Jadłospis | Żłobek nr 15

Jadłospis 11.01-22.01.2021

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
11.01.2021
Płatki pełnoziarniste jęczmienne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem pastą z jaja i sera żółtego, sałatą lodową, szczypiorkiem,  (d/m- Kaszka ryżowa, szynka z kurczaka) . II śniadanie: gruszka, mandarynka, jabłko. Mięso z kurczaka i indyka w sosie słodko-kwaśnym (ananas, przecier pomidorowy, pomidory konserwowe) , ryż jaśminowy, mieszanka warzyw gotowana na jarzynkę (bób, cukinia, groszek, dynia),  posypana siekanymi orzechami włoskimi,  surówka z selera, kalafiora świeżego z jabłkiem,  morelką  suszoną i jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot wieloowocowy. Zielona zupa  z jarmużu i szpinaku z makaronem ryżowym, warzywami, natką pietruszki, koperkiem  Jogurt truskawkowo- wiśniowy z wanilią, ryżem preparowanym. D/m- mus truskawkowo- wiśniowy z ryżem preparowanym.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, cytrusy
Wtorek
12.01.2021
Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórkiem świeżym (d/m- masło flora, szynka z kurczaka) mięta do picia. II śniadanie: pomelo Ziemniaki z koperkiem, łosoś po grecku w sosie pomidorowym, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, cebulką, olejem. Kompot borówkowy. Zupa gulaszowa z warzywami (brokuł, kapusta biała, papryka kolorowa, świeża włoszczyzna). Placuszki z jabłkiem i suszonymi daktylami, sałatka owocowa (gruszka, borówka, brzoskwinia) mleko modyfikowane do picia. D/m- placuszki na napoju roślinnym, napój owsiany do picia
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
13.01.2021
Makaron orkiszowy na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą masłowa, szynką wędzoną z kurczaka, papryka kolorową,( d/m masło flora, napój orkiszowy.)  rumianek z cytryną i imbirem do picia. II śniadanie: winogrono, jabłko  Ziemniaki  z koperkiem, mięsko z indyka i cielęcinki duszone w sosie koperkowym, brokuł gotowany na jarzynkę, surówka z marchewki z  pomidorami suszonymi w zalewie, oliwkami czarnymi, prażonymi pestkami słonecznika, jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot morelowo – malinowy. Krupnik z warzywami, włoszczyzna świeża, koperkiem, natką pietruszki, kaszą jęczmienną. Serek mascarpone z jogurtów greckich, brzoskwinią, płatkami migdałowymi. D/m- przecier gerber.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
14.01.2021
Mix płatków (jęczmienne pełnoziarniste, orkiszowe)  na mleku, pieczywo   pastą fasolową (fasola czerwona i biała), ogórkiem kiszonym D/m- masło flora,, napój orkiszowy) . II śniadanie: plasterki jabłka, banan Paprykowe pulpeciki z kurczaka  duszone , makaron pełnoziarnisty,  szpinak baby duszony z czosnkiem i gotowanym jajkiem na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej i włoskiej z jabłkiem,śmietaną (d/m- olejem). Kompot śliwkowy. Barszcz czerwony z ziemniakami,  burakami, natka pietruszki, warzywami, koperkiem, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielany śmietaną (d/m- b.ś) Waniliowy mus z kaszy manny na mleku z suszoną żurawiną,gruszką. D/M- waniliowy mus z kaszy manny na napoju orkiszowym z owocami.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
15.01.2021
Zacierki gryczano-kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z cieciorki  z suszonymi pomidorami, kolendrą, plasterkami ogórka zielonego, (d/m- masło flora)  herbata owocowa. II śniadanie: gruszka, banan Paluszki z dorsza w panierce z orzechów pinii, ziemniaki  z koperkiem, Pure z zielonego groszku na jarzynkę, sałatka z pomidorów malinowych, jabłkiem, cebulką,olejem. Kompot wiśniowy Zupa fasolowa z ryżem czerwonym, warzywami, (włoszczyzna, , fasolka żółta zielona) natka pietruszki, koperkiem, zabielana mlekiem. Serek ananasowy z wiórkami kokosowymi, wafle ryżowe. D/M- przecier owocowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten,  białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Poniedziałek
18.01.2021
Kluseczki lane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wiórkami z sera żółtego, rzodkiewką, (masło flora, szynka napój migdałowy) herbatka owocowa. II śniadanie: pomarańcza, jabłko. Indyk po meksykańsku z pomidorkiem malinowym , kasza kuskus, kalarepa gotowana  na jarzynkę, surówka z mix sałat (rukola, roszponka, sałata rzymska, szczypior, sok z cytryny) z jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot z owoców mieszanych. Zupa ziemniaczana z selerem naciowym, koperkiem, natka pietruszki, kolendrą, zabielana jogurtem naturalnym.D/M- bj. Budyń kakaowy, ciasteczka kokosowo-pomarańczowe. D/m-  budyń na napoju migdałowym.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Wtorek
19.01.2021
Kawa zbożowa  na mleku , pieczywo mieszane  z masłem, twarożek z rzodkiewką, kiełkami słonecznika, dymką, plasterkiem ogórka zielonego, (d/m- masło flora, kawa orkiszowa na napoju orkiszowym, masłem flora dżemem owocowym)  herbata z limonka. II śniadanie: winogrono. Pieczeń cielęca (d/bc- filet z kurczaka) w sosie śmietanowo-ziołowym z kaszą bulgur, buraki na jarzynkę, surówka z kalafiora i kukurydzy konserwowej, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek). Kompot wiśniowy. Krem cebulowy z ziemniakami, czosnkiem, warzywami, jajkiem gotowanym, majerankiem, zabielana jogurtem naturalnym. Makaron pszenny z jogurtem waniliowym i musem truskawkowym, mleko do picia. D/m- makaron z musem owocowym, napój orkiszowy.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Środa
20.01.2021
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku,  pieczywo mieszane  z masłem, sałata karbowaną, pastą jajeczno- pomidorową (pomidor koktajlowy, pomidor suszony w oliwie), świeżą bazylią,  d/m-  płatki kukurydziane na napoju orkiszowym, herbatka owocowa.  II śniadanie:winogrono, nektarynka, pomarańcza. Klopsiki wołowe w lekkim sosie chrzanowo -śmietanowym, bataty pieczone z ziołami, pure z mini marchewka z mleczkiem kokosowym na jarzynę, surówka z białej rzodkwi z brzoskwinią, jabłkiem, jogurtem greckim (d/m- oliwa z oliwek). Kompot truskawkowy. Zupa sojowa z warzywami, ryżem jaśminowym, koperkiem, natką pietruszki. Ciasto marchewkowe z bakaliami, (daktyle, orzechy, morela suszona, rodzynki suszone, wiórki kokosowe) napój mleczno-owsiany. D/m- napój owsiany.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
21.01.2021
Płatki ryżowa na mleku,  pieczywo mieszane z masłem, sałatą masłową, wędlinką (szynka  wieprzowa), paseczkami papryki żółtej (d/m-  masło flora ) , rumianek z cytrynka. II śniadanie: kiwi Gold, jabłko Burgery z kaszy jaglanej,Pure z bobu na jarzynkę,  surówka z kapusty czerwonej,  jabłkiem, szczypiorkiem, oliwa z oliwek. Kompot żurawinowo- jagodowy. Zupa cygańska z warzywami (ser żółty, koncentrat pomidorowy,  cebula), koperkiem, natka pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe z serem, mleczko kokosowe do picia. D/m- wafle ryżowe, napój ryżowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler  i olejem rzepakowy z koperkiem. Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
22.01.2021
Kasza orkiszowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą ze słonecznika i marchewki  z suszonymi pomidorami, czosnkiem, plasterkami rzodkiewki, (d/m- masło flora, kleik ryżowy na napoju ryżowym), lemoniada do picia. II śniadanie: jogurt bananowy, nektarynka, jabłko Dorsz po grecku w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z cykorii  z cebula szalotką, papryka czerwoną, sałatą rzymska, oliwkami,  oliwa z oliwek. Kompot wieloowocowy  Zupka  z kalafiora świeżego z koperkiem, natka pietruszki, warzywami, prażonymi pestkami dyni, zabielana jogurtem naturalnym. Musli z płatkami kukurydzianymi, płatki pszenne, orzechami pinii, orzechami włoskimi, rodzynkami suszoną żurawiną,zalane kefirem borówkowy, posypane wiórkami kokosowymi.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno -ryżowe owocowe i kleiki bez mleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Przejdź do treści