Jadłospis | Żłobek nr 50

Jadłospis 18-22.10.2021

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

18.10.2021

Kasza manna na mleku. Pieczywo z masłem,  Pasta z mozzarelli z i krążkami rzodkiewki kolorowej

Herbatka miętowa

Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa , z kolorową rzodkiewką

 

II Śniadanie: banan, jabłko, woda

 

 

Ziemniaki z natką, pieczeń z kurczaka w lekkim sosie musztardowym.  Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z oliwą. Surówka: pomidor malinowy, bazylia  i olejem z pestek winogron Kompot z kiwi

 

Zielona zupka z fasolką zieloną, groszkiem, , brokułem, kalarepką, ryżem jaśminowym z natką, koperkiem zabielana śmietaną

 

 

Bananowo- waniliowe smoothie z musem jagodowo- malinowym na bazie jogurtu  greckiego

Herbatniki typu mini zoo , chrupki kukurydziane

Diety: bananowo- waniliowy  mus  jagodowy herbatniki mini zoo

 

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler Seler, Mleko, gluten
Wtorek

19.10.2021

Płatki żytnie na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem

pasta z jaj ze słupkami papryki czerwonej.

Woda z syropem truskawkowym.

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa , czerwona papryka

II-śniadanie: winogrona jasne, jabłko woda

Pieczone ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oliwy Surówka seler z jabłkiem, kosteczka brzoskwini i żurawiny z jogurtem greckim Kompot  z (wiśni)

Diety: b/j – z oliwą z oliwek

 

Zupa krem z dyni ze śmietaną, makaronem kolorowym, koperkiem i natką pietruszki

 

 

Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem  kefir z truskawką do picia

Diety: placki jabłkowe napój jaglany z truskawką do picia , woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, Mleko, gluten
Środa

20.10.2021

Bawarka  na mleku  Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,   Pasta z sera żółtego, tarta papryka żółta ,  Diety: bawarka na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light,  Wędlina wieprzowa, papryka

II-śniadanie: banan , jabłko, woda

Kasza gryczana prażona

Rolada z łososia i dorsza pieczona w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów i pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego, Surówka: kalarepka , jabłko, papryka czerwona z jogurtem greckim

Kompot borówka- mango Diety: b/jog z oliwką z oliwek

 

Zupka ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki i koperkiem, zaprawiana śmietaną

   

Budyń waniliowy na mleku z dodatkiem napoju jaglanego, mus jagodowo – malinowy z żurawiną suszoną, chrupki

Diety: b/ jajka, b/ gl przecier owocowy, chrupki  woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Gluten ,mleko, jajko
Czwartek

21.10.2021

Kasza kukurydziana na mleku,

Bułka, chlebek z masłem,    Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką tartą, słupki ogórka świeżego

Napój miodowy z cytryną Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, dżem

II-śniadanie:, jabłko, winogrono ciemne ,  woda

Makaron mini kolorowy pszenny z  gulaszem ze schabu w sosie warzywnym Surówka: rzodkiew kolorowa z marchewką , pestkami dyni, słonecznika , jogurtem greckim

Kompot ananasowo- żurawinowo- jabłkowy

Dieta: b/jogurtu z olejem

 

Zupka – krem wielowarzywna ( kalafior, brokuł, fasolka szparagowa zielona, brukselka z batatami, natką i koperkiem

 

 

Waniliowe mussli z  rodzynkami i żurawiną suszoną,  śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu greckiego i naturalnego z kefirem, polane musem truskawkowo – borówkowym Diety: Waniliowe mussli z suszonymi owocami na bazie mleczka kokosowego polane musem truskawkowo- borówkowym   ,  woda
Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten gluten, seler, jajko Seler Gluten, mleko,
Piątek

22.10.2021

Zacierki pszenne, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą lodową, szynką wieprzową i szynka z kurczaka wędzonego z pomidorkami koktajlowymi  Woda z cytryną

Diety: pszenne zacierki na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light,   sałata, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe

II-śniadanie: jabłko, mandarynka, woda

 Kasz bulgur, paluszki z Mintaja ze świeżą bazylią w sosie majerankowym Jarzynka : cukinia z nutą czosnku i oliwką. Surówka: kapusta biała ze złocistą kukurydzą, szczypiorkiem , i olejem z pestek winogron

Kompot porzeczkowo- gruszkowy

Zupa pomidorowa z ziemniakami, koperkiem i natką zaprawiana śmietaną Mus twarogowy z borówką, biszkopty

Diety: Mus borówkowy z herbatnikami  mini zoo, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko Seler Mleko, gluten , jajko

 

Jadłospis w trakcie dekady może ulec zmianie.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Przewiń do góry Przejdź do treści