Jadłospis - Żłobek 50 | Żłobek nr 50

Jadłospis 3-7.01.2022

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

3.01.2022

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,

Ser żółty mierzwiony plastry, ogórek kiszony, mięta z cytryną

Dieta: Napój jaglany, kaszka b/mleczna, płatki jaglane , masło flora-light,, pieczywo, wędlina wieprzowa, ogórek

II-śniadanie: banan, jabłko, woda

 

Ziemniaki  Pulpety z mięsa mieszanego ( schab, cielęcina, kurczak)  w sosie warzywnym słodko- kwaśnym

Surówka: czerwona kapusta z jabłkiem żurawiny suszonej , szczypiorku z olejem z pestek winogron

Kompot truskawkowy

 

 

Zupa kalafiorowo- brokułowa  z koperkiem, natką,  ryżem  i śmietaną Wafle ryżowe z jogurtem greckim polane sosem truskawkowo- wiśniowym, woda

Dieta:   sos truskawkowo- kokosowy wafle,

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler,  jajko Seler, mleko Mleko, gluten, jajko
Wtorek

4.01.2022

Makaron ryżowy na mleku.

Pieczywo mieszane  z masłem  pasta warzywna z bobu  ze szczypiorkiem z papryką czerwoną plasterki , herbatka rumiankowa

Diety: kaszka b/m, płatki jaglane, napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z bobu

II-śniadanie: winogrono jasne,  jabłko,  woda

Kluski kładzione z gulaszem drobiowo – cielęcym  w sosie ze słonecznym bukietem warzyw (ziarno kukurydzy, mini marchewki, groszek zielony) z ziołami. Surówka: kalarepka z jabłkiem, marchew,  jogurtem greckim  Kompot borówkowy

Diety: b/jogurtu – z olejem z pestek winogron

 

Zupa brokułowo – brukselkowa z ziemniakami, natką koperkiem

 

twarożek z owocami (wiśnia)

Diety: koktajl na napoju orkiszowym z owocami, przecier owocowy, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, Gluten, mleko,
Środa

5.01.2022

Kluski lane  na mleku Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, jajko w plastrach, ogórek kiszony. Zimowa herbatka z pomarańczą i  cytryną

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light,

Wędlina wieprzowa,

II-śniadanie  mandarynka, jabłko, woda

Ziemniaki puree z koperkiem talarki z mintaja w panierce z sezamu zapiekane. Jarzynka: marchewka z groszkiem z olejem.

Surówka: kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką posypana natką pietruszki z olejem Kompot ananasowo- porzeczkowy

 

Zupka pomidorowa z makaronem czterojajecznym zabielana śmietaną, natką, koperkiem

   

Budyń waniliowo- morelowy, chrupki kukurydziane

Diety: budyń waniliowy na napoju jaglanym i orkiszowym z morelą chrupki, woda

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Jajko, gluten ,mleko
Czwartek

6.01.2022

WOLNE WOLNE WOLNE WOLNE
         
Piątek

7.01.2022

WOLNE WOLNE WOLNE WOLNE
Alergeny        

 

Jadłospis w dekadzie  może ulec zmianie

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści