Jadłospis | Żłobek nr 15

Jadłospis 22.02-05.03.2021

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
22.02.2021
Płatki owsiane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, rzodkiewką, mozzarellą, bazylią siekaną, szczypiorkiem, herbatka z cytrynką. (D/M- masło flora, szynka drobiowa) II śniadanie: banan, jabłko. Ryż czerwony pełnoziarnisty na sypko, posypany siekanym koperkiem, indyk w sosie curry, Mini marchewka gotowana na jarzynkę, surówka z sałaty rzymskiej, oliwkami czarnymi,  pomidorkiem koktajlowym, jogurtem naturalnym i sokiem  z cytryny (d/m- olejem). Kompot porzeczkowy. Krem z kalarepy z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem. Jogurtowe placuszki z żurawiną suszoną, kakao na  D/M- placuszki na oleju rzepakowym, kakao na napoju migdałowym.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, cytrusy
Wtorek
23.02.2021
Kluseczki lane z amarantusa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem szyneczki z kurczaka wędzonego, ogórkiem kiszonym, lemoniada do picia. II śniadanie: winogrono, jabłko Pieczone bataty, klopsiki z kurczaka w sosie koperkowo-musztardowym,rzodkiew biała a”la szparagi gotowane na jarzynkę z masłem i bułka tartą,  surówka z pomidorków z dymką, papryką żółtą, ogórkiem kiszonym,  oliwą z oliwek. Kompot ananasowo – śliwkowy Żur staropolski z warzywami, ziemniakami, chrzanem, czosnkiem, zabielany jogurtem naturalnym .D/M- b.j Sernik na zimno na herbatnikach  z galaretką jagodowa, herbata owocowa do picia. D/M- sernik na zimno z mleczka kokosowego i śliwki suszonej, herbatniki b/m
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
24.02.2021
Płatki jaglane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z marchewki gotowanej z pestkami słonecznika, kiełkami lucerny, papryką czerwoną, rumianek do picia. II śniadanie: śliwka, jabłko Ziemniaki z siekanym koperkiem,  pulpeciki z dorsza  z dodatkiem sezamu w sosie pomarańczowym, cukinia gotowana na jarzynkę z masłem i bułka tartą, surówka z kapusty czerwonej, szczypiorkiem, jabłkiem, oliwą z oliwek . Kompot morelowy. Zupa krem z zielonych  warzyw (por, brokuł, seler naciowy,  fasolka zielona, szpinak, brukselka, jarmuż), natką koperkiem, amarantusem, kropeczką jogurtu naturalnego. Bułeczki drożdżowe na mące pszennej i amarantusa z twarogiem. Kefir kokosowy do picia. D/M- knedle ze śliwką, polane mleczkiem kokosowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
25.02.2021
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem pastą z awokado i jaja gotowanego z dodatkiem szczypiorku, mielonych pestek dyni, plasterkiem ogórka świeżego, herbata owocowa. II śniadanie: gruszka Ziemniaczki posypane siekanym koperkiem, klopsiki wołowe w ciemnym sosie cebulowym, kalafior z masłem i kukurydzą konserwową na  jarzynkę, surówka z kalarepy z jabłkiem, rodzynka mi suszonymi,  jogurtem naturalnym (d/m- oliwą z oliwek). Kompot malinowo-ananasowy Zupa z dyni z  warzywami, płatkami orkiszowymi, olejem rzepakowym, koperkiem, natką pietruszki. Szarlotka na kruchym spodzie z  jabłkiem i suszonymi daktylami, bawarka na mleku. D/M-  kasza manna z jabłkiem duszonym,  herbata czarna
Alergeny Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
26.02.2021
Zacierki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  serem żółtym, pomidorkiem malinowym, herbatka z miętą świeża, cytrynką, imbirem. D/m- masło flora, miód. II śniadanie: gruszka, banan. Burgery z kaszy jaglanej, sos  musztardowy , brukselka z sezamem gotowana  na jarzynkę , surówka z ogórka kiszonego z czerwoną papryką, cebulką, oliwą z oliwek, jabłka. Kompot śliwkowo- jabłkowy. Zupa z żółtej fasolki szparagowej z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem, kolendrą, bazylią. Bananowe smooth ie z kosteczką ananasa w syropie  na bazie maślanki, biszkopciki, nektar owocowy do picia D/M- ananas w syropie, herbatniki mini zoo.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten,  białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Poniedziałek
01.03.2021
Płatki pszenne na mleku,  pieczywo  mieszane z masłem, pastą humus (sezam pestki słonecznika, pestki dyni, pomidor suszony w zalewie), papryką żółtą D/m- szyneczka, napój migdałowy   II śniadanie: winogrono Łazanki z kapustą kiszoną i mięskiem drobiowym, surówka z marchewki, pora, selera naciowego i jabłka z dodatkiem brzoskwini jogurtu naturalnego (d/m- oliwy z oliwek). Kompot gruszkowo-truskawkowy. Zupa szpinakowa z ziemniakami, warzywami, jakiem gotowanym, czosnkiem, zabielana mlekiem. D/M- b.m Legumina na mleku, z musem dyniowym i suszonymi figami  D/m- legumina na napoju migdałowym z figą suszoną.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Wtorek
02.03.2021
Komosa ryżowa  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą  wieprzową, sałata rzymską,  plasterkiem ogórka świeżego, D/M- kaszka b/m- pełnoziarnista, napój migdałowy.  II śniadanie: kiwi, jabłko. Ziemniaki z koperkiem, pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym, bób z dodatkiem prażonych pestek dyni na jarzynkę, surówka z kapusty włoskiej z pomidorkiem suszonym, szczypiorkiem, jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot malinowy. Zupa z brokuła z warzywami, kluseczkami gryczanymi, natką pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. Ciasto jogurtowe z  owocami (truskawka, borówka), szklanka mleka modyfikowanego. D/M-  napój migdałowy , przecier gerber.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Środa
03.03.2021
Kaszki  pełnoziarniste na mleku , pieczywo mieszane z masłem, pasta z sera żółtego , jaja gotowanego , zielonego groszku,cieciorką konserwową,  papryką czerwoną, woda z cytryną  II śniadanie: pomelo, kiwi Komosa ryżowa na sypko, pieczeń z mintaja z warzywami, sos Chrzanowo – jogurtowym z koperkiem, kapusta kiszona gotowana z marchewka na jarzynkę z dodatkiem pomidorów konserwowych, surówka wielowarzywna (papryka, marchewka, por, pietruszka, pomidor malinowy, szczypiorek, kapusta włoska), olej. Kompot czereśniowy. Delikatny bigosik z młodej kapusty z warzywami, koncentratem  pomidorowym, kaszą  gryczaną, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem. Jogurcik  o smaku brzoskwiniowym, ciasteczka bananowe D/M- mleczko kokosowe  Woda
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
04.03.2021
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem truskawkowym  , woda z mięta świeżą i cytrynką D/M- dżem owocowy, kaszka kukurydziana na napoju migdałowym . II śniadanie: kiwi, melon, jabłko. Kasza pęczak bio z siekanym koperkiem, gulasz cielęcy z fasolka białą i czerwoną w sosie cebulowym,talarki z marchewki na jarzynkę z masłem i mleczkiem kokosowym, mizeria z ogórka cebulką czerwoną, jabłkiem,oliwa z oliwek, natka pietruszki. Kompot jagodowy. Zupa z bakłażana z warzywami, batatem, natka pietruszki, koperkiem, jogurtem greckim. D/m- b.j Domowe kule mocy z marchewki i bakalii (rodzynki, daktyle), nektar owocowy z woda cytrynką i miętą.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler  i olejem rzepakowy z koperkiem. Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
05.03.2021
Zacierka migdałowa  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z pietruszki z pestkami słonecznika, plasterkiem ogórka kiszonego. Lemoniada goździkami ,cynamonem, świeżą miętą i cytrynką. II śniadanie: winogrono, jabłko. Przekładana zapiekanka ziemniaczana z mięskiem mieszanym, (wołowina, schab, filet z indyka, cielęcinką) ,   warzywami,(brokuł, szpinak świeży, włoszczyzna świeża,kukurydza, cukinia,  serem mozzarellą, sos jogurtowy, surówka z kapusty pekińskiej,  szczypiorkiem, oliwek czarnych, ogórka świeżego z jogurtem naturalnym  ziołowym (d/m- oliwa z oliwek). Kompot z mango i czarnej porzeczki. Zupa ryżanka z warzywami, natką pietruszki, koperkiem, kolendrą świeżą. Makaron z serem białym i truskawkami, D/M- makaron z truskawkami
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bez mleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Przejdź do treści