Jadłospis | Żłobek nr 4

07-18.09.2020

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

07.09.2020

Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą rzymską, wiórkami sera żółtego, pomidorkami cherry i świeżą bazylią. Herbata owocowa.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, dzem.j.w.

II: Kiwi, melon, woda.

Puree z batatów, pulpety z mięsa mieszanego w sosie chrzanowym, buraczki z cebulką i oliwą z oliwek na jarzynkę, surówka z białej rzodkwi z żurawiną i jogurtem greckim. Kompot owocowy

D; b/jaj i glutenu, b/jogurtu

Krupnik z komosą ryżową i warzywami z oliwą z oliwek i natką pietruszki.

D: b/selera

Waniliowy ryż na mleku z nasionami chia i suszoną śliwką, biszkopty.

D: Waniliowy ryż na napoju jaglanym z nasionami chia i suszoną śliwką, biszkopty bezglutenowe.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja Seler Mleko, gluten, jaja
Wtorek

08.09.2020

Kasza manna na mleku z malinami, kanapki z chleba białego i bułki z masłem, pastą jajeczną z awokado i plasterkami rzodkiewki, mięta do picia.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, polędwica wieprzowa, j.w.

II: Winogrono, mandarynki, woda.

Ryż pełnoziarnisty z kukurydzą złocistą, klopsiki z fileta z piersi indyka w sosie żurawinowym, brukselka z oliwą z oliwek na jarzynkę, surówka z młodego pora z jabłkami i jogurtem greckim, kompot truskawkowy.

D: b/jaj i glutenu, b/jogurtu

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z ziemniakami i koperkiem zabielana jogurtem greckim.

D; b/selera, jogurtu

Twarożek z czereśniami, wafle tortowe.

D; kasza jaglana na napoju ryżowym z czereśniami, wafle bezglutenowe.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja Mleko, Seler Mleko, gluten, jaja
Środa

09.09.2020

Kakao na mleku modyfikowanym, kanapki z bułki z masłem, sałatą masłową, polędwicą wieprzową i plasterkami ogórka małosolnego.

D: Kakao na napoju jaglanym, dżem, j.w.

II: Brzoskwinie, banany, woda.

Ziemniaki puree, kotleciki rybne z dorsza z suszonymi pomidorami w sosie koperkowym, bukiet warzyw sezonowych z oliwą z oliwek na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z jabłkami, cebulą szalotką, natką pietruszki i oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.

D; kotleciki warzywne, b/jaj i glutenu

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i świeżą bazylią zabielana jogurtem greckim.

D: b/jogurtu, selera

Ciasto dyniowe z bakaliami, mleko z cynamonem do picia.

D; Placuszki dyniowe z mąki bezglutenowej, b/jaj, napój orkiszowy.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja, ryba Mleko, Seler Mleko, gluten, jaja
Czwartek

10.09.2020

Płatki jęczmienne z mango na mleku, kanapki z chleba razowego i bułki z masłem, pastą z czerwonej fasoli i paseczkami żółtej papryki.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, j.w.

II: Arbuz, nektarynki, woda.

Kasza gryczana prażona, gulasz cielęcy w sosie cebulowym z majerankiem, brokuły z płatkami migdałów i oliwą z oliwek na jarzynkę, surówka z kalarepy z jabłkami i kukurydzą z jogurtem greckim, kompot owocowy.

D; b/jogurtu

Zupa krem z kalafiora i bobu z groszkiem ptysiowym zabielana mlekiem kokosowym.

D; b/selera

Jogurt grecki z morelą i nasionami chia, wafle kukurydziane.

D: napój jaglany z morelą i nasionami chia, wafle kukurydziane

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja Seler Mleko,
Piątek

11.09.2020

Makaron ryżowy na mleku z ananasem, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą twarogową z burakami i szczypiorkiem, plasterkiem świeżego ogórka, herbata z limonką.

D; Kaszki bezmleczne z owocami, flora, dżem, j.w.

II: Banany, winogrono, woda.

Kuleczki ziemniaczane, talarki rybne z łososia w sosie cytrynowym, szpinak z czosnkiem z oliwą z oliwek na jarzynkę, surówka z marchewki z pomarańczami i jogurtem greckim, kompot owocowy.

D; talarki warzywne b/jaj, b/jogurtu

Zupa koperkowo – szparagowa z ryżem jaśminowym zabielana mlekiem.

D: b/selera, mleka

Budyń kokosowy na mleku, herbatniki maślane z dżemem truskawkowym.

D: Budyń kokosowy na napoju orkiszowym, herbatniki bezglutenowe, b/jaj z dżemem

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja, ryba Mleko, Seler Mleko, gluten, jaja
  Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

14.09.2020

Płatki jaglane z morelami na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, plasterkiem sera mozzarella i paseczkami czerwonej papryki, herbata z sokiem owocowym.

D; Kaszki bezmleczne z owocami, flora, dżem, j.w.

II: Mandarynki, brzoskwinie, woda.

Kasza gryczana biała z ziołami, pulpety z szynki w lekkim sosie musztardowym, kalafior z oliwą na jarzynkę, surówka rozmaitości(kapusta pekińska, kukurydza, roszponka, biała rzodkiew, szpinak młody, marchewka) z jogurtem greckim i koperkiem, kompot truskawkowy.

D: b/jaj, jogurtu i glutenu

Zupa jarzynowa z bobem i szparagami z ziemniakami zabielana mlekiem

D: b/mleka, selera

Jogurt grecki z nasionami chia i jeżyną, wafle ryżowe.

D: Napój jaglany z nasionami chia i jeżyną.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja Mleko, Seler Mleko
Wtorek

15.09.2020

Płatki owsiane z borówkami na mleku, kanapki z chleba białego i bułki z masłem, jajko gotowane na twardo, plasterki rzodkiewki, mięta do picia.

D: Kaszki bezmleczne z owocami, flora, polędwica wieprzowa, j.w.

II: Melon, truskawki, woda.

Puree z ziemniaków i batatów, klopsiki z fileta piersi indyka w sosie śliwkowym, fasolka szparagowa z oliwą na jarzynkę, surówka z marchewki z pomarańczą z olejem rzepakowym, kompot wiśniowy.

D: b/jaj i glutenu

Zupa pomidorowa z makaronem, warzywami i natka pietruszki zabielana jogurtem greckim.

D; b/jogurtu, selera

Ciasto twarogowe z bakaliami, koktajl z mleka modyfikowanego z bananami.

D: Babeczki b/jaj i glutenu z bananami, napój orkiszowy.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Gluten, jaja Mleko, Seler Mleko, gluten, jaja
Środa

16.09.2020

Kawa zbożowa na mleku, kanapki z bułki z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, cząstki kalarepki i kiełki słonecznika.

D: Kawa zbożowa na napoju ryżowym, flora, polędwica wieprzowa, j.w.

II: Winogrono, arbuz, woda.

Makaron spaghetti z sosem bolońskim z wołowiny i cielęciny oraz pomidorów ze świeżą bazylią, brokuły z oliwą na jarzynkę, surówka z selera z żurawiną z sosem jogurtowym, kompot owocowy.

D: b/jogurtu

Zupa z soczewicy z ziemniakami, warzywami, oliwą z oliwek i natka pietruszki.

D; b/selera

Budyń kakaowo-kokosowy na mleku, wafle kukurydziane.

D; Budyń kakaowo-kokosowy na napoju ryżowym, j.w.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Mleko, Seler Mleko,
Czwartek

17.09.2020

Lane kluski pszenne z dynią na mleku, kanapki z chleba razowego i bułki z masłem, polędwica wieprzowa, plasterek ogórka małosolnego, rumianek do picia.

D; Kaszki bezmleczne z owocami, flora, j.w.

II: Brzoskwinie, banany, woda.

Ziemniaki puree, kotleciki rybne z dorsza i łososia w sosie morelowym, marchewka z groszkiem z oliwą na jarzynkę, sałatka z pomidorów malinowych z oliwkami, świeżą kolendrą i oliwą, kompot wiśniowy.

D: kotleciki warzywne, b/glutenu i jaj

Zupa ryżanka z włoszczyzną i szparagami i natką pietruszki zabielana mlekiem

D: b/mleka, selera

Sernik malinowy na zimno na bazie jogurtu greckiego z orkiszem ekspandowanym na herbatnikach maślanych.

D: Kasza jaglana na napoju orkiszowym z musem owocowym, herbatniki bezglutenowe, b/jaj

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Gluten, jaja, ryba Mleko, Seler Mleko, gluten, jaja
Piątek

18.09.2020

Kasza kuskus z czereśniami na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, hummusem z ciecierzycy i bobu, pomidorki cherry, sałata lodowa, herbata z limonką.

D; Kaszki bezmleczne z owocami, flora, dżem, j.w.

II: Winogrono, mandarynki, woda.

Kasza orkiszowa, kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami w sosie warzywnym, kosteczki dyni z kukurydzą z oliwą na jarzynkę, surówka z ogórków małosolnych z szalotką i jabłkami z olejem rzepakowym, kompot owocowy.

D: kotlety warzywne, b/jaj i glutenu

Zupa krem z batatów z groszkiem ptysiowym zabielana mlekiem.

D; b/groszku, selera, mleko kokosowe

Pudding kokosowy z tapioki z musem owocowym, biszkopty.

D; biszkopty bezglutenowe, b/jaj, j.w.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja Gluten, jaja Gluten, Seler, Mleko Mleko, jaja, Gluten
  Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści