Jadłospis - Żłobek 50 | Żłobek nr 50

Jadłospis 14-18.03.2022

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

14.03.2022

Kawa zbożowa na mleku.  Bułka z masłem

Sałatka z mozzarelli, pomidory koktajlowe, bazylia

Dieta: Napój jaglany, kawa zbożowa , masło flora-light,, bułka, wędlina drobiowa, pomidor

II-śniadanie: mandarynka, jabłko, woda

 

Ryz jaśminowy

Gulasz z Kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

z warzywami  Surówka: z selera z jabłkiem z sokiem z cytryny  i morelą suszoną z jogurtem greckim

 

Kompot mieszanka owocowa

 

 

Zupa- krem z kalafiora z koperkiem i natką z prażonymi pestkami dyni i  ziemniakami Jogurt grecki truskawkowo-wiśniowy, chrupki kukurydziane

Dieta:

Chrupki kukurydziane, koktajl na bazie napoju jaglanego z owocami, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler,  jajko Seler, mleko Mleko, gluten,
Wtorek

15.03.2022

Płatki pszenne na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem. Pasta z jajka i awokado z papryką czerwoną plasterki , kiełkami lucerny i prażonymi pestkami słonecznika

Syrop owocowy

Diety: kaszka b/m, napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z awokado , paski papryki czerwonej,

II-śniadanie winogrono ciemne, jabłko,  woda

Gołąbki z kapusty pekińskiej i indyka bez zawijania w sosie pomidorowym, puree z batatów z koperkiem,

. Surówka: kalarepka z jabłkiem, morela suszoną i jogurtem greckim

Kompot porzeczkowo- morelowy

 

Diety: b/jogurtu – z tłuszczem roślinnym

 

Zupa dyniowo- marchewkowa z groszkiem ptysiowym, koperkiem i natką

 

Placuszki z jabłkiem, mleko waniliowe

Diety: placuszki z borówkami mleko waniliowe na napoju jaglanym, woda

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, jajko Gluten, mleko, jajko
Środa

16.03.2022

Makaron ryżowy na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Sałata karbowana czerwona, wędlina wieprzowo- drobiowa  ogórek kiszony. Mięta świeża z cytryną

Diety: kaszka b/m, napój jaglany/kasza biała gryczana pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, sałata

II-śniadanie:, kiwi, jabłko,  woda

Ziemniaki purre z koperkiem talarki z mintaja zapiekane w sosie  cytrynowym,

Jarzynka: brokuł gotowany  z olejem z pestek winogron.

Surówka: marchewka z brzoskwinią w syropie pokrojona w kostkę i jogurtem greckim

Kompot żurawinowo – malinowy

Dieta: b/ jogurtu z tłuszczem roślinnym

 

Zupka pomidorowa z kaszą jaglaną  i świeżą bazylią  zabielana śmietaną.

   

Deser z jogurtów greckich  z borówką i płatkami migdałów, biszkopty

Diety: kisiel owocowy z borówką i płatkami migdałów, ciastka bez jaj i mleka   , woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Jajko, gluten ,mleko
Czwartek

17.03.2022

Płatki żytnie  na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Twarożek winogronowy ze śmietaną  i miodem , plasterki jabłka i marchewki Herbatka miętowa

Diety: Kasza b/m, napój jaglany, płatki jaglane pieczywo mieszane, masło flora, dżem

II-śniadanie  gruszka, jabłko woda

Makaron orkiszowy razowy, Paprykowe pulpeciki z indyka duszone w mleku kokosowym i pomidorach Jarzynka: szpinak baby duszony  z czosnkiem , Surówka: por z jabłkiem , kukurydzą i jogurtem greckim,  Diety b/ jogurtu z olejem

Kompot wiśniowy

Dieta b/glutenu- kasza jaglana

Zupa barszcz ukraiński z fasolą żółtą, fasola czerwoną, jajkiem z ziemniakami, natką i koperkiem zabielana śmietaną Waniliowy mus z kaszy manny na mleku z suszoną żurawiną

Diety: przecier owocowy , chrupki, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Jajko, gluten, seler, mleko Seler, jajko Gluten, mleko
Piątek

18.03.2022

Zacierki gryczano – pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem.  Pasta warzywna z soczewicy i ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju, kolendrą, plasterki ogórka zielonego  herbata owocowa

Diety: kaszka b/mleczna, napój jaglany, zacierki na mące jaglanej i gryczanej pieczywo mieszane, masło flora-light, , Pasta warzywna z soczewicy, suszonych pomidorków ws oleju, kolendry, plasterki ogórka św.

II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko  woda

Ziemniaki puree, Paluszki z łososia w panierce sezamowej

Jarzynka: puree z zielonego groszku.

Surówka buraczki z jabłkiem i jogurtem greckim

Kompot śliwkowy

 

Zupa wielowarzywna (kalafior, brokuł, fasolka zielona , fasolka  żółta) warzywa świeże) z ryżem czerwonym zabielana śmietaną z natką i koperkiem Serek ananasowy z dodatkiem kefiru z wiórkami kokosowymi, wafle orkiszowe

Diety: przecier owocowy, wafle, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko, mleko Seler, gluten, mleko Mleko, gluten

 

Jadłospis w trakcie dekady może ulec zmianie.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Przewiń do góry
Przejdź do treści