Jadłospis | Żłobek nr 50

Jadłospis 18.01-22.01.2021r.

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
18.01.2021 Kokosowe kluseczki na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Twarożek z ogórkiem świeżym d/wędlina /dżem. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe , flora. Napój miętowy z cytryna. II śniadanie jabłka banany. Kotlety rybne (dorsza +mintaj). Buraki purée. Surówka z ogórka kwaszonego jabłka dymki z tłuszczem roślinnym. Ziemniaki puree posypane koperkiem. Kompot śliwkowy. Zupa meksykańska z fasolka czerwona cieciorką groszkiem kukurydza pomidorami  natką z kasza kuskus d/ziemniaki. Koktajl z maślanki z kaki d/na mleku roślinnym wafle chrupki kukurydziane.
ALERGENY GLUTEN JAJA LAKTOZA GLUTEN JAJA SELER LAKLTOZA GLUTEN
19.01.2021 Kakao na mleku d/na mleku roślinnym. Jajecznica z pomidorami i szczypiorem d/wędlina. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe ,flora. II śniadanie banany kiwi. Kotlety ziemniaczane polane sosem musztardowym. Kalafior z wody. Surówka z rzodkiewki sałaty lodowej  z sosem jogurtowym d/tłuszczem roślinnym. Kompot truskawkowy. Zupa z batatem , marchwią zabielana mlekiem kokosowym zarzucona amarantusem. Ciasto z brzoskwiniami d/placki z brzoskwiniami , napój owocowy.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA JAJA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER GLUTEN JAJA
20.01.2021 Płatki orkiszowe na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Szynka drobiowa wędzona na listku sałaty z pomidorem malinowym. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe ,flora.

Herbata owocowa. II śniadanie jabłka banany.

Gulasz wołowy w sosie chrzanowym. Brukselka z wody. Cykoria kolorowa z jabłkiem żurawina sosem jogurtowym d/tłuszczem roślinnym. Kasza jaglana. Kompot owocowy. Zupa kapuśniak z ziemniakami koperkiem. Twarożek z ananasem, herbatniki, chrupki kukurydziane.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA LAKTOZA SELER LAKTOZA GLUTEN
21.01.2021 Kasza jaglana na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Pasta z sera żółtego z pomidorami suszonymi szczypiorem d/wędlina /dżem . Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe ,flora. herbata rumiankowa z cytryna.

II śniadanie jabłka melon banany.

 

Paluszki drobiowe w sezamie.

Marche z groszkiem . Mizeria z jogurtem d/tłuszczem roślinnym.

Ryz jaśminowy. Kompot owocowy.

Zupa z koperkowa z makaronem d/ziemniakami. Waniliowa pianka na bazie jogurtu greckiego na spodzie z biszkoptów d/budyń waniliowy na mleku roślinnym, chrupki kukurydziane.
ALERGENY LAKTOZA GLUTEN GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER GLUTEN GLUTEN LAKTOZA
22.01.2021 Zacierki na mleku d/na mleku roślinnym /mieszanki mleczne. Pasta z awokado z czosnkiem cytryna i kolendra . Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe ,flora. Napój miętowy z cytryna. II śniadanie jabłka banany kaki. Sznycelki drobiowe w ziołach toskańskich. Krążki z bakłażana. Surówka colesław z sosem jogurtowym d/tłuszczem roślinnym. Kasza jęczmienna mazurska. Kompot owocowy. Zupa z bobem ziemniakami koperkiem. Legumina z kaszy manny na mleku roślinnym z owocami suszonymi polana syropem owocowym  d/przecier owocowy, chrupki kukurydziane
ALERGENY GLUTEN JAJA LAKTOZA LAKTOZA GLUTEN SELER GLUTEN

W TRAKCIE DEKADY W JADOSPISIE MOGĄ BYĆ NANOSZONE ZMIANAY. Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują  posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania

Przejdź do treści