Żłobek nr 7

Jadłospis 21.09-02.10. 2020r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

21,09,2020

 

 

Cynamonowa ryżanka na mleku. Pieczywo mieszane z masłem. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem i kurkumą. Paseczki papryki. Rozgrzewająca herbatka czarna z imbirem, goździkami, cytrynką i miodem.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna, kanapka z wędliną

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja, soja, orzechy

Puree z batatów z koperkiem, bitki wołowe w sosie cebulowym. Kalafior gotowany na jarzynkę z oliwką. Surówka z ogórków małosolnych z dodatkiem cebulki szalotki, jabłka z oliwą z oliwek. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka krem z kukurydzy z kaszą jaglaną i mleczkiem kokosowym,  natką pietruszki i wiórkami kokosowymi.

 

Alergeny: seler

Musli z płatkami żytnimi, daktylami, figami, suszoną śliwką, rodzynkami, żurawiną z polewą borówkową na bazie jogurtu naturalnego i kefiru

Kakao na mleku do picia.

Diety: przecier BoboVita, nektar BoboVita

Alergeny: jogurt, mleko

Wtorek

22,09,2020

 

 

Kawa zbożowa  na mleku. Pieczywo mieszane  z masłem i pastą z bobu z czosnkiem, jajkiem i koperkiem.

Diety: flora light, kanapka z wędliną

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto,),  mleko (w tym laktoza), sezam,  jaja, soja, orzechy

Ryż z koperkiem, łosoś  sosie cytrynowym. Różyczki brokułów  z oliwką. Kapusta pekińska z pomidorkiem koktajlowym,  czarnymi oliwkami i jogurtem greckim, posypana sezamem. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupka z botwinki z ziemniakami i natką pietruszki z oliwką z oliwek i ćwiarteczką jajeczka gotowanego.

Alergeny: seler, jaja

Herbatniki mini zoo i maślane. Mleczny koktajl malinowy z nutą wanilii.

Diety: herbatniki mini zoo, napój owsiany

Alergeny: mleko, gluten (pszenica), jaja

Środa

23,09,2020

 

 

 

Płatki kukurydziane bezglutenowe typu corn flakes na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z serka żółtego i suszonych pomidorów oraz plasterkami ogórka kiszonego. Nektar BoboVita

Diety: flora light, kanapka z wędliną, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto) mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Makaron bezglutenowy typu rurki, paluszki z kurczaka w sosie majerankowym. Marchewka z groszkiem i oliwką. Surówka wielowarzywna z kukurydzą z dodatkiem koperku i jogurtu greckiego.  Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupka krem ze kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, mlekiem kokosowym,  posypany groszkiem ptysiowym.

Alergeny: seler

Pudding twarogowy z dodatkiem kosteczek mango. Herbatniki maślane

Diety: chrupki kukurydziane, przecier BoboVita

Alergeny: twaróg

Czwartek

24,09,2020

 

 

Zacierki pszenno-migdałowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  szynką wieprzową i pomidorkiem koktajlowym.  Herbata czarna z cytryną.

Diety: flora light,  kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Kasza bulgur, gulasz z mięsa mieszanego w sosie figowo-warzywnym.  Kosteczki cukinii z brukselką i oliwką. Surówka z marchewki z jabłkiem, koperkiem i dodatkiem jogurtu greckiego. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka meksykańska z fasolą czerwoną, kukurydzą, pomidorami i ziemniakami, posypana natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego.

Alergeny: seler

Mix z jogurtów greckich z kawałkami morelki, polany musem truskawkowym, chrupki kukurydziane

Diety: przecier BoboVita, chrupki

Alergeny: jogurt

Piątek

25,09,2020

 

 

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem i tartą rzodkiewką.   Herbata owocowa.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna, kanapka z wędliną

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Puree z batatów z koperkiem, kulka rybna z dorsza i mintaja w sosie chrzanowo-bazyliowym. Kapusta  z marchewką gotowana na jarzynkę z oliwką. Surówka z pomidorów malinowych, z dodatkiem cebulki dymki i oliwki. Kompot .

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa krem z pora z mini makaronikiem typu „literki” i natką pietruszki.

 

Alergeny: seler

Budyń migdałowy  na bazie napoju migdałowego. Sałatka owocowa z czereśni, brzoskwini, ananasa i morelki, kiwi posypana orzechami włoskimi.

Diety: j.w.

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

28,09,2020

 

 

Płatki pełnoziarniste gryczane na mleku. Pieczywo mieszane  z masłem, twarożkiem z dodatkiem cebulki dymki i tartym ogórkiem świeżym.

Herbata czarna z limonką

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja,  soja, orzechy

Ziemniaki młode z koperkiem, gulasz drobiowy z indyka w sosie warzywnym. Mini marchewki juniorki z oliwką. Surówka z cykorii, selera naciowego, tartego jabłka z dodatkiem jogurtu greckiego, posypana kiełkami słonecznika. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka z bakłażana z mini makaronikiem bezglutenowym typu „muszelki” i natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego

Alergeny: seler

Murzynek z dżemem. Morelowy koktajl mleczny na bazie napoju jaglanego.

Diety: wafle ryżowe,  Morelowy koktajl mleczny na bazie napoju jaglanego

Alergeny: gluten (pszenica), jaja

Wtorek

29,09,2020

 

 

Kakaowa kasza jaglana na mleku. Pieczywo mieszane  z masłem, pastą z mozzarelli i świeżej bazylii oraz plasterkami papryki kolorowej.

Woda z syropem owocowym.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna, kanapka z dżemem

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy  

Ryż jaśminowy z kurkumą, potrawka z cielęciny z dodatkiem cebulki szalotki, suszonej żurawiny w sosie musztardowo-warzywnym. Kosteczki dyni z groszkiem i oliwką.  Surówka: Mizeria z koperkiem i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka koperkowa z ziemniakami, zabielana śmietanką z natką pietruszki

 

Alergeny: seler, śmietana

Cynamonowy serek mascarpone na bazie jogurtów greckich. Pieczone śliwki.

Diety: przecier BoboVita, pieczone śliwki

Alergeny: jogurt

Środa

30,09,2020

 

 

 

Makaronik pięciojajeczny na mleku. Pieczywo mieszane  z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i plasterkami pomidorka malinowego. Herbata czarna z cytryną

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Młode ziemniaczki puree, klopsiki z szynki wieprzowej w sosie chrzanowym z dodatkiem koperku. Młoda kapustka gotowana z oliwką i majerankiem. Surówka: Mix sałat (rukola, roszponka) z pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i tartym kabaczkiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka krem z groszku z kaszą jęczmienną mazurską i natką pietruszki, posypany płatkami migdałowymi

 

Alergeny: seler

Waniliowy twarożek z dodatkiem kosteczek morelki polany przecierem owocowym.

Kakao na mleku kokosowym do picia

Diety: przecier BoboVita, napoj kokosowy

Alergeny:  twaróg

Czwartek

1,10,2020

 

 

Zacierki owsiano-pszenne na mleku. Pieczywo mieszane  z masłem, liściem sałaty masłowej, wędlinką wieprzową, serem żółtym i plasterkiem ogórka małosolnego. Herbata owocowa

Diety: flora light, kanapka z dżemem, mięta

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Kasza orkiszowa, kotlecik sojowo-jajeczny w sosie daktylowym.  Bób z oliwką i koperkiem.

Surówka z jarmużu, tartej marchewki, jabłka, z dodatkiem jogurtu greckiego, posypana płatkami migdałowymi. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka krem z dyni z batatami i mleczkiem kokosowym, posypana natką pietruszki.

Alergeny: seler

Jagodowy napój na bazie kefiru. Borówki i morele pieczone pod kruszonką

Diety: nektar BoboVita, chrupki kukurydziane

Alergeny: kefir

Piątek

2,10,2020

 

 

Płatki pszenne na mleku.  Pieczywo mieszane  z masłem, pastą z pieczonego bakłażana, z czosnkiem i pestkami słonecznika. Mięta do picia.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy  

Pieczone frytki z batatów z dipem koperkowym na bazie jogurtu greckiego,  pieczony łosoś, posypany pieprzem cytrynowym, w sosie szpinakowym. Marchewki juniorki z kukurydzą i oliwką. Surówka z tartej kalarepki i dodatkiem morelki polana sosem z jogurtu greckiego i awokado i posypana orzechami nerkowca. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupka krem z papryki czerwonej z kaszą jaglaną i natką pietruszki z nutą bazylii świeżej.

Alergeny: seler

Kolorowy makaronik z kokosowo-czereśniową polewą na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem nasion chia. Placuszki z cukinii.

Diety: makaron bezglutenowy z polewą owocową

Alergeny:  gluten (pszenica), jaja, jogurt

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści