Jadłospis | Żłobek nr 15

Jadłospis od 14.12.- 25.12.2020

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
14.12.2020
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  szyneczka (wieprzowa, drobiowa), ogórkiem świeżym ,lemoniada (D/M- masło flora, szynka drobiowa) II śniadanie: melon, banan, jabłko. Makaron rurka kolorowa posypany siekanym koperkiem, kurczak  w sosie curry, kalafior gotowany na jarzynkę z płatkami migdałowymi, surówka z kapusty włoskiej z papryką żółtą , prażonym sezamem, ogórkiem kiszonym, jogurtem naturalnym. Kompot porzeczkowy. Krem z cukinii z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem. Kefir brzoskwiniowy, biszkopty, D/M- mus brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, jaja  kurze, seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, cytrusy
Wtorek
15.12.2020
Kluseczki lane pszenno-amarantusowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem,pasta z marchewki gotowanej z pestkami słonecznika, kiełkami lucerny, papryką czerwoną, rumianek do pici plasterkiem . II śniadanie: winogrono, jabłko Kasza bulgur gotowana na sypko , klopsiki z kurczaka w sosie koperkowo-musztardowym, szpinak świeży  gotowany na jarzynkę z masłem, jajkiem gotowanym i czosnkiem , sałatka z pomidorów malinowych z dymka, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek) . Kompot ananasowo – śliwkowy Żur staropolski z warzywami, ziemniakami, chrzanem, czosnkiem, zabielany jogurtem naturalnym D/M- b.j Sernik na zimno na herbatnikach  z galaretką jagodowa, herbata owocowa do picia. D/M- sernik na zimno z mleczka kokosowego i śliwki suszonej, wafle kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler, cytrusy Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
16.12.2020
Płatki jaglane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem,plasterkiem mozzarelli, pomidorkiem malinowym, siekana bazylią świeżą, lemoniada z miętą do picia. II śniadanie: mandarynka, jabłko Ziemniaki z siekanym koperkiem,  pulpeciki z dorsza    w sosie pomarańczowo- limonkowym, cukinia gotowana z suszonymi pomidorami na jarzynkę surówka z kiszonej kapusty, szczypiorkiem, jabłkiem, oliwą z oliwek . Kompot morelowy. Zupa krem z zielonych  warzyw (por, brokuł, seler naciowy,  fasolka zielona, szpinak, brukselka, jarmuż), natką koperkiem, amarantusem, kropeczką jogurtu naturalnego. Bułeczki drożdżowe na mące pszennej i amarantusowej z twarogiem. Jogurt kokosowy do picia. D/M- knedle ze śliwką, polane mleczkiem kokosowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
17.12.2020
Kawa inka  na mleku, pieczywo mieszane z masłem pastą z awokado, sera białego  i jaja gotowanego z dodatkiem szczypiorku, mielonych pestek dyni, plasterkiem ogórka świeżego, herbata owocowa. II śniadanie: gruszka Ziemniaczki posypane siekanym koperkiem, klopsiki cielęce w ciemnym sosie cebulowym, marchewka mini gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem greckim. (d/m- oliwa z oliwek)   Kompot malinowo-ananasowy Zupa jarzynowa z brukselką i kukurydzą oraz groszkiem z natką i lubczykiem z zacierkami gryczanymi. Mięciutkie amarantusowe muffinki kokosowe, kawa orkiszowa do picia. D/M- napój migdałowy.
Alergeny Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
18.12.2020
Zacierki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,pasta z sezamu  i pestek słonecznika, rzodkiewką, rukola, herbatka z mięta świeża, cytrynką, imbirem. D/m- masło flora, miód. II śniadanie: gruszka, banan. Zapiekane naleśniki ze szpinakiem w sosie  pomidorowym z mozzarellą, sałatka z czerwonych buraczków z cebulka szalotką, oliwą z oliwek Zupa z żółtej fasolki szparagowej z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem, kolendrą, bazylią. Bananowe smooth ie z kosteczką ananasa w syropie  na bazie maślanki, biszkopciki, nektar owocowy do picia D/M- ananas w syropie, herbaatniki mini zoo.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten,  białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Poniedziałek
21.12.2020
Płatki pszenne z tartym jabłkiem  na mleku,  pieczywo  mieszane z masłem, plasterkiem jaja gotowanego,kiełkami słonecznika, papryką czerwoną  D/m- szyneczka, napój migdałowy   II śniadanie: kaki, winogrono. Łazanki z kapustą kiszoną i mięskiem drobiowym, surówka z marchewki, pora, selera naciowego i jabłka z dodatkiem brzoskwini w  i jogurtu naturalnego (d/m- oliwy z oliwek). Kompot gruszkowo-truskawkowy. Barszcz ukraiński z warzywami, (buraki, brokuł, cebula, groszek konserwowy) ziemniakami, , koperkiem, natką pietruszki, zabielany śmietaną. D/M- b.ś Ciasto napoleonka na herbatnikach z płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi , kawa zbożowa zabielana mlekiem modyfikowanym.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Wtorek
22.12.2020
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane  z masłem, pasta soi, pieczonej cukinii i marchewki z dodatkiem estragonu, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata do picia. II śniadanie: kiwi, jabłko. Ziemniaki z koperkiem, pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym, brokuł z dodatkiem prażonych pestek dyni na jarzynkę, surówka z kapusty włoskiej z pomidorkiem suszonym, szczypiorkiem, jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot malinowy. Zupa krem z kalarepy z warzywami, lanymi żytnimi kluskami, natka pietruszki, koperkiem, kropeczką jogurtu naturalnego. Ciasto jogurtowe z  owocami (truskawka, borówka), szklanka mleka modyfikowanego. D/M-  napój migdałowy , przecier gerber.
Alergeny Gluten,  jajo kurze, soja, seler, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, jaja kurze
Środa
23.12.2020
Kaszki bez mleczne pełnoziarniste na mleku , pieczywo mieszane z masłem, pieczywo mieszane z masłem, krem z daktyli , banana i kakao, rumianek., woda z cytryną  II śniadanie: Pamelo, kiwi Biała komosa ryżowa na sypko, pieczeń z mintaja z warzywami, sos Chrzanowo- jogurtowym z koperkiem, kapusta kiszona gotowana z marchewka na jarzynkę z dodatkiem pomidorów konserwowych, surówka wielowarzywana (papryka, marchewka, por, pietruszka, pomidor malinowy, szczypiorek, kapusta włoska), olej. Kompot czereśniowy. Delikatny bigosik z młodej kapusty z warzywami, koncentratem  pomidorowym, kaszą  gryczaną, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem. Serek mascarpone na bazie jogurtów greckich z musem owocowym herbatniki,  woda. D/m- serek mascarpone na bazie mleczka kokosowego.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
24.12.2020
DZIEŃ WOLNY ŻYCZYMY WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT
Piątek
25.12.2020
DZIEŃ WOLNY
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bez mleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Przejdź do treści