Jadłospis | Żłobek nr 50

jadłospis 27.09-1.10.2021

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

27.09.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,

pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, świeża mięta z cytryną

Dieta: Napój jaglany, kaszka b/mleczna, płatki kukurydziane , masło flora-light,, pieczywo, wędlina drobiowa

II-śniadanie: banan, mandarynka, jabłko, woda

 

Ziemniaki  Pulpety z mięsa mieszanego ( indyk, kurczak, schab)  w sosie warzywnym słodko- kwaśnym

Surówka: czerwona kapusta z jabłkiem z sokiem z cytryny, żurawiny suszonej , szczypiorku z olejem z pestek winogron

Kompot mieszanka owocowa

 

 

Zupa kalafiorowa  z koperkiem, natką,  ryżem  i śmietaną biszkopty z jogurtem naturalnym i greckim polany sosem truskawkowym, posypany migdałami i nasionami chia woda

Dieta:   sos truskawkowo- kokosowy posypany płatkami migdałów, ciastko mini zoo

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler,  jajko Seler, mleko Mleko, gluten, jajko
Wtorek

28.09.2021

Płatki jaglane na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem ser żółty  ze szczypiorkiem z papryką czerwoną plasterki , herbatka rumiankowa

Diety: kaszka b/m, płatki jaglane, napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, dżem,

II-śniadanie: winogrono jasne,  jabłko,  woda

Kluski kładzione z gulaszem drobiowym ( indyk) w sosie ze słonecznym bukietem warzyw (kalafior, ziarno kukurydzy, mini marchewki, groszek zielony) z ziołami greckimi. Surówka: kalarepka z jabłkiem, morela suszoną,  jogurtem greckim  Kompot (owoce mieszane, ananas w syropie  z żurawiną suszoną)

Diety: b/jogurtu – z olejem z pestek winogron

 

Zupa brokułowo- fasolowa z ziemniakami, natką koperkiem

 

twarożek z owocami ( wiśnia, truskawka) z wanilią

Diety: koktajl na napoju jaglanym z owocami, wanilią, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, j Gluten, mleko,
Środa

29.09.2021

Kasza kus- kus  na mleku Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, Wędlina wieprzowa i drobiowa, ogórek kiszony i małosolny, sałata rzymska,  Zimowa herbatka z pomarańczą, imbirem świeżym, goździkami i  cytryną

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light,

Wędlina drobiowa, ogórek

II-śniadanie  arbuz, jabłko, woda

Ziemniaki puree z koperkiem talarki z mintaja w panierce z mąki nasion amarantusa zapiekane w sosie  cytrynowym, Jarzynka: marchewka z groszkiem z olejem.

Surówka: kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką posypana natką pietruszki z olejem Kompot żurawinowo – brzoskwiniowy z rodzynkami

 

Zupka pomidorowa z makaronem  i świeżą bazylią  zabielana śmietaną, natką, koperkiem

   

Budyń waniliowo- jagodowy

Diety: budyń waniliowy na napoju jaglanym z jagodami, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Jajko, gluten ,mleko
Czwartek

30.09.2021

Kakao na mleku,

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  Twarożek brzoskwiniowy Diety: Kasza b/m, pieczywo mieszane, masło flora, dżem

II-śniadanie:  kiwi, jabłko woda

Kasza orkiszowa, Paprykowe pulpeciki z mięsa wołowego, indyka i kurczaka duszone w sosie ziołowym i pomidorach suszonych w zalewie. Jarzynka: kolorowa fasolka z żurawiną, Surówka: por z jabłkiem , kukurydzą i jogurtem greckim,  Diety b/ jogurtu z olejem

 Kompot śliwkowo- jabłkowy z goździkami i rodzynką

 

Zupa barszczyk czerwony z ziemniakami, natką i koperkiem zabielana mleczkiem kokosowym Deser a’la Panna Cotta  wiśniowo- czereśniowy na bazie jogurtu greckiego

Diety: galaretka owocowa woda

  Mleko (w tym laktoza), gluten Jajko, gluten, seler, mleko Seler, Gluten, mleko, jajko
Piątek

1.10.2021

Zacierki pszenne  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  Pasta warzywna z fasoli czerwonej z suszonymi pomidorami, i kolendrą, plasterki ogórka i rzodkiewki herbata owocowa

Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora-light, , Pasta warzywna z fasoli czerwonej, suszonych pomidorków kolendry , plasterki ogórka św. i rzodkiewki

II-śniadanie: mandarynki, jabłka  woda

Ziemniaki puree z dodatkiem batatów, Paluszki z łososia w panierce sezamowej

Jarzynka: puree z zielonego groszku, olej.  Surówka buraczki z jabłkiem i tłuszczem roślinnym

Kompot śliwkowy z morela suszoną

 

Zupa wielowarzywna (kalafior, brokuł, , fasolka zielona, warzywa świeże) z ryżem jaśminowym, natką i koperkiem Makaron ryżowy z musem truskawkowym, herbatniki pszenne prostokątne

Diety: przecier owocowy, herbatniki mini zoo, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko, mleko Seler, gluten, mleko Mleko, gluten, jajka

 

Jadłospis w dekadzie  może ulec zmianie

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

 

Przewiń do góry Przejdź do treści