Jadłospis - Żłobek 17 | Żłobek nr 17

Jadłospis 01.03.-12.03.2021

DATA ŚNIADANIE  I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

01.03.2020

Śniadanie: Owsianka na mlekuPizzerinka z szynką wieprzową, serem żółtym, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym2. Herbata.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, bez sera żółtego.

 

II śniadanie: banan, melon, kiwi, jabłko

 

 

Ziemniaki, kotlet mielony drobiowo-wieprzowy, buraczki duszone, surówka z kapusty kiszonej. Kompot wieloowocowy.

 

Dieta: kotlet bez wieprzowiny, bez jaja, glutenu

 

 

Zupa jarzynowa z kalarepą, kaszą jaglaną, z olejem rzepakowym7

 

Dieta: bez selera7

Szyszki ryżowe. Mleko modyfikowane do pica.

 

Dieta: ciasteczko bezglutenowe, bezjajeczne, woda

Wtorek
02.03.2020
Śniadanie: Zupa mleczna5 z kaszą kuskus1. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem, pastą z pieczonych warzyw bakłażana, papryki pestek słonecznika. Herbata owocowa.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa

 

II śniadanie: winogrono białe, mandarynki, banan

Kasza gryczana biała, mintaj z piekarnika1,2,3, marchew mini, mizeria5. Kompot wieloowocowy.

 

Dieta: kasza pęczak, mintaj bez jaja1, z bułką tartą bezglutenową1

 

Zupa kalafiorowa
z ziemniakami, oliwą
z oliwek, natką pietruszki 7

 

Dieta: bez selera

Kokosanki. Maślanka z malinami5.

 

Dieta: napój jaglany z malinami

Środa
03.03.2020
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami gryczanymi. Pieczywo pszenno-żytnie1
z masłem, gotowanym jajkiem, pomidorem. Herbata owocowa.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka z kurczaka

II śniadanie: jogurt z bananem,

Dieta: banan, jabłko

Ziemniaki, klops drobiowo-wieprzowy1,2, brokuły, pomidory, z czarną oliwką,
z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii. Kompot wieloowocowy.

 

Dieta: klops bez wieprzowiny, jaja1, z dodatkiem bułki tartej bez glutenu2

 

 

Rosół na bazie warzywnego wywaru, z makaronem 5-jajecznym2, olejem rzepakowym7.

 

Dieta: bez selera7, makaronem bezglutenowy, bezjajecznym

 

Sernik z biszkoptami1,2,5. Herbata z cytryną.

 

Dieta:  przecier Bobo vita, biszkopty bezglutenowe, herbata

 

 

Czwartek
04.03.2020
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami jaglanymi. Pieczywo mieszane1 z masłem5, twarożkiem5 z bananem. Herbata.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka z kurczaka7

 

II śniadanie: jabłko, mandarynka,
melon, kiwi

 

 

 

Ryż, leczo z cukinią, mięsem drobiowo-wieprzowym, surówka z sałaty lodowej z sosem a la vinegret. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: kasza jęczmienna, bez wieprzowiny,
bez cytryny

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami
z natką pietruszki,
z olejem rzepakowym7

 

Dieta: bez selera

 

Budyń jaglany z kokosem, musem malinowym. Woda.

 

Dieta: musem jabłkowym

 

 

Piątek
05.03.2020
Śniadanie:  Płatki ryżowe na mleku 1. Pieczywo pszenno-żytnie1,
z masłem5, pasztetem sojowym4, ogórkiem kiszonym. Mięta.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka
z kurczaka

 

II śniadanie: banan, jabłko

 

 

 

 

Ziemniaki, mintaj pieczony1,2,3, duszona dynia z marchewką, surówka z kalarepki ogórkiem, kukurydzą, pestkami słonecznika, olejem rzepakowym. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: mintaj bez jaja, glutenu

Zupa pomidorowa z zacierkami1,2,5, oliwą z oliwek, natką pietruszki.
z olejem rzepakowym7

 

Dieta: bez selera, makaron bezjajeczny, bezglutenowy

 

Placuszki z jabłkiem. Koktajl jogurtowy z owocami.

 

Dieta: placuszek bezjajeczno-bezglutenowy z jabłkiem

 

 

Poniedziałek
08.03.2020
Śniadanie:  Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku5.  Pieczywo pszenno-żytnie z masłem, szynką wieprzową, z ogórkiem świeżym, rzodkiewką. Rumianek.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa
II śniadanie: banan, jabłko, kiwi

 

 

Ziemniaki, roladka z mięsa drobiowo-wieprzowego, buraczki duszone, surówka z selera z rodzynkami, jabłkiem, mlekiem kokosowym. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: bez wieprzowiny, jaja, glutenu,
z marchwi, jabłka

 

 

Zupa jarzynowa
z brukselką,
kaszą kukurydzianą,
z dodatkiem oliwy
z oliwek, koperkiem 7

 

Dieta: bez selera

Ciasteczka owsiane1,2,5

z bakaliami. Kawa zbożowa
na mleku1,2.

 

Dieta:  ciasteczka bezglutenowe, kawa bezglutenowa na napoju jaglanym

 

 

Wtorek
09.03.2020
Śniadanie:  Zupa mleczna5 z płatkami
żytnimi 1. Pieczywo pszenno-żytnie1
z masłem5, pastą z bobu. Herbata owocowa.

Dieta: kaszka bezml., flora light, dżem 100% owoców

II śniadanie: banan, jabłko, gruszka

 

 

Kasza jaglana, mintaj po grecku1,2,3, sałata rzymska, z sosem vinegret. Kompot owocowy lub woda.

 

Dieta: ryba bez jaja, glutenu, cytryny

 

Zupa z soczewicy czerwonej, z ziemniakami,
z dodatkiem oleju rzepakowego, natki pietruszki7

 

Dieta: bez selera

Ciasto jogurtowe1,2,5
z borówką. Maślanka5 malinowa.

 

Dieta:

Środa
10.03.2020
Śniadanie:  Zupa mleczna5 z kaszą krakowską1,2. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie1 masłem5, sałatą masłową, serem żółtym5,  papryką kolorową. Herbata z cytryną.
Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka wieprzowa

 

II śniadanie:  mango, jabłko, banan

Kasza jęczmienna pęczak1, kotlet jajeczny1,2, fasolka szparagowa zielona, surówka z marchwi, cykorii, jabłka. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: kulki mięsne bez wieprzowiny, jaja/z dodatkiem bułki tartej bez glutenu

 

 

Zupa ogórkowa
z ziemniakami, koperkiem, olejem rzepakowym7

 

Dieta: bez selera

Ryż na mleku5 pod pierzynką
z kiwi.

 

Dieta: ryż z morelą/kasza jaglana z jabłkiem

Czwartek
11.03.2020
Śniadanie:  Zupa mleczna5 z kaszą kuskus1. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, pastą kukurydzianą. Herbata z cytryną.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light,

 

II śniadanie: mandarynka, jabłko

 

 

 

Spaghetti1,2 z mięsem drobiowo-wołowym1,2, surówka z białej rzodkwi, szczypiorku
z jogurtem5. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: makaron bezjajeczny, bezglutenowy, bez wołowiny, bez jogurtu

 

 

Zupa dyniowo-pomidorowa
z ziemniakami, oliwą
z oliwek, z koperkiem7

 

Dieta: bez selera

 

Leniwe kluseczki1,2,5 z musem malinowo-jagodowym.

 

Dieta:  kluseczki bezmleczno-bezjajeczne, bezglutenowe

 

Piątek
12.03.2020
Śniadanie:  Zupa mleczna z kaszą krakowską5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5. Twarożek5 ze szczypiorkiem. Mięta.

 

Dieta: kaszka bezml., flora light,
szynka wieprzowa

 

II śniadanie: jabłko, banan

 

 

Puree ziemniaczane, dukat drobiowo-wołowy1,2,3 , cukinia, surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, orzechów pini6 jabłka, z olejem rzepakowym. Kompot wieloowocowy lub woda.

 

Dieta: roladka rybna bez jaja1/z dodatkiem bułki bez glutenu

 

 

Krupnik z kaszy jęczmiennej1, z olejem rzepakowym, natką pietruszki.

 

Dieta: selera, kasza krakowska

Deser panna cotta5 z musem truskawkowym. Biszkopciki1,2,5

 

Dieta:  kisiel brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Diety eliminacyjne w żłobku realizowane są zgodnie z zaleceniami lekarza. Zamienniki surowcowe w jadłospisie są ustalone indywidualnie z Intendentem.

Legenda alergenów:  1. Zboża zawierające gluten    2. Jaja    3. Ryby    4. Soja    5. Mleko i produkty pochodne   6. Orzechy   7. Seler   8. Dwutlenek siarki i siarczyny

9. Nasiona sezamu

Przewiń do góry
Przejdź do treści