Jadłospis - Żłobek 50 | Żłobek nr 50

Jadłospis 19.04 -23.04.2021

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

19.04.2021

Kasza krakowska na mleku bio. Pieczywo mieszane ( chleby razowy, chleb pszenny, bułka) z masłem bio, ser mozzarella , pomidorki koktajlowe, bazylia świeża   Herbata miętowa z cytryną

Diety: kaszka b/mleczna/napój jaglany/ , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa

II Śniadanie: banan bio, winogrono jasne, jabłko woda

 

 

Ziemniaki puree. Gulasz z mięsa mieszanego (kurczak, indyk, wołowe) z  warzywami  ( papryka czerwona, kolendra, kukurydza) Surówka: mizeria z koperkiem i jogurtem greckim

Kompot  wiśniowy

Dieta b/ jogurtu tłuszcz roślinny

 

Zupa z fasoli kolorowej i kaszą kus-kus d/ ziemniak, natka i kopek zabielana mleczkiem kokosowym d/napój jaglany

 

 

Kisielek owocowy ( brzoskwinia, morela) ciasteczka mini zoo

Diety: kisielek owocowy chrupki kukurydziane, woda do picia

 

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler, laktoza Seler, gluten,orzech laktoza, gluten, jajko
Wtorek

20.04.2021

Kakao  na mleku bio. Kanapki z pieczywa mieszanego ( chleb żytni bio, chleb pszenny, bułka) z masłem Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, plasterki ogórka zielonego,

Diety: kaszka b/m /napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa

II-śniadanie: winogrono ciemne, jabłko, mandarynka woda

Kasza bulgur bio, d/ziemniak, pieczeń wołowa  w sosie jogurtowo- ziołowym

Jarzynka: różyczki brokuła z dodatkiem tłuszczu roślinnego Surówka z pomidorów, sałaty rzymskiej z dymką, prażonym słonecznikiem, dynią i tłuszczem roślinnym  Kompot  brzoskwiniowo- jabłkowy z dodatkiem rodzynek

 

Zupa z białej kapusty, ziemniaków zaprawiana koncentratem pomidorowym natka , koperek

 

 

Biszkopty, napój mleczno- waniliowy z truskawką

Diety:, napój  jaglano -waniliowy do picia z truskawką , chrupki kukurydziane, woda

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,laktoza Seler, gluten, laktoza, jaja, gluten
Środa

21.04.2021

Komosa ryżowa d/płatki jaglane  na mleku  Kanapki z pieczywa mieszanego (chleb żytni bio, pszenny, bułka) z masłem bio, Pasta warzywna  z ciecierzycy, kiełki lucerny, pomidorki w zalewie z ogórkiem kiszonym plastry Herbata czarna z cytryną, imbirem świeżym i miodem

Diety: napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light,

II-śniadanie: banan bio, jabłko, melon, woda

Bataty pieczone  z ziołami

Klopsiki drobiowe (kurczak ) w lekkim sosie chrzanowym Jarzynka: Buraczki gotowane z oliwą

Surówka: z selera, świeżego kalafiora, jabłkiem, morela suszona i jogurtem greckim

 Kompot wiśniowo – truskawkowy

Diety b/jogurtu z tłuszczem roślinnym

 

Zupka krem z groszu zielonego i jarmużu  z amarantusem ekspandowanym natką i koperkiem

 

Mini placuszki z jabłkiem i cynamonem posypane delikatnie cukrem pudrem, lemoniada do picia

Diety, placuszki z jabłkiem , lemoniada d: b/gl placuszki z mąki nie zawierającej gluten i ryż

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Gluten, laktoza, jajka
Czwartek

22.04.2021

Makaron ryżowy d/amarantus na mleku bio,

Pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, pszenny, bułka) z masłem bio  , Jajecznica ze szczypiorkiem ,pomidor malinowy plastry Herbata owocowa,

Diety: Kasza b/m, napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora, sałata, wędlina wieprzowa,

II-śniadanie:, kiwi, jabłko, mandarynka woda

Burgery buraczane z kaszy  jaglanej w panierce z mąki z amarantusa w sosie musztardowym  Jarzynka: mix warzyw( mini marchewka, groszek, kukurydza) polane tłuszczem roślinnym

Surówka: cykoria czerwona z rodzynkami jabłkiem i jogurtem greckim Kompot jabłkowo – żurawinowy z daktylami Dieta:

b/jogurtu z tłuszczem roślinnym

 

Zupka ziemniaczana z ( batatem) z selerem naciowym natką i koperkiem, kolendrą podprawiana mleczkiem kokosowym d: b/gl napój jaglany

 

 

Puszysty twarożek z malinami , biszkopty

Diety: przecier owocowy , chrupki kukurydziane, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten  gluten, seler, jajko Seler, orzech Gluten, mleko, jajko
Piątek

23.04.2021

Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego  (chlebki orkiszowy, żytni bio, bułka ) z masłem, pasta z bobu, papryki kolorowej, kiełki słonecznika i szczypiorku Rumianek

Diety: Kaszka b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z bobu , papryki, kiełki, szczypiorek

II-śniadanie:  winogrono ciemne, gruszka, jabłko , woda

Ziemniaki z koperkiem, Dorsz po grecku z warzywami zaprawiany koncentratem

Surówka: ogórek kiszony z szalotką, papryka żółta  z tłuszczem roślinnym

Kompot czereśniowy

 

Zupa cygańska z warzywami, płatki jaglane, ser żółty, koncentrat pomidorowy, cebula, koperek, natka, mleczko kokosowe /napój jaglany Jogurt grecki z musem czereśniowym i miodem z listkiem mięty ,

Diety: mleczko kokosowe/ napój jaglany  z musem owocowym, miętą i  miodem  , woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko Seler, laktoza, orzech laktoza, gluten ,

W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bez mleczno- ryżowe oraz kaszki bez mleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Scroll to Top
Skip to content