Jadłospis | Żłobek nr 15

Jadłospis 16.11-27.11.2020

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
16.11.2020
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z cieciorki konserwowej i białej fasoli, plasterkiem ogórka małosolnego, rumianek z cytrynka do picia. (D/m- masło flora, kaszka ryżowa). II śniadanie: jabłko, kiwi Ziemniaczki z wody posypany siekanym koperkiem, kotlecik pożarski mielony drobiowy, dynia  gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, selerem naciowym, sokiem z cytryny,  cebulką czerwoną, olejem . Kompot malinowy. Ryżanka z warzywami, koperkiem, ryżem jaśminowym, natka pietruszki. Ciasto amerykańskie z jabłkami, suszonymi daktylami,kawa orkiszowa na mleku
D- Kaszka ryżowa z musem daktylowo-jabłkowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, cytrusy Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, cytrusy
Wtorek
17.11.2020
Kluseczki lane z mąki pszennej  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaja gotowanego,awokado i pestek słonecznika, plasterkiem ogórka kiszonego (D/m- masło flora, szynka z kurczaka, woda z miętą i cytrynką). II śniadanie: jabłko, winogrono Kasza gryczana gotowana na sypko, a”la gołąbki z mięskiem z indyka  i kapustką białą,sos pomidorowy, surówka z marchewki z jabłkiem, szczypiorkiem, cebulką czerwoną, olejem. Kompot owocowy (kiwi, mango, owoce mieszane) Kapuśniaczek z kapustą kiszoną, ziemniakami, natką, koperkiem, koperkiem. Makaron z serem białym i owocami. D/m- makaron z owocami.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
18.11.2020
Płatki owsiane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane  z masłem, pasztetem z cukinii  z soczewicą, nutą paprykowo – czosnkową i różyczkami brokuła (D- masło flora), herbatka owocowa . II śniadanie: mandarynka, jabłko Ziemniaki posypane siekanym koperkiem,kotleciki z łososia smażone na oleju rzepakowym  (d/br- filet z indyka) , kapusta czerwona z dodatkiem kalarepy gotowana na jarzynkę, surówka z ogórka kiszonego z dodatkiem,pora, jabłka, oleju. Kompot brzoskwiniowo-ananasowy. Zupa pomidorowa z ryżem, warzywami, natka pietruszki, siekaną bazylią,  zabielana maślanką. Andruty przekładane masą twarogowo- jabłkową. D- wafle kukurydziane z musem bananowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
19.11.2020
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą  z kurczaka, pomidorkiem malinowym( D- masło flora) . II śniadanie: jabłko, kaki. Fasolka czerwona po bretońsku z cielęcinką , z warzywami, makaron pełnoziarnisty,  surówka Coleslaw z kapusty białej, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem,  jogurtem naturalnym D- olejem. Kompot czereśniowo-ananasowy. Zupa koperkowa z ziemniakami, warzywami,  natką pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym. Pralinki kokosowo- migdałowe z serem białym wiórkami kokosowymi, migdałami, miodem.Dieta wafle ryżowe z miodem, nektar owocowy
Alergeny II śniadanie:malina, morela N- przecier gerber,  mieszanki mleczne, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
20.11.2020
Zacierki orkiszowo-gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem , plasterkiem jaja gotowanego, ogórkiem świeżym. D-masło flora, szynka z kurczaka II śniadanie: jabłko, pomarańcza.  Kasza kuskus  na sypko, roladki z mintaja,  polane sosem cebulowym, mini marchewki na jarzynkę z  masłem, surówka wielowarzywna (sałata lodowa, szczypiorek, pomidor, cykoria, seler naciowy, jarmuż, kiełki lucerny i słonecznika)  jogurtem naturalnym (d-olejem)  Kompot brzoskwiniowy. Zupa brukselkowa z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. Maślanka o smaku melonowym z dodatkiem amarantusa, biszkopciki D- mus z melona i wiśni, chrupki kukurydziane
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten,  białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Poniedziałek
23.11.2020
Płatki jęczmienne  na mleku pieczywo mieszane z masłem z pastą z awokado,kolendrą,  twarożkiem kiełkami lucerny, plasterkiem rzodkiewki  D- masło flora, szynka z kurczaka. II śniadanie: jabłko, melon Zielone pure z ziemniaków z groszkiem zielonym ,kotleciki jajeczne  sos cytrynowy (d-bj- kotlet marchewkowy), kapusta biała z koperkiem na jarzynkę, sałatka z czerwonych buraczków z dodatkiem jabłka, cebulki, oleju. Kompot z kiwi i śliwki. Zupa kalafiorowa z warzywami, makaronem, natką pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym.D- b/j Gruszka pieczona z migdałami,  jogurt naturalny o smaku cynamonowo- miodowym (czereśnia,malina, jagoda ), D- nektar owocowy.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Wtorek
24.11.2020
Bawarka  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z pieczonego bakłażana i sezamu, cebulką, koperkiem, rumianek z limonka do picia. D- masło flora, II śniadanie: pomarańcza Kasza pęczak, pulpeciki schabowe z  papryką w mleczku kokosowym i pomidorach, fasolka żółta szparagowa na jarzynkę, surówka z sałaty lodowej,  pomidorka malinowego, szczypiorkiem, jabłkiem, olejem. Kompot owocowy (owoce mieszane, ananas) Barszcz biały z warzywami, ziemniakami, wcieranym gotowanym jajkiem, koperkiem, natka pietruszki, czosnkiem, chrzanem, zabielany jogurtem naturalnym.  Amarantu-sowo – bananowe ciasteczka z rodzynkami, morelą suszoną,  i nasionami chia, miodem,  Jogurt wieloowocowy (gruszka, borówka, porzeczka, wiśnia)
(d/m- mus wiśniowy z makaronem ryżowym), nektar owocowy.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Środa
25.11.2020
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem,serem mozzarellą, pomidorkiem i świeżą bazylia (d/m- masło flora, polędwica z kurczaka) II śniadanie: winogrona białe, jabłka Bataty ,  klopsiki drobiowe w sosie mandarynkowym, kapusta włoska  na jarzynkę, surówka z pietruszki z dodatkiem ogórka kiszonego  z jogurtem naturalnym (d/m- olejem).  Kompot z owoców mieszanych i żurawiny. Zupa z zielonej soczewicy z makaronem, warzywami, natką pietruszki Kosteczki kaszy manny gotowane na mleku  polane syropem owocowym.D b/m kasza manna na wodzie, polana syropem owocowym.D/bgl- makaron bezglutenowy z musem bananowym.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Czwartek
26.11.2020
 Zacierki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,szynką z kurczaka, plasterkiem rzodkiewki,  (d/m- masło flora,)  II śniadanie: banan, Ryż czerwony na sypko, filet z kurczaka  w sosie własnym, bakłażan gotowany na jarzynkę, surówka z selera, pora, pomidorka, rzodkiewki z dodatkiem jogurtu naturalnego D/ M – olejem Kompot z owoców mieszanych (borówka, czereśnia) Zupa krem z brokuł  z  ziemniakami, warzywami, natka pietruszki, koperkiem. Pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem i kawałkami mango i musem owocowym (ananas morela, truskawka)  . D- naleśniki z z przecierem gerber, nektar owocowy.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Piątek
27.11.2020
Makaron  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem świeżym i koperkiem, herbatka owocowa (d/m- masło flora, szynka z kurczaka). II śniadanie: gruszka, jabłko Ziemniaki  z siekanym koperkiem, ryba   po grecku w sosie pomidorowym, (d-br- filet z kurczaka)  surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka,  olejem. Kompot  porzeczkowy. Zupa krem z białych warzywa (kalafior, pietruszka, biała część pora, seler z kaszą gryczaną białą i paloną, natką pietruszki) Bułeczka z masłem, twarożek owocowy (owoce mieszane, wiśnia) D-bułeczka z masłem flora, mus owocowy
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bez mleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Przejdź do treści