Jadłospis | Żłobek nr 7

Jadłospis 16.11.-27.11.2020r.

 

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

16,11,2020

 

 

Kaszka mleczna manna, wafle kukurydziane z dżemem. Syrop owocowy.

Diety: wafel kukurydziany z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja, soja, orzechy

Kasza jęczmienna pęczak z pulpetami z mintaja w sosie koperkowo-cytrynowym. Jarzynka: brokuł gotowany z oliwą z oliwek. Surówka z pomidora, oliwek i szczypiorku z oliwą z jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa krem z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i natki pietruszki z ziemniakami.

 

Alergeny: seler

Herbatniki maślane, kakao na mleku.

Diety: chrupki kukurydziane, nektar BoboVita

Alergeny: gluten( pszenica), jaja, mleko

Wtorek

17,11,2020

 

 

Kawa zbożowa orkiszowa mleku. Pieczywo mieszane z masłem, z pastą z białej fasoli, rukolą, serem żółtym i ogórkiem  małosolnym.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, mięta

II -owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto,),  mleko (w tym laktoza), sezam,  jaja, soja, orzechy

Kuleczki z cielęciny w sosie jarzynowym. Mix ryżów. Jarzynka: buraczki z oliwą z oliwek. Surówka: mizeria z ogórków z koperkiem i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa meksykańska z fasolką szparagową, soczewicą gotowaną na parze, kukurydzą, pomidorami, koncentratem, batatami, oliwą z oliwek i natką pietruszki.

Alergeny: seler

Budyń kakaowy z musem truskawkowym, winogrona. Biszkopty

Diety: chrupki kukurydziane, napój migdałowy

Alergeny: mleko

Środa

18,11,2020

 

 

 

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, szynką, pomidor malinowy, ogórek małosolny i kiełkami słonecznika. Lemoniada.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto) mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Jajo gotowane  w lekkim sosie chrzanowym. Ziemniaki puree. Jarzynka: kalafior gotowany z oliwą z oliwek. Surówka: kapusta pekińska z marchewką, pomidorem, koperkiem, migdałami i sosem winegret. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa krem z cukinii i marchwi z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.

 

Alergeny: seler

Koktajl borówkowy na bazie jogurtu greckiego z amarantusem i orzechami pinii, nasionami chia, chrupki kukurydziane

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: jogurt, orzechy

Czwartek

19,11,2020

 

 

Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo  z pastą z bobu i żółtą papryką. Herbata owocowa.

Diety: flora light, kanapka z wędlina, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Klopsiki z piersi indyka z kaszą kuskus w sosie pomidorowym. Jarzynka: fasola szparagowa z oliwą. Surówka: marchewka z porem, jabłkiem, rodzynkami, migdałami z jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, natką pietruszki i śmietaną

 

 

Alergeny: seler, śmietana

Ciasto z białym serkiem  z laska wanilii, kefir z nasionami chia i musem truskawkowym.

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: kefir, gluten (pszenica), jaja, twaróg

Piątek

20,11,2020

 

 

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo z masłem, twarożek z truskawkami. Nektar BoboVita

Diety: flora light, kaszka bezmleczna, kanapka z dżemem

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Puree ziemniaczane z koperkiem gulasz z łopatki wieprzowej w sosie ziołowo-warzywnym. Jarzynka: buraczki duszone. Surówka: Sałata roszponka z papryką, kukurydzą i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa z zielonym groszkiem, jarmużem, zacierkami z mąki pszennej i migdałowej i natką pietruszki.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja

Koktajl  jagodowy na bazie napoju migdałowego, biszkopty

Diety: biszkopty, chrupki, nektar BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica), jaja

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

23,11,2020

 

 

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, mozzarellą, pomidorami, rukolą i oliwkami. Napar z rumianku

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja,  soja, orzechy

Kotlety schabowe w sosie majerankowym z ziemniakami. Jarzynka: marchewka z groszkiem. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym i natką pietruszki.

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja

Koktajl bananowo waniliowy z borówkami i nasionami chcia na bazie jogurtu naturalnego. Herbatniki BIO.

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: jogurt, gluten (pszenica)

Wtorek

24,11,2020

 

 

Płatki gryczane na mleku. Pieczywo z pastą z jaj, szczypiorku i rzodkiewki. Herbata owocowa

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy 

Klopsy z cielęciny w sosie pomidorowym z ziemniakami. Jarzynka: kalafior gotowany z oliwą z oliwek. Surówka z marchewki i jabłka, migdałów, orzechów pinii z dodatkiem oliwy. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa krem z białych warzyw z mlekiem kokosowym , natką pietruszki i kaszą manną.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica)

Krem twarogowy z musem wiśniowym, prosem i amarantusem ekspandowanym i morelą. Chrupki kukurydziane.

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: twaróg, jogurt

Środa

25,11,2020

 

 

 

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo z szynką wieprzową, sałatą masłową i pomidorem. Herbata owocowa

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Paluszki  z łososia i mintaja z kaszą jęczmienną w sosie majerankowym. Jarzyna: cukinia duszona z bakłażanem i oliwą. Surówka z rzodkiewki i białej rzodkwi z papryką czerwoną, dymką i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki z oliwą z oliwek.

 

Alergeny: seler

Ciasto biszkoptowe  z owocami. Kawa orkiszowa na mleku.

Diety: Wafle kukurydziane, napój migdałowy.

Alergeny:  gluten (pszenica), jaja, mleko

Czwartek

26,11,2020

 

 

Kasza manna na mleku. Pieczywo z masłem i twarożkiem z malinami. Lemoniada

Diety: flora light, kanapka z dżemem, mięta

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Łazanki z kapustą włoską, szalotką i gulaszem z piersi indyka w sosie koperkowym. Surówka z pomidorów, roszponki i kukurydzy z jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa kalafiorowa z batatami i natką pietruszki, mlekiem kokosowym.

 

Alergeny: seler

Jogurt grecki z kawałkami ananasa, brzoskwini, nasionami chia

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: jogurt

Piątek

27,11,2020

 

 

Kakao na mleku. Pieczywo z masłem, pasta z soczewicy z jajkiem, cebulką, awokado, kolendry, papryka żółta.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy 

Rolada z mintaja i łososia w jarzynowym sosie greckim z ryżem (mix). Marchew mini gotowana na jarzynkę z oliwą z oliwek. Surówka z cykorii, kalarepy, papryki czerwonej z jogurtem greckim.  Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa krem z brokułów z ziemniakami, natką pietruszki i płatkami migdałów.

 

Alergeny: seler

Ciasto z jabłkiem posypane cukrem pudrem. Truskawkowy shake mleczny

Diety: wafle ryżowe, napój migdaowy

Alergeny: gluten )pszenica), jaja, mleko

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści