Jadłospis - Żłobek 17 | Żłobek nr 17

Jadłospis 14.06 do 18.06.2021

DATAŚNIADANIE 

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK

Poniedziałek

14.06.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, szynką z kurczaka wędzona, pomidorem. Herbata z cytryną.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, herbata bez cytryny

II śniadanie: truskawka, banan, jabłko

Kasza jęczmienna wiejska, pulpet drobiowo-wieprzowy1,2, cukinia, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym, słonecznikiem. Kompot wieloowocowy lub woda.

Dieta: kasza gryczana palona, pulpet bez jaja i glutenu, wieprzowiny

Zupa kalafiorowa
z ziemniakami,
z  dodatkiem oleju rzepakowego7

 

Dieta: bez selera

Ciasto z borówkami, truskawkami1,2. Maślanka z morelą5.

Dieta: kasza jaglana z morelą

Wtorek
15.06.2021
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami jaglanymi. Pieczywo pszenno-żytnie1
z masłem5, serem żółtym5, papryką kolorową. Herbata owocowa.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, szynka z kurczaka

II śniadanie: brzoskwinia, banan, jabłko

Ziemniaki młode z koperkiem, łosoś pieczony1,2,3, fasolka szparagowa zielona, surówka z marchewki, z ananasem, orzechami pini6. Kompot wieloowocowy lub woda.

Dieta: łosoś bez jaja, glutenu, surówka bez orzechów

Zupa pomidorowa makaronem pełnoziarnistym1, natką pietruszki7

Dieta: makaron bezglutenowy, bez selera

Ciasteczka owsiane
z żurawiną, orzechami1,5,6. Lemoniada arbuzowa
z cytryną.

Dieta: ciasteczka owsiane bezjajeczne/ ciasteczka bezglutenowe, lemoniada bez cytryny

Środa
16.06.2021

Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami jęczmiennymi1. Pieczywo żytnie1 z masłem5 z pastą jajeczną2, szczypiorkiem. Rumianek.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, szynka z kurczaka

II śniadanie: truskawka, banan, jabłko

Puree ziemniaczane, zrazik wieprzowo-wołowy1,2, kalafior, sałata rzymska
z pomidorkami koktajlowymi, olejem z pestek winogron. Kompot wieloowocowy lub woda.

Dieta: zrazik bez jaja, glutenu, wołowiny lub wieprzowiny

Krem z zielonego groszku,
z groszkiem ptysiowym1,2,

z dodatkiem oliwy
z oliwek, koperku7

 

Dieta: groszek bezglutenowy,
bez selera

 

 

Makaron czterojajeczny1,2
z twarożkiem5, świeżymi truskawkami. Woda z listkami mięty, cytryną.

Dieta: Makaron bezlutenowy lub ryż z truskawkami świeżymi lub z borówkami, woda z miętą

Czwartek

17.06.2021

Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami gryczanymi. Pieczywo pszenno-żytnie1
z masłem5, twarożek5
z rzodkiewką, szczypiorkiem. Herbata owocowa.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, szynka z kurczaka

II śniadanie: brzoskwinia, jabłko, banan

Kasza owsiana1, klops wieprzowo-wołowy1,2 , szpinak, surówka z cykorii kolorowej, papryki,
z marchewką. Kompot wieloowocowy
lub woda.

Dieta: kasza jaglana, klops bez jaja, wieprzowiny lub wołowiny, glutenu

Kapuśniak z młodej kapusty,
z ziemniakami,
z oliwą
z oliwek7

 

Dieta: bez selera

Sernik jogurtowy5 na zimno z musem owocowym. Woda.

Dieta: kasza kukurydziana
z malinami

Piątek
18.06.2021
Śniadanie:  Zupa mleczna5 z kaszą kukurydzianą. Pieczywo pszenno-żytnie1
pastą z soczewicy i suszonych pomidorów, kiełkami lucerny. Mięta.

Dieta: kaszka bezml., flora light, bułka bezglutenowa, szynka z kurczaka

II śniadanie: arbuz, jabłko

Ziemniaki młode z koperkiem, kotlet jajeczny2, buraczki, surówka z ogórka świeżego
z rzodkiewką, koperkiem. Kompot wieloowocowy lub woda.

Dieta: kotlet bez glutenu/gulasz drobiowy,

Jarzynowa zupa
z kalafiorem, groszkiem, zabielana5,
z makaronem1,2,
z dodatkiem oleju rzepakowego, natką pietruszki7

 

Dieta: bez selera

Koktajl mleczny borówkowo-truskawkowy. Herbatniki pszenne bio1.

Dieta: mus borówkowo-brzoskwinioowy, biszkopty bezjajeczne, bezglutenowe

Legenda alergenów:  1. Zboża zawierające gluten    2. Jaja    3. Ryby    4. Soja    5. Mleko i produkty pochodne   6. Orzechy   7. Seler                   8. Dwutlenek siarki  9. Nasiona sezamu

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Diety eliminacyjne w żłobku realizowane są zgodnie z zaleceniami lekarza. Zamienniki surowcowe w jadłospisie są ustalone indywidualnie z Intendentem.
Przewiń do góry
Przejdź do treści