies) mleko (w tym laktoza
Czwartek 22.10.2020 Kakao, pieczywo z masłem, jajko na twardo, ogórek zielony, sałata (dieta: wędlina, herbata)
II śniadanie: Mandarynki, jabłka
Ryba po grecku na ciepło, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot owocowy (dieta: indyk) Jarzynowa z soją i koperkiem Kluseczki leniwe z mąki kokosowej, posypane brązowym cukrem (dieta: kluseczki kukurydziane z cukrem)
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko, seler ryba, gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler, soja mleko (w tym laktoza),  gluten (pszenica), jajko
Piątek 23.10.2020 Zacierki na mleku, bułka z masłem, twarożek z jagodami, plasterki jabłka, herbata z cytryną (dieta: herbata, dżem)
II śniadanie: Winogrona ciemne, kiwi
Filet z kurczaka, kasza perłowa, bukiet warzyw z wody, surówka z marchwi z jogurtem, kompot owocowy Fasolkowa z ziemniakami Kleik ryżowy z wiśniami i malinami
Alergeny mleko (w tym laktoza), gluten (pszenica, żyto), jajko, seler, gorczyca, soja gluten (pszenica, żyto), gorczyca, seler, soja, mleko (w tym laktoza), jajko seler mleko (w tym laktoza)
Między posiłkami dzieci dostają do picia wodę.
U dzieci na dietach stosuje się eliminację produktów wywołujących alergie.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści