Jadłospis | Żłobek nr 7

Jadłospis 14-25.12.2020r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

14,12,2020

 

 

Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  szynka , papryka żółta.  Herbatka

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja, soja, orzechy

Kasza jęczmienna pęczak z koperkiem, potrawka z cielęciny w sosie warzywnym. Brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z marchewki z jabłkiem, migdałami z olejem z pestek winogron. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa meksykańska (kukurydza, fasolka, pomidory) z ziemniakami z natką pietruszki z dodatkiem mleka kokosowego i oleju z pestek winogron.

Alergeny: seler

Maślanka z kawałkami morelki, nasion chia,, orzechami nerkowca,  herbatniki mini zoo

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: maślanka, gluten (pszenica)

Wtorek

15,12,2020

 

 

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy, awokado z jajkiem, cebulką, pomidor malinowy. Mięta.

Diety: flora light, kanapka z wędliną, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto,),  mleko (w tym laktoza), sezam,  jaja, soja, orzechy

Ziemniaki z koperkiem, łosoś i mintaj pieczony w sosie musztardowym. Szpinak z czosnkiem gotowany na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, cebulką, jabłkiem z dodatkiem oleju z pestek winogron. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa pomidorowa z makaronem kolorowym bezglutenowym z natką pietruszki z dodatkiem oleju z pestek winogron i jogurtu naturalnego.

Alergeny: seler, jogurt

Budyń waniliowy polany syropem owocowym, chrupki kukurydziane

Diety: przecier BoboVita

 

Alergeny: mleko

Środa

16,12,2020

 

 

 

Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórek kiszony. Nektar BoboVita

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto) mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Makaron pełnoziarnisty, pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym. Groszek gotowany na jarzynkę, surówka z pomidorów malinowych ze szczypiorkiem z dodatkiem oleju z pestek winogron. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, tartym jajkiem z natką pietruszki z dodatkiem oleju z pestek winogron.

 

Alergeny: seler, jaja

Biszkopty z twarożkiem truskawkowym, kisiel żurawinowy do picia.

Diety: kisiel żurawinowy, chrupki

Alergeny: gluten (pszenica), jaja, twaróg.

Czwartek

17,12,2020

 

 

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słono ze szczypiorkiem

Diety: flora light, kanapka z szynką, mięta

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Kasza gryczana z koperkiem, kotlety z piersi kurczaka w sosie śliwkowym. Marchewka mini gotowana na jarzynkę, surówka z pora z morelką, jabłkiem, migdałami z dodatkiem jogurtu greckiego. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa brukselkowa z ziemniakami z natką pietruszki z dodatkiem oleju z pestek winogron.

Alergeny: seler

Jogurt grecki z figami, daktylami, ananasem, orzechami, herbatniki maślane

Diety: przecier BoboVita,  chrupki

Alergeny: jogurt

Piątek

18,12,2020

 

 

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z bobu z jajkiem, cebulką, awokado, ogórek kiszony. Herbatka owocowa.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z piersi indyka w sosie warzywnym. Brokuł gotowany na jarzynkę, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, żurawiną, jogurtem greckim. Kompot

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną krakowską z natką pietruszki z dodatkiem oleju.

 

 

Alergeny: seler

Ciasto piegusek posypane cukrem pudrem, mleko do picia z mixem malinowym

Diety: chrupki kukurydziane, napój jaglany i ryżowy

Alergeny: gluten (pszenica), jaja, mleko

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

21,12,2020

 

 

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką, rzodkiewka. herbatka owocowa.

Diety: flora light,  kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja,  soja, orzechy

Ziemniaki z natką pietruszki, kotlety z łososia i mintaja w sosie chrzanowym. Szpinak gotowany na jarzynkę, surówka z selera naciowego z marchewką z dodatkiem oleju. Kompot

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa koperkowa z zacierkami z orzechami pini z dodatkiem oleju.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja, orzechy

Musli z jogurtu naturalnego z figami i daktylami, nasionami chia i morelką

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: jogurt

Wtorek

22,12,2020

 

 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, papryka czerwona. Herbatka z cytryną i miodem.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy  

Kasza kuskus z koperkiem, bitki wołowe w sosie śliwkowym. Dynia gotowana na jarzynkę, mizeria z sosem jogurtowo-szczypiorkowym. Kompot

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa z zielonym groszkiem z ziemniakami z natką pietruszki z dodatkiem oleju.

 

Alergeny: seler

Przecier BoboVita, mleko do picia

Diety: przecier BoboVita, napój migdałowy

Alergeny: gluten (pszenica), jaja, mleko

Środa

23,12,2020

 

 

 

Kaszka mleczna, pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy z jajkiem, awokado, ogórek świeży ze szczypiorkiem. Nektar BoboVita

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Ziemniaki z koperkiem, pulpety z piersi indyka i łopatki wieprzowej w sosie majerankowym. Marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę z oliwą z oliwek, surówka z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną, kukurydzą, migdałami z olejem. Kompot

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa krem dyniowy z lanymi kluskami z natką pietruszki z dodatkiem oleju.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja

Jogurt z mixem truskawkowym, chrupki kukurydziane

Diety: nektar BoboVita, chrupki

Alergeny: jogurt  

Czwartek

24,12,2020

 

 

 

 

            WOLNE

     

 

 

 

 

 

 

Piątek

25,12,2020

 

 

 

 

     WOLNE

 

 

 

     

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści