DATA | ŚNIADANIE | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK | ||
Poniedziałek
12.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi. Wafle ryżowe z masłem5, sałatą masłową, jajkiem2 w plasterkach, z ogórkiem świeżym, papryką kolorową. Herbata.
Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka wieprzowa
II śniadanie: winogrono, banan, śliwka
|
Kasza bulgur1, klopsik drobiowo-wieprzowy1,2, brokuły, surówka z pomidorów, kiełków słonecznika, pestkami słonecznika, z olejem z pestek winogron. Kompot wieloowocowy lub woda.Dieta: kasza jaglana, klopsik bez jaja lub bez glutenu
|
Zupa szpinakowa z ziemniakami, śmietaną5, olejem z pestek winogron7 Dieta: bez śmietany
|
Placuszki1,2 z żurawiną, orzechami6, musem borówkowym. Herbata owocowa z cytryną i imbirem.
Dieta: placuszki bezglutenowe kukurydziano-ryżowe z żurawiną, herbata
|
||
Wtorek 13.10.2020 |
Śniadanie: Makaron orkiszowy1,2 na mleku. Pieczywo pszenno-razowe1 z masłem5, szynką wieprzową, paseczkami kolorowej papryki. Napój cytrynowo-imbirowy.
Dieta: kaszka bezml., flora light
II śniadanie: borówka, banan, winogrono, jabłko
|
Ziemniaki młode z koperkiem, medaliony łososia z dorszem1,2,3, cukinia, surówka z kapusty pekińskiej, z pomidorem malinowym, papryką, oliwa z oliwek. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta: medaliony bez jaja lub bez glutenu
|
Zupa pomidorowa z ryżem, olejem rzepakowym, natką pietruszki 7
|
Budyń jaglany z mlekiem kokosowym, wiórkami, polewą malinową. Woda z syropem.
Dieta: jw.
|
||
Środa 14.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami gryczanymi. Pieczywo żytnie1 z masłem5, sałatą masłową, wiórkami sera żółtego5, rzodkiewka, ogórkiem świeżym. Herbata owocowa. Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka wieprzowa II śniadanie: jogurt grecki ze świeżym mango i bananem/mango, banan, przecier bobo vita |
Kasza owsiana1, roladka z mięsa drobiowo-wieprzowego1,2, fasolka żółta szparagowa, surówka z marchwi, brzoskwini, jabłka, żurawiny suszonej, z olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta: kasza gryczana biała, roladka bez jaja lub bez glutenu |
Kapuśniak z kiszonej kapusty, z ziemniakami, olejem rzepakowym7
|
Serniczek5 na zimno na spodzie biszkoptowo-orzechowym1,2,6, z musem z moreli, z rodzynkami. Nektar owocowy Bobo vita
Dieta: ryż z brzoskwinią,
|
||
DATA | ŚNIADANIE | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK | ||
Czwartek
15.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna5 z płatkami żytnimi1. Chleb pszenno-żytni1 z masłem5, twarożkiem ziołowym5. Rumianek. Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka z kurczaka II śniadanie: jabłko, śliwka, banan, winogrono
|
Ryż z kolendrą, pulpet drobiowo-wieprzowy1,2, kalafior, surówka z buraczków, ogórka małosolnego, jabłka. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta: pulpet bez jaja lub glutenu |
Krem z kukurydzy z ziemniakami, mlekiem kokosowym, groszkiem ptysiowym1,2, olejem rzepakowym7 Dieta: makaron bezglutenowy, bezjajeczny |
Wafle pszenne1 z kremem z figi suszonej. Kawa orkiszowa bezglutenowa na mleku5.
Dieta: wafel kukurydziany/pszenny1 z dżemem 100% owoców, kawa owsiana na wodzie |
||
Piątek 16.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi,2,5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, pasztetem z soczewicy, ogórkiem małosolnym. Mięta.
Dieta: kaszka bezml., flora light
II śniadanie: śliwki, jabłka, gruszki
|
Ziemniaki z koperkiem, dorsz pieczony1,2,3, dynia, surówka z kapusty białej, orzechów włoskich6, ananasa. Kompot wieloowocowy lub woda. Dieta: dorsz bez jaja1
|
Zupa z brukselka, kaszą kukurydzianą, śmietaną5, natką pietruszki, oliwą z oliwek7
Dieta: bez śmietany |
Ciasteczka owsiane1,2,5 z żurawiną, kokosem. Koktajl jogurtowy wiśnią5.
Dieta: ciasteczka bezglutenowe, herbata owocowa |
||
Poniedziałek 19.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi pełnoziarnistymi1,5. Wafle ryżowe z masłem. Jajecznica ze szczypiorkiem2. Herbata owocowa.
Dieta: kaszka bezml., flora light II śniadanie: gruszka, banan, jabłko
|
Spaghetti z mięsa drobiowo-wieprzowego, z makaronem czterojajecznym1,2, sałata lodowa z ogórkiem świeżym, szczypiorkiem. Kompot owocowy lub woda.
Dieta: kulki mięsne bez jaja
|
Barszcz ukraiński z fasolką szparagową, ziemniakami, olejem rzepakowym7
|
Placuszki z cukinią1,2,5. Herbata z cytryną.
Dieta: placuszki bez jaja lub bez glutenu |
||
DATA | ŚNIADANIE | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK | ||
Wtorek 20.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna5 z lanymi kluseczkami1,2. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, szynką wieprzową, papryki kolorowej. Mięta.
Dieta: kaszka bezml., flora light
II śniadanie: banan, jabłko, gruszka
|
Ziemniaki, dukat z indyka pieczony1,2, fasolka szparagowa zielona, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka, z olejem z pestek winogron. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta: dukat bez jaja lub bez glutenu
|
Krupnik z kaszy jęczmiennej1, oliwą z oliwek, koperkiem7 |
Ciasteczka z nadzieniem figowym1,2,5. Koktajl kefirowy z jagodą5.
Dieta: ciasteczka bezmleczno-bezjajeczne-bezglutenowe, napój ryzowy |
||
Środa 21.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, serem żółtym5 i szynką wieprzową, pomidorem. Herbata z cytryną.
Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka wieprzowa
II śniadanie: jabłko, śliwka, mango
|
Ziemniaki, pieczeń drobiowo-wieprzowa1,2, surówka z selera7 z żurawiną, mlekiem kokosowym. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta pieczeń drobiowo-wieprzowy bez jaja lub bez glutenu
|
Krem dyniowy z ryżem, z płatkami migdałów6, z oliwą z oliwek7 Dieta: bez migdałów |
Naleśniki z twarożkiem waniliowym1,2,5, polewą z musu malinowego. Mięta.
Dieta: naleśniki bezmleczno-bezjajeczne |
||
DATA | ŚNIADANIE | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK | ||
Czwartek 22.10.2020 |
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami jaglanymi5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z masłem5, twarożkiem z bananem. Mięta.
Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka z kurczakiem
II śniadanie: winogrono, melon, banan
|
Kasza jęczmienna pęczak1, kotlet z soczewicy 1,2, kalafior, surówka pomidorów, z papryką, ogórkiem, bazylią, oliwą z oliwek. Kompot wieloowocowy lub woda.
Dieta: klops bez jaja i glutenu1
|
Zupa brokułowa z ziemniakami, olejem rzepakowym, koperkiem7
|
Pudding ryżowy z wanilią, rodzynkami, karmelizowaną gruszką5
Dieta: bez mleka, cytryny |
||
Piątek
23.10.2020 |
Śniadanie: Kasza manna na mleku1,5. Pieczywo pszenno-żytnie1 z pastą z awokado z jajkiem2. Mięta.
Dieta: kaszka bezml., flora light, szynka z kurczakiem
II śniadanie: jabłko, śliwka, gruszka
|
Ziemniaki z koperkiem, pieczony łosoś 1,2,3, cukinia duszona z ziołami prowansalskimi, surówka z kapusty czerwonej, rodzynek, pestkami słonecznika, oleju z pestek winogron. Kompot lub woda.
Dieta: łosoś bez jajka |
Zupa Neapolitańska z makaronem czterojajecznym1,2, serem żółtym5, zabielana5, z olejem rzepakowym, natką pietruszki7
Dieta: zupa a la rosół z makaronem bezjajecznym, bezglutenowym |
Kokosanki. Maślanka z morelą5.
Dieta: ciasteczka bezjajeczne, nektar Bobo vita |
||
Legenda alergenów: 1. Zboża zawierające gluten 2. Jaja 3. Ryby 4. Soja 5. Mleko i produkty pochodne 6. Orzechy 7. Seler 8. Dwutlenek siarki i siarczyny 9. Nasiona sezamu |
||||||
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Diety eliminacyjne w żłobku realizowane są zgodnie z zaleceniami lekarza. Zamienniki surowcowe w jadłospisie są ustalone indywidualnie z Intendentem. |