Jadłospis | Żłobek nr 62

Jadłospis 7.09.2020r -18.09.2020r

DATAŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK

Poniedziałek

07.09.2020r

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i pastą z soczewicy z plasterkami pomidora malinowego. Herbatka malinowa.

Diety – mleko roślinne masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Mieszanka ryżu (czerwony i biały) . Pulpecik z cielęciny w sosie śliwkowym. Bukiet warzyw na jarzynkę polany masłem. Sur z ogórka kiszonego , jabłka i szczypiorka z oliwą z oliwek. Kompot truskawkowy.

Barszcz ukraiński z ziemniakami z natką pietruszki z oliwa z oliwek zabielany jogurtem.

Diety-jogurt b/laktozy /bez jogurtu/ z oliwa z oliwek

Markizy przekładane dżemem. Jogurt owocowy. Woda.

Diety- Wafle przekładane dżemem. Jogurt b/l /c mleko roślinne z owocami.

Wtorek

08.09.2020r

Kasza kukurydziana na mleku Pieczywo mieszane z masłem. Twarożek ze szczypiorkiem i papryką . Herbata z cytryną

Diety –kasza b/m masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Ziemniaki z koperkiem . Kotlecik rybny w sosie musztardowym. Buraczki na jarzynkę z dodatkiem masła. Sur z rzodkwi białej z pestkami słonecznika , groszkiem konserwowym, jabłkiem i szczypiorkiem w sosie jogurtowym. Kompot z czarnej porzeczki.

Zupa nicejska z oliwą z oliwek i natką pietruszki z makaronem , suszonymi pomidorami , zabielana jogurtem.

Diety-jogurt b/laktozy /bez jogurtu/ z oliwa z oliwek

Ciasto borówkowe. Smoothie bananowo gruszkowy na bazie maślanki.

 

Diety -Babeczki z borówka b/m i b/j. Smoothie bananowo gruszkowe na mleku owsianym

Środa

09.09.2020r

Brzoskwiniowe mleko do picia. Pieczywo mieszane z masłem z ogórkiem małosolnym. Jajko sadzone ze szczypiorkiem na parze.

Diety – mleko roślinne masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Kasza bulgur. Steki drobiowe w sosie szpinakowo czosnkowym. Dynia na jarzynkę z dodatkiem masła i cynamonu. Sur z roszponki, ogórka zielonego i rzodkiewki w sosie szczypiorkowo jogurtowym. Kompot morelowy.

 

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki z masłem, zabielana jogurtem.

Diety-jogurt b/laktozy /bez jogurtu/ z oliwa z oliwek

Budyń waniliowy z Tapioki polany syropem malinowym. Herbatniki. Woda.

Dieta –Budyń waniliowy b/l z Tapioki polany syropem malinowym. Herbatniki b/j. Woda

Czwartek

10.09.2020r

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem z kiełkami , serem mozzarella i pomidorem,. Herbatka owocowa.

Diety –kasza b/m masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Puree ziemniaczane z koperkiem. Klopsiki z kurczaka w sosie paprykowym. Kolorowa fasola szparagowa na jarzynkę polana masłem. Sur. królewska z jabłkiem , fasolą czerwoną i rodzynką z oliwą z oliwek. Kompot wiśniowy.

Ryżanka z natką pietruszki i oliwą z oliwek z brukselką zabielana jogurtem.

Diety-jogurt b/laktozy /bez jogurtu/ z oliwa z oliwek

Placuszki z cukinii. Kawa orkiszowa na mleku.

 

Diety- Placuszki z cukinii b/m i b/j Kawa orkiszowa na mleku roślinnym.

Piątek

11.09.2020r

Zacierki migdałowe Na mleku . Wafle ryżowe z masłem sałatą i polędwicą z kurczaka z plasterkami ogórka zielonego . Rumianek do picia.

Diety – mleko roślinne masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Ziemniaki z koperkiem. Paluszek rybny z łososia w sosie koperkowo cytrynowym. Groszek na jarzynkę z dodatkiem masła. Sur z pomidorów malinowych z cebulką ze szczypiorkiem i jogurtem greckim. Kompot malinowy.Krem marchwiowo dyniowy z nutą kokosową, oliwą z oliwek i natką pietruszki z grzankami .

Bułeczki drożdżowe z serem białym. Sok owocowy z dodatkiem bobofruta .

 

Diety- Bułeczki drożdżowe z jabłkiem. Sok owocowy z dodatkiem bobofruta .

 

DATAŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK

Poniedziałek  

14.09.2020r

Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku.  Pieczywo mieszane z masłem, szpinakiem baby , polędwicą wieprzową z ogórkiem zielonym i rzodkiewką . Herbatka.

Diety-Mleko roślinne  masło flora Light

II – Mix owocowy. Woda

Kasza jaglana. Stek rybny z sezamem w sosie chrzanowym. Marchewka z groszkiem na jarzynkę z dodatkiem masła. Sur wielowarzywna w sosie szczypiorkowo jogurtowym. Kompot anansowy.Zupa krem z bobu z natką pietruszki i oliwą z oliwek, zabielana jogurtem z ziemniakami.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i rodzynką. Kakao.

 

Diety-Ciasteczka owsiane  b/j i b/m. Kakao na mleku roślinnym .

Wtorek

15.09.2020r

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem , plasterkami mierzwionego sera żółtego  i wiórkami papryki kolorowej. Herbata owocowa

Diety – Kaszka b/m,-masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Puree ziemniaczane z koperkiem. Zraziki wołowe w sosie pomidorowo bazyliowym. Kapusta pekińska duszona na jarzynkę z dodatkiem koperku , masła i czosnku. Sur z  marchewki i selera z jabłkiem i kawałkami brzoskwini, figi ze szczypiorkiem w sosie jogurtowym.

Kompot czereśniowy

 

 

Zupa jogurtowo ziołowa z natką pietruszki i oliwą z oliwek z komosą ryżową .

Diety- Zupa ziołowa ziołowa z natką pietruszki i oliwą z oliwek z komosą ryżową.

Twarożek na słodko. Sałatka owocowa. Chrupki kukurydziane. Woda

 

Diety- Sałatka owocowa .Chrupek kukurydziany. Woda

Środa

16.09.2020r

Śliwkowe mleko z nutą cynamonu i goździków. Bułeczka z masłem i ogórkiem kiszonym.  Sałatka jajeczna z porem , kukurydzą konserwową ze szczypiorkiem. Mięta z cytryną .

Diety – Mleko roślinne ,masło flora light

II- Mix owocowy. Woda.

Makaron kółeczka.  Pulpeciki drobiowe w sosie własnym. Jarzyna mieszana na jarzynkę z dodatkiem masła. Sur. z cykorii białej i czerwonej z jabłkiem w sosie szczypiorkowo jogurtowej. Kompot malinowy.Zupa ogórkowa z ziemniakami , natką pietruszki i oliwą z oliwek.

Naleśniki z nuttelą żłobkową.

Smoothie porzeczkowe na bazie jogurtu .

 

Diety-Naleśniki b/m i b/j z nuttelą żłobkową . Smoothie porzeczkowe na bazie mleka roślinnego.

Czwartek

17.09.2020r

Kaszka mlecza z musem borówkowym. Trójkąciki razowe z masłem i pastą z fasoli czerwonej z plasterkami pomidora. Napój miodowy.

Diety – Kaszka b/m,-masło flora light –

II- Mix owocowy. Woda.

Ziemniaki z koperkiem. Kotlecik warzywno- jajeczny w sosie z duszonego pora. Cukinia na jarzynkę z koperkiem i dodatkiem masła. Sur z buraczków z jabłkiem ,kukurydzą złocistą i rodzynką ze szczypiorkiem i jogurtem greckim.

Kompot z owoców mieszanych.

Krupnik z kaszy jęczmiennej na jarzynach z oliwą z oliwek z natką pietruszki .Proso i orkisz  ekspandowane , ryż preparowany. Jogurt truskawkowy.

Piątek

18.09.2020r

Płatki orkiszowe na mleku . Bułeczka z masełkiem . Twarożek z rukolą i orzechami włoskimi z nutą ziołowego pieprzu. Rumianek.

Diety – Mleko roślinne ,masło flora light -wędlina

II- Mix owocowy. Woda

Kasza bulgur. Paluszki rybne w sosie tymiankowym. Kalafior na jarzynkę polany masłem. Sur z kapusty czerwonej , jabłkiem i cebulką z oliwą z oliwek . Kompot jabłkowo gruszkowy .Zupa meksykańska z natką pietruszki , oliwą z oliwek , ziemniakami, fasolą czerwoną i kukurydzą.

Placki gryczane z jagodami i nasionami chia. Bawarka.

Diety- Placuszki gryczane b/j i b/m z jagodami i nasionami chia.

Napój orkiszowy

 

Alergeny występujące w jadłospisie : gluten, jaja, ryba, mleko, laktoza, sezam, gorczyca , seler, soja , orzechy.

Dodatkowe informacje do jadłospisu :

  1. Mleko roślinne na diety to- jaglane, sojowe , orkiszowe, owsiane (każdego dnia dzieci na diecie bez mlecznej mają podane jest inne mleko )
  2. Techniki obróbki cieplnej : gotowanie , gotowanie na parze, smażenie, duszenie , pieczenie.
  3. Woda jest podawana każdorazowo na żądanie dziecka .
  4. Oznaczenia w jadłospisie : b/m- bez mleczna . b/j- bez jajeczna , b/l – bez laktozy
 
Przejdź do treści