Jadłospis | Żłobek nr 36

Jadłospis 14-18 września 2020

        DATA         ŚNIADANIE I i II                 OBIAD                     ZUPA             PODWIECZOREK
 

 

PONIEDZIAŁEK

14.09.2020

I– Kakao na mleku, omlet z dżemem i malinami.

Dietawafle ryżowe z dżemem, maliny, płatki  owsiane na napoju ryżowym, herbata.

II-banan, gruszka

Alergeny-mleko, gluten, jaja, kakao

 Ziemniaki gotowane  z koperkiem,  potrawka z kurczaka w sosie porowym z morelami suszonymi, brukselka gotowana na jarzynkę polana oliwą, surówka z sałaty masłowej  z rzodkiewką  i szczypiorem w jogurcie greckim, kompot  z owoców mieszanych.

Dieta j.w , wg zaleceń lekarza surówka z oliwa z oliwek

Alergeny-gluten, jogurt

Zupa krem z brokuł i pomidorów na bulionie warzywnym z grzankami i natką.

Dieta-j.w

Alergeny- seler, ziele angielskie, gluten

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i śliwką suszona , jabłko, herbata owocowa.

Dieta- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi śliwką suszoną, jabłko, herbata owocowa.

Alergeny- gluten, jaja, kakao

 

WTOREK

15.09.2020

I– Płatki kukurydziane na mleku, chleb biały i razowy  z masłem , pasta sera żółtego i groszku  z natką, papryka czerwona, mięta.

Dieta-Płatki kukurydziane na napoju jaglanym, chleb biały z florą light, wędlina, papryka czerwona, mięta.

II– brzoskwinia , winogrono bez pestek czerwone, jabłko

Alergeny-gluten, masło, mleko, laktoza, ser żółty

Kasza kuskus z natką, pulpety cielęce  w sosie majerankowym,   buraczki puree  gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty białej z marchewką , koperkiem ,kukurydzą i chrzanem w jogurcie greckim, kompot z wiśni.

Dieta-wg zaleceń lekarza, surówka z oliwa z oliwek

Alergeny – gluten , jogurt, cielęcina

Zupa jarzynowa z batatami, soczewicą i jarmużem podprawiana pomidorami z dodatkiem kolendry i jogurtu .

Dieta   –  j.w . bez jogurtu.

Alergeny– ziele angielskie, jogurt, seler

Twarożek waniliowy z musem z czereśni i wiórkami kokosowymi, wafle tortowe, lekka herbata.

Dieta: Kisiel malinowy, wafle tortowe bezglutenowe, banan.

Alergeny-twarożek, gluten

 

ŚRODA 16.09.2020

I-  Kasza  kukurydziana   na mleku, bułka z masłem, wędlina z wieprzowiny, sałata lodowa, pomidor, szczypiorek, lemoniada z limonką i miodem i miętą.

Dieta- Płatki ryżowe na napoju owsianym, bułka  florą light, wędlina, sałata lodowa, pomidor, szczypiorek, lemoniada z limonka i miodem z miętą.

II-arbuz, śliwka

Alergeny– mleko, laktoza, gluten, masło

Puree z ziemniaków z koperkiem,   zapiekanka ze schabu w sosie szpinakowym z dodatkiem czosnku i ziół , fasolka szparagowa  gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i rodzynkami w oliwie z oliwek, kompot z jagód i malin.

Dieta- wg zaleceń lekarza surówka z oliwa z oliwek

Alergeny– ziele angielskie, gluten, jaja

 

Zupa  krem z dyni i marchewki z imbirem i liśćmi kolendry z dodatkiem mleka kokosowego i siekaną pieczoną papryką, groszek ptysiowy.

Dieta –j.w

Alergeny- seler, ziele angielskie, gluten

Ciasto napoleonka na herbatnikach z płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi , kawa zbożowa zabielana mlekiem modyfikowanym.

Dieta- vege  chlebek bananowy z płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi, kawa zbożowa  zabielana napojem ryżowym.

Alergeny-mleko, jaja, gluten, masło, migdały

 

 

CZWARTEK

17.09.2020

I– Płatki gryczane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z ciecierzycy i cukinii z kurkumą i pieczoną marchewką, ogórek kiszony, herbata.

Dieta– bułka z florą light, pasta z ciecierzycy i cukinii z kurkumą i pieczoną marchewką , ogórek kiszony, herbata.

II– gruszka, borówka

Alergeny– mleko, laktoza, masło, gluten

Makaron mini ,indyk w sosie jarzynowym koperkiem, brokuł  i kalafior gotowany na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej, awokado, czerwonej cebuli z żurawiną w sosie na bazie jogurtu i ziół włoskich, z dodatkiem orzechów włoskich, kompot z brzoskwiń i śliwek.

Dieta-wg zaleceń lekarza

Alergeny-gluten.

Zupa krem z pieczonej papryki z czerwona fasolą i natką, posypana tartym serem,  grzanki.

Dieta zupa j.w. bez sera

Alergeny- ziele angielskie, seler, gluten, ser żółty

Babeczki waniliowe z gorzką czekolada i morelami suszonymi, rumianek.

Dieta-  babeczki  z malinami  z mąki owsianej z siemieniem lnianym, rumianek.

Alergeny-jaja, gluten, czekolada

 

PIĄTEK

18.09.2020

I-Płatki owsiano pszenne  na mleku, chleb razowy  jajko na twardo, ogórek świeży szczypior, herbata owocowa.

Dieta- Płatki owsiane na napoju owsianym, pieczywo z florą light, jajko, ogórek świeży, szczypiorek, herbata owocowa.

II-banan, malina,

Alergeny– mleko, masło, gluten, laktoza, jaja

Ziemniaki z koperkiem, łosoś zapiekany , szpinak z pomidorami suszonymi i jogurtem gotowany  na jarzynkę, surówka z ogórka kiszonego  z cebulką dymką  i papryką żółtą w oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych.

Dieta-wg zaleceń lekarza.

Alergeny- ryba, jogurt

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i zacierkami gryczanymi.

Dieta-j.w

Alergeny-seler , ziele angielskie, gluten

Ryż  jaśminowy z twarożkiem i musem z mango z sezamem, woda.

Dieta-bułka z dżemem, mango ,woda.

Alergeny- twaróg, , gluten,

Przejdź do treści