Jadłospis | Żłobek nr 4

Jadłospis 22-26.02.2021 r.

Poprzedni
Następny

DATA

ŚNIADANIE I i II

DRUGIE DANIE

ZUPA

PODWIECZOREK

Poniedziałek

22.02.2021

Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami, plasterki rzodkiewki, herbata z sokiem owocowym.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, j.w.

II: Arbuz, mandarynki, woda

Ziemniaki puree, roladki z mięsa mieszanego w sosie śliwkowym, kalafior z oliwą na jarzynkę, surówka z marchewki i jabłka z olejem z pestek winogron, kompot truskawkowy.

D: b/jaj i glutenu

Zupa pomidorowa z makaronem, warzywami i natką pietruszki zabielana mlekiem.

D; makaron bezglutenowy, b/mleka, selera

Jogurt grecki z nasionami chia i czereśniami, wafle pszenne tortowe z dżemem.

D: Napój jaglany z nasionami chia i czereśniami, wafle bezglutenowe.

Alergeny

Mleko (laktoza), gluten, jaja

Gluten, jaja

Mleko, Seler, Gluten

Mleko, gluten, jaja

Wtorek

23.02.2021

Kasza orkiszowa z żurawiną na mleku, kanapki z chleba razowego i bułki z masłem, twarożek z koperkiem, pomidorki cherry, cykoria. Mięta z limonką.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora

II: Banany, winogrono, woda.

Ryż pełnoziarnisty, kotleciki warzywne z komosą ryżową w sosie ziołowym, surówka z kiszonego ogórka z szalotką i jabłkiem z olejem z pestek winogron, kompot owocowy.

D: b/jaj i glutenu

Zupa krem wielowarzywny z groszkiem ptysiowym zabielana mlekiem kokosowym.

D: groszek bezglutenowy, selera, b/mleka kokosowego

Ciasto drożdżowe z bakaliami, mleko z miodem.

D: Babeczki drożdżowe bezglutenowe, b/jaj, napój jaglany

Alergeny

Mleko (laktoza), gluten, jaja

Gluten, jaja

Orzechy, Seler, gluten, jaja

Mleko, gluten, jaja

Środa

24.02.2021

Kakao na mleku, kanapki z bułki z masłem, pastą jajeczną z awokado, cząstki kalarepki.

D: Kakao na napoju orkiszowym, polędwica wieprzowa, j.w.

II: Winogrono, mandarynki, woda.

Kuleczki ziemniaczane, pulpety z fileta piersi indyka w sosie musztardowym, fasolka szparagowa z oliwą na jarzynkę, sałatka a’la grecka (sałata lodowa, pomidorki cherry, papryka, oliwki)z pestkami słonecznika i oliwą z ziołami, kompot czereśniowy.

D: b/jaj i glutenu

Krupnik jaglany z warzywami oliwa z oliwek.

D: b/selera

Sernik na zimno z jogurtu greckiego z jagodami, herbatniki, kakao na mleku.

D: Kasza jaglana z musem owocowym, kakao na napoju orkiszowym, herbatniki bezglutenowe, b/jaj

Alergeny

Mleko (laktoza), gluten, jaja

Gluten, jaja,

Seler

Mleko, gluten, jaja

Czwartek

25.02.2021

Makaron drobny na mleku z gruszką, kanapki z chleba białego i bułki z masłem, polędwica wieprzowa, plasterki świeżego ogórka. Rumianek do picia.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, j.w.

II: Gruszki, kiwi, woda.

Kasza gryczana biała, kotleciki rybne z mintaja w sosie chrzanowym, marchewka z groszkiem z oliwa na jarzynkę, surówka z białej rzodkwi z kukurydzą i orzeszkami pini w sosie jogurtowym, kompot owocowy.

D: kotleciki warzywne, b/jogurtu, jaj, glutenu i orzechów

Zupa ogórkowa z ziemniakami i włoszczyzną zabielana mlekiem.

D; b/mleka, selera

Twarożek z brzoskwinią, biszkopty.

D: wafle ryzowe z dżemem, napój jaglany.

Alergeny

Mleko (laktoza), gluten, jaja

Mleko, Gluten, jaja, Ryba, Orzechy

Mleko, Seler

Mleko, gluten, jaja

Piątek

26.02.2021

Płatki jaglane z suszoną morelą na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, plasterkiem sera mozzarella, paseczki czerwonej papryki, herbata z cytryną.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, miód, j.w.

II: Winogrono, banany, woda.

Puree z ziemniaków i batatów, klopsiki z mięsa wołowego w sosie warzywnym, brokuły z płatkami migdałów i oliwą na jarzynkę, surówka z buraczków z szalotką i sosem jogurtowym, kompot wiśniowy.

D: b/jaj i glutenu, b/jogurtu, migdałów

Zupa koperkowa z ryżem czerwonym i włoszczyzną zabielana mlekiem.

D: b/mleka, selera

Placuszki pszenno-orkiszowe z gruszką, mleko z cynamonem.

D: placuszki z mąki bezglutenowej z siemieniem lnianym i gruszką, napój jaglany.

Alergeny

Mleko (laktoza), gluten, jaja

Mleko, Gluten, jaja, Orzechy

Mleko, Seler

Mleko, gluten, jaja

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści