Jadłospis | Żłobek nr 7

Jadłospis 05.10 – 16.10.2020r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

5,10,2020

 

 

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy, awokado, jajka, kolendry, cebulki, ogórek małosolny  Herbatka owocowa.

Diety: flora light, kanapka z dżemem kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja, soja, orzechy

Ziemniaki młode z koperkiem, gulasz z łopatki wieprzowe, szynki i piersi z kurczaka w sosie warzywnym z suszonymi pomidorami. Brokuł gotowany na jarzynkę, surówka wielowarzywna z jabłkiem i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa groszkowa  z jarmużem z zacierkami z natką pietruszki z dodatkiem oleju.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja

Herbatniki, maślanka z mixem wiśniowym

Diety: Herbatniki, chrupki, napój jaglany

 

Alergeny: maślanka, gluten (pszenica), jaja

Wtorek

6,10,2020

 

 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,. pasta z fasoli czerwonej, jajka, cebulki , papryką czerwoną.  Napój miodowo-cytrynowy.

Diety: flora light, kanapka z szynką, kaszka bezmleczna

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto,),  mleko (w tym laktoza), sezam,  jaja, soja, orzechy

Ryż z koperkiem, potrawka z mięsa wołowego w sosie jarzynowym z suszoną żurawiną. Kapusta czerwona gotowana na jarzynkę, mizeria ze szczypiorkiem z  jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa meksykańska z fasolą szparagową żółtą, soczewicą gotowana na parze, kukurydzą, świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym, czarnymi oliwkami, ziemniakami, natka pietruszki z dodatkiem oleju.

Alergeny: seler

Kakaowo-migdałowy budyń z musem ze malin.

Borówki, jabłka.

Diety: Przecier BoboVita, borówki, jabłka

Alergeny: mleko, kakao

Środa

7,10,2020

 

 

 

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane na mleku, szynka wieprzowa, pomidor malinowy ze szczypiorkiem. Nektar BoboVita.

Diety: flora light,  kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto) mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Pieczone frytki z batatów z dipem z jogurtu greckiego i koperku, kotleciki z jaj i świeżego szpinaku „baby” w lekkim sosie chrzanowym. Buraczki gotowane na jarzynkę z sokiem z cytryny, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką, papryką czerwoną z dodatkiem oleju z pestek winogron. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa krem z cukinii i marchwi z prażonymi orzeszkami pini, kaszą jaglaną, natką pietruszki i olejem z pestek winogron.

 

Alergeny: seler, orzechy

Mix jogurtowo-biszkoptowy z owocami (morela, ananas, jabłko), chrupki kukurydziane

Diety: Przecier BoboVita

Alergeny: jogurt, gluten (pszenica), jaja

Czwartek

8,10,2020

 

 

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z czosnkiem i ogórkiem zielonym i kiełkami lucerny.

Diety: flora light, kanapka z wędlina, herbatka

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Kasza bulguar z koperkiem, klopsiki z piersi indyka w sosie paprykowym. Kolorowa fasolka gotowana  na jarzynkę, surówka z rzodkiewką z młodym porem, jabłkiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Botwinka z ziemniakami, natką pietruszki z dodatkiem śmietany i oleju.

 

 

Alergeny: seler

 

 

Ciasto z owocami posypane cukrem pudrem jagodowy shake na bazie napoju owsianego.

Diety: przecier BoboVita, napój owsiany

Alergeny: mleko, gluten (pszenica), jaja, kefir

Piątek

9,10,2020

 

 

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórek świeży i kiszony. Mięta.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Puree ziemniaczane, paluszki z mintaja w sosie koperkowym. Marchewka z groszkiem gotowana z oliwą  na jarzynkę, surówka z kapusty młodej ze szczypiorkiem, papryką czerwoną z dodatkiem oleju. Kompot

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa kalafiorowa z ryżem, natką pietruszki z dodatkiem oleju i mleka kokosowego.

 

Alergeny: seler

Malinowe literki serowe z kleksem jogurtu polane musem truskawkowym. Kawa orkiszowa na mleku

Diety: Przecier BoboVita, nektar BoboVita

Alergeny: twaróg, gluten (pszenica), jaja, jogurt

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

DATA

 

ŚNIADANIE I i II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

12,10,2020

 

 

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z mozzarelli, słupki z papryki czerwonej, woda ze świeżą miętą.

Diety: flora light, kanapka z wędliną, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),sezam, jaja,  soja, orzechy

Ziemniaki młode z koperkiem,  frikadelki z piersi indyka w sosie majerankowym. Dynia gotowana na jarzynkę z oliwą z oliwek, surówka z pomidorów malinowych z selerem naciowym, kiełkami słonecznika i oliwą z oliwek. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa pomidorowa z ryżem z natką pietruszki z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju.

 

Alergeny: seler, jogurt

Bananowo waniliowy shake z musem jagodowym na bazie, jogurtu greckiego herbatniki mini zoo

Diety: napój sojowy, herbatniki, chrupki

Alergeny: kefir

Wtorek

13,10,2020

 

 

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj ze szczypiorkiem, rzodkiewka, woda z sokiem owocowym.

Diety: flora light, kanapka z dżemem, kaszka bezmleczna

II – przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy  

Ziemniaki młode z koperkiem, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym. Kalafior gotowany na jarzynkę z dodatkiem oliwy z oliwek, surówka z marchewki  z jabłkiem, kosteczką brzoskwini i jogurtem. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym z makaronem i natką pietruszki, oliwką z oliwek.

 

Alergeny: seler, gluten (pszenica), jaja

Biszkopty bezglutenowe. Koktajl owocowy truskawki, maliny, jagody, morele na bazie mleka i napoju ryżowego.

Diety: batoniki, nektar BoboVita

Alergeny: mleko

Środa

14,10,2020

 

 

 

Makaron  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, szynką z kurczaka, pomidory koktajlowe. Herbatka owocowa z cytryną.

Diety: flora light, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Kasza kuskus z koperkiem, gulasz z łopatki wieprzowej w sosie warzywnym.. Cukinia gotowana na jarzynkę z oliwą z oliwek, surówka z kalarepy z papryką czerwoną i żółtą, jabłkiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Kompot.

Alergeny:  jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler

Zupa szpinakowa z czerwoną soczewicą, tartym jajkiem, ziemniakami, natką pietruszki, oliwą z oliwek, zaprawiana kefirem.

 

Alergeny: seler, kefir

Wiśniowy deser z borówkami na bazie twarogu na herbatnikach maślanych.

Diety: chrupki, przecier BoboVita

 

Alergeny:  twaróg

 

Czwartek

15,10,2020

 

 

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem malinowym. Napój miodowy.

Diety: flora light, kanapka z wędliną, kaszka bezmleczna

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja,  soja, orzechy

Makaron mini rurki, paluszki z dorsza z świeżą bazylią w sosie koperkowym. Brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, cebulką, jabłkiem z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa ze świeżej fasolki z batatami, natką pietruszki z dodatkiem oleju.

 

Alergeny: seler

Bananowe mussli z suszonymi figami, daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika, orzechy nerkowca z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi na bazie jogurtu polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym.

Diety: przecier BoboVita

Alergeny: maślanka, kefir

Piątek

16,10,2020

 

 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego z kiełkami słonecznika, ogórek świeży ze szczypiorkiem,

Diety: flora light, kanapka z dżemem, rumianek

II – owoce

Alergeny: gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), sezam, jaja, soja, orzechy  

Kasza gryczana biała z koperkiem, roladki z mintaja w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Surówka z cykorii z marchewką, jabłkiem, rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, gorczyca, soja, seler, jogurt

Zupa ogórkowa  z ziemniakami z natką pietruszki z dodatkiem oliwy z oliwek.

Alergeny: seler

Ciasto z morelą posypane cukrem pudrem

Malinowy shake mleczny na mleku modyfikowanym.

Diety: Napój orkiszowy, chrupki kukurydziane, przecier BoboVita

Alergeny: gluten (pszenica), jaja, mleko

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści