DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
19.04.2021 |
Kasza krakowska na mleku bio. Pieczywo mieszane ( chleby razowy, chleb pszenny, bułka) z masłem bio, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, bazylia świeża Herbata miętowa z cytryną
Diety: kaszka b/mleczna/napój jaglany/ , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa II Śniadanie: banan bio, winogrono jasne, jabłko woda
|
Ziemniaki puree. Gulasz z mięsa mieszanego (kurczak, indyk, wołowe) z warzywami ( papryka czerwona, kolendra, kukurydza) Surówka: mizeria z koperkiem i jogurtem greckim
Kompot wiśniowy Dieta b/ jogurtu tłuszcz roślinny
|
Zupa z fasoli kolorowej i kaszą kus-kus d/ ziemniak, natka i kopek zabielana mleczkiem kokosowym d/napój jaglany
|
Kisielek owocowy ( brzoskwinia, morela) ciasteczka mini zoo
Diety: kisielek owocowy chrupki kukurydziane, woda do picia
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten, | Gluten, seler, laktoza | Seler, gluten,orzech | laktoza, gluten, jajko |
Wtorek
20.04.2021 |
Kakao na mleku bio. Kanapki z pieczywa mieszanego ( chleb żytni bio, chleb pszenny, bułka) z masłem Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, plasterki ogórka zielonego,
Diety: kaszka b/m /napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa II-śniadanie: winogrono ciemne, jabłko, mandarynka woda |
Kasza bulgur bio, d/ziemniak, pieczeń wołowa w sosie jogurtowo- ziołowym
Jarzynka: różyczki brokuła z dodatkiem tłuszczu roślinnego Surówka z pomidorów, sałaty rzymskiej z dymką, prażonym słonecznikiem, dynią i tłuszczem roślinnym Kompot brzoskwiniowo- jabłkowy z dodatkiem rodzynek
|
Zupa z białej kapusty, ziemniaków zaprawiana koncentratem pomidorowym natka , koperek
|
Biszkopty, napój mleczno- waniliowy z truskawką
Diety:, napój jaglano -waniliowy do picia z truskawką , chrupki kukurydziane, woda
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,laktoza | Seler, gluten, | laktoza, jaja, gluten |
Środa
21.04.2021 |
Komosa ryżowa d/płatki jaglane na mleku Kanapki z pieczywa mieszanego (chleb żytni bio, pszenny, bułka) z masłem bio, Pasta warzywna z ciecierzycy, kiełki lucerny, pomidorki w zalewie z ogórkiem kiszonym plastry Herbata czarna z cytryną, imbirem świeżym i miodem
Diety: napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, II-śniadanie: banan bio, jabłko, melon, woda |
Bataty pieczone z ziołami
Klopsiki drobiowe (kurczak ) w lekkim sosie chrzanowym Jarzynka: Buraczki gotowane z oliwą Surówka: z selera, świeżego kalafiora, jabłkiem, morela suszona i jogurtem greckim Kompot wiśniowo – truskawkowy Diety b/jogurtu z tłuszczem roślinnym
|
Zupka krem z groszu zielonego i jarmużu z amarantusem ekspandowanym natką i koperkiem
|
Mini placuszki z jabłkiem i cynamonem posypane delikatnie cukrem pudrem, lemoniada do picia
Diety, placuszki z jabłkiem , lemoniada d: b/gl placuszki z mąki nie zawierającej gluten i ryż |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | Gluten, laktoza, jajka |
Czwartek
22.04.2021 |
Makaron ryżowy d/amarantus na mleku bio,
Pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, pszenny, bułka) z masłem bio , Jajecznica ze szczypiorkiem ,pomidor malinowy plastry Herbata owocowa, Diety: Kasza b/m, napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora, sałata, wędlina wieprzowa, II-śniadanie:, kiwi, jabłko, mandarynka woda |
Burgery buraczane z kaszy jaglanej w panierce z mąki z amarantusa w sosie musztardowym Jarzynka: mix warzyw( mini marchewka, groszek, kukurydza) polane tłuszczem roślinnym
Surówka: cykoria czerwona z rodzynkami jabłkiem i jogurtem greckim Kompot jabłkowo – żurawinowy z daktylami Dieta: b/jogurtu z tłuszczem roślinnym
|
Zupka ziemniaczana z ( batatem) z selerem naciowym natką i koperkiem, kolendrą podprawiana mleczkiem kokosowym d: b/gl napój jaglany
|
Puszysty twarożek z malinami , biszkopty
Diety: przecier owocowy , chrupki kukurydziane, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, seler, jajko | Seler, orzech | Gluten, mleko, jajko |
Piątek
23.04.2021 |
Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego (chlebki orkiszowy, żytni bio, bułka ) z masłem, pasta z bobu, papryki kolorowej, kiełki słonecznika i szczypiorku Rumianek
Diety: Kaszka b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z bobu , papryki, kiełki, szczypiorek II-śniadanie: winogrono ciemne, gruszka, jabłko , woda |
Ziemniaki z koperkiem, Dorsz po grecku z warzywami zaprawiany koncentratem
Surówka: ogórek kiszony z szalotką, papryka żółta z tłuszczem roślinnym Kompot czereśniowy
|
Zupa cygańska z warzywami, płatki jaglane, ser żółty, koncentrat pomidorowy, cebula, koperek, natka, mleczko kokosowe /napój jaglany | Jogurt grecki z musem czereśniowym i miodem z listkiem mięty ,
Diety: mleczko kokosowe/ napój jaglany z musem owocowym, miętą i miodem , woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko | Seler, laktoza, orzech | laktoza, gluten , |
W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bez mleczno- ryżowe oraz kaszki bez mleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.