Jadłospis | Żłobek nr 58

Jadłospis 11.01 – 15.01

                JADŁOSPIS NA OKRES 11.01-15.01.2021 r.

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD I faza OBIAD II faza (zupa) PODWIECZOREK
Poniedziałek

11.01

 

 

 

Kasza manna  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą awanturka z ogórkiem kiszonym (d/m- masło flora, kaszka wielozbożowa na mleku modyfikowanym) II śniadanie: jabłko, kiwi, banan Spaghetti bolognese w sosie pomidorowym, surówka z sałaty lodowej  z jarmużem pomidorkiem i papryką z sosem vingrette . Kompot  borówkowy Zupa Kapuśniaczek z warzywami, natką pietruszki. Shake na bazie maślanki z truskawkami, herbatniczki, D/M – mus ananasowy, wafle kukurydziane
        alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, cytrusy Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, cytrusy
Wtorek

12.01

Kawa wielozbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko ze szczypiorkiem i papryką , (d/m- masło flora, kaszka mleku modyfikowanym). II śniadanie: melon,pomelo, pomarańcze. Kasza gryczana, pulpecik drobiowy w sosie musztardowym, dynia gotowana na jarzynkę, surówka z cukini,  jabłka z olejem. Kompot wieloowocowy. Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i olejem rzepakowym  z natką pietruszki, bazylią. Budyń waniliowy . D/m- owocowy mus jagodowo-truskawkowy bez cukru, bułeczka z masłem flora.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa

13.01

 

Płatki  kukurydziane pełnoziarniste na mleku  , pieczywo mieszane z masłem , pastą z cieciorki z suszonymi pomidorkami, rukolą i ogórkiem swiezym (d/m masło flora, dżemem owocowym ) II śniadanie banany , jabłka, gruszka Ziemniaki puree, kotleciki z

cielęciny,   kapusta włoska gotowana na jarzynkę surówka z ogórka świeżego  z dodatkiem , jogurtu naturalnego (d/m-oleju rzepakowego)
Kompot porzeczkowo- jabłkowy.

Zupka pomidorowa z warzywami, makaronem, natka pietruszki, kolendrą, Koktajl z jogurtu  i kefiru o smaku  czereśniowym z dodatkiem mięty,   biszkopty. D/M- kisiel wiśniowy chrupki kukurydziane.
alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek.

14.01

 

Ryż  na mleku, pieczywo mieszane z masłem sałatka z mozzarelli awokado, oliwek, pomidorka(dieta: flora , kaszka bezmleczna),
II śniadanie: gruszka, kiwi, banan
Ziemniaki puree z koperkiem, schab duszony  w sosie własnym  Jarzynka: leczo z cukinii, dyni, marchewki z koncentratem  pomidorowym i dodatkiem oleju rzepakowego.
Surówka z pietruszki  z kosteczką brzoskwini (brzoskwinia w syropie) z jogurtem (dieta: olejem).  Kompot wieloowocowy.
Zupa z żółtej fasolki szparagowej z makaronem sojowym, natką pietruszki. Sernik z brzoskwinią . D/M- Sernik na mleku kokosowym z brzoskwinią.

 

Alergeny Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek

15.01

 

 

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem twarożek ziołowy z papryką ,   (dieta: flora, polędwica sopocka, kaszka mleczno- zbożowa,  woda z miodem i miętą).
II śniadanie: jabłka, banan, kiwi
Kasza orkiszowa, potrawka z kurczaka , brokuł gotowany na jarzynkę,  surówka: kolorowa rzodkiewka biała i czerwona ze szczypiorem, koperkiem  i jogurtem naturalnym (dieta: oliwą z oliwek ).Kompot brzoskwiniowy Barszcz biały z ziemniakami,  warzywami, czosnkiem,  wcieranym gotowanym jajkiem, chrzanem, natka pietruszki, zabielany jogurtem naturalnym, olejem rzepakowym. Jabłko pod kruszonką
alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten,  białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/20011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania informacji na temat żywności (…).

DZIECI PRZEBYWAJĄCE NA DIECIE Z OGRANICZENIEM MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH OTRZYMUJĄ KANAPKI Z MARGARYNĄ, ZUPY I SURÓWKI BEZ DODATKU MLEKA I JOGURTU.

Przejdź do treści