Jadłospis | Żłobek nr 50

Jadłospis 13-17.09.2021

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

13.09.2021

Kasza krakowska na mleku

Pieczywo mieszanego z masłem

Plastry sera żółtego mierzwionego z paseczkami papryki kolorowej  Herbata owocowa

Dieta: Kaszka b/mleczna , masło flora-light,, pieczywo, wędlina wieprzowa , paski papryki kolorowej

II-śniadanie: banan, jabłko, woda

 

Zielone puree ziemniaczane z koperkiem got.

Zrazy z mięsa wieprzowo- drobiowego  w sosie ziołowym

Jarzynka: różyczki brokułów i prażonymi pestkami dyni i olejem Surówka: wielowarzywna z jabłkiem (marchew, seler, por, pietruszka) z jogurtem greckim diety: b/jogurtu- z olejem

Kompot malinowo- borówkowy

 

 

Zupa z białych warzyw ( kalafior, seler, pietruszka , kalarepka), makaron czterojajeczny z koperkiem  i natką pietruszki

 

 

Chrupki kukurydziane maczane w koktajlu wiśniowo – porzeczkowym na bazie maślanki

Dieta:

Chrupki kukurydziane, koktajl na bazie napoju jaglanego z owocami woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, jajko Gluten, seler, mleko, jajko Seler, jajko Mleko, gluten,
Wtorek

14.09.2021

Kasza jaglana na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem Pasta z jaj i awokado ze słupkami ogórka zielonego  Napój miodowo- cytrynowy

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, , pasta z awokado i ogórkiem zielonym

II-śniadanie:, jabłko, kiwi, woda

Makaron pełnoziarnisty z kuleczkami drobiowo- cielęce (indyk, cielęcina) w sosie jarzynowym

Jarzynka: kapusta czerwona z oliwką. Surówka: marchew z jabłkiem , rodzynkami  i jogurtem greckim Kompot śliwkowo- jabłkowy

Diety: b/jogurtu – z oliwą z oliwek

 

Zupa Meksykańska z fasolką szparagową zieloną, fasolą czerwoną, fasola zieloną, kukurydzą, pomidorami bez skórki, koncentratem pomidorowym, ziemniakami  i natką, koperkiem

 

Kisielek owocowy ( truskawka, brzoskwinia w syropie ) z tartym jabłkiem., biszkopty

Diety: kisielek owocowy , herbatniki mini zoo , woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, jajko Gluten, mleko, truskawka
Środa

15.09.2021

Kawa zbożowa rozpuszczalna na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Twarożek z rzodkiewką

Diety: Napój jaglany z kawą zbożową, pieczywo mieszane, masło flora-light,  wędlina wieprzowa, rzodkiewka

II-śniadanie: banan, jabłko, woda

Purre ziemniaczane, paluszki rybne z dorsza  w sosie koperkowym, Jarzynka: kosteczki marchewki z groszkiem i oliwą. Surówka: kapusta biała ze szczypiorkiem, czerwoną papryką, morelą suszoną i olejem Kompot owoce mieszane, żurawina, porzeczka

 

Zupka kalafiorowa z kaszą jęczmienną wiejską i natką, zaprawiana śmietaną

Dieta b/ gl – kasza jaglana

   

Ciasto biszkoptowe z żurawiną i rodzynkami  truskawkowy shake mleczny.

Diety: b/ jajka i mleka – babeczki bakaliowe, shake truskawkowy na bazie napoju jaglanym, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, mleko Jajko, gluten ,mleko
Czwartek

16.09.2021

Płatki ryżowe na mleku,

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

szynką wieprzową z  pomidorem malinowym, Rumianek

Diety: Kasza b/m, pieczywo mieszane, masło flora, Szynka wieprzowa, pomidor

II-śniadanie:, winogrono jasne, jabłko,  woda

Ryż mieszany ( jaśminowy, pełnoziarnisty) z klopsikami z mięsa wołowego w sosie porowym

Jarzynka: kolorowa fasolka szparagowa z oliwką, Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka z porem, jabłkiem i jogurtem greckim Diety b/ jogurtu z olejem

Kompot (ananasowo- porzeczkowy)

 

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, fasolą czerwoną natką, koperkiem i śmietaną .

 

Kluski leniwe z serem polane sosem truskawkowo- malinowym,

Diety: Makaron ryżowy z sosem owocowym ,   woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Jajko, gluten, seler, mleko Seler, gluten Gluten, mleko, jajko
Piątek

17.09.2021

Płatki jęczmienne błyskawiczne  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem ,  Pasta warzywna z bobu z cebulką szalotką i nutą czosnkową, napój z syropu owocowego Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora-light, , Pasta warzywna z bobu z cebulką szalotką i nutką czosnkową, napój owocowy

II-śniadanie: winogrono ciemne, jabłko  woda

Kulki ziemniaczane  z batatami, Kotlety z dorsza”, w lekkim sosie chrzanowym Jarzynka:  buraczki purre z sokiem z cytryny i dodatkiem oliwy. Surówka kapusta pekińska z koperkiem, jabłkiem, marchewką i olejem

Kompot z kiwi i czereśni

 

Zupa – krem z cukinii i marchwi z prażonymi orzeszkami pini, komosa ryżowa natka i koperek Mix jogurtowy z rodzynkami z musem z moreli i truskawki, mix biszkoptów i ciastek

Diety:, puszyste mleczko kokosowe z musem owocowym, wafle ryżowe, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko, mleko Seler, gluten Mleko, gluten

 

Dieta podczas dekady może ulec zmianie

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki b/mleczno- ryżowe oraz kaszki b/mleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

 

Przewiń do góry Przejdź do treści