Jadłospis - Żłobek 50 | Żłobek nr 50

Jadłospis 6-10.03.2023 Żłobek nr 50

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

6.03.2023

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plastry jajka ze szczypiorkiem, pomidor plastry Herbata miętowa z cytryną i miodem

Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa/drobiowa, pomidor

II Śniadanie: banan , jabłko, woda

 

 

Spaghetti z mięskiem wołowym, drobiowym i warzywami  Surówka: mizeria z koperkiem z jogurtem

Kompot z owoców truskawkowy

Diety bez jogurtu z olejem

 

Zupa krem z białych i zielonych warzyw (por, fasola zielona, pietruszka, seler, kalafior, natka i koperek) z ziemniakami

 

 

kisielek owocowy (żurawina truskawka) herbatniki mini zoo

Diety: kisielek owocowy, herbatniki mini zoo, woda do picia

 

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler, mleko Seler, Mleko, gluten, jajko
Wtorek

7.03.2023

Kawa  na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, ser żółty mierzwiony, ogórek kiszony

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa , ogórek

II-śniadanie: winogrono ciemne, jabłko, woda

Kasza bulgur z koperkiem , pieczeń z Dorsza w sosie jogurtowo- ziołowym Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem olej Surówka z pomidorów, sałaty rzymskiej, prażonym słonecznikiem, dynią i olejem Kompot  brzoskwiniowo- jabłkowy

D:b/ ryby –filet kurczak/kotlet warzywny

 

 

Zupa z białej kapusty, pomidorów ziemniaków zaprawiana koncentratem pomidorowym natka , koperek

 

 

Jogurt naturalny z miodem posypany prosem ekspandowanym, mus owocowy (wiśnia, truskawka, borówka

dieta: mleczko kokosowe posypane prosem eksp., mus owocowy, woda

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, Mleko, jaja, gluten
Środa

8.03.2023

Płatki jaglane  na mleku  Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, plasterki ogórka zielonego Herbata czarna z limonką, imbirem świeżym  Diety: napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa/drobiowa, ogórek

II-śniadanie: mandarynka, jabłko, woda

Ziemniaki gotowane z koperkiem i ziołami

Klopsiki z indyka i kurczak w lekkim sosie musztardowym Jarzynka: Buraczki gotowane z olejem   Surówka: z selera, jabłka z jogurtem  Kompot borówkowy

Diety b/jogurtu z olejem

 

Zupka krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną natką i koperkiem.

 

Makaron z musem truskawkowym z delikatną nutą śmietany

Diety, makaron z musem truskawkowym z nuta mleczka kokosowego woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Jajko, gluten
Czwartek

9.03.2023

Makaron gwiazdki na mleku, pieczywo mieszane z masłem  , szynka wieprzowa i drobiowa, pomidor. Rumianek

Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, wędlina wieprzowa, pomidor

II-śniadanie:, gruszka, jabłko, woda

Ryż gotowany na sypko gulasz wieprzowo- wołowy w sosie pomidorowo- warzywnym z dodatkiem bazylii. Surówka: kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa i olejem z pestek winogron Kompot jabłkowo- brzoskwiniowy

Dieta: b/jogurtu z olejem

 

Zupka ogórkowa z ziemniakami, natką i koperkiem, podprawiana śmietaną

 

 

Puszysty twarożek z brzoskwiniami d/mus brzoskwiniowy , chrupki

 

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten , gluten, seler Seler, mleko Gluten, mleko, jajko
Piątek

10.03.2023

Kluseczki lane  na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta humus z ciecierzycy, sezamu, fasolki czerwonej, szczypiorku, ogórkiem małosolnym, napój cytrynowy

Diety: Kaszka b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta humus z fasoli czerwonej , szczypiorek

II-śniadanie:  winogrono jasne, jabłko, woda

Ziemniaki z koperkiem Morszczuk  ryba po grecku z warzywami zaprawiany koncentratem

Surówka: ogórek kiszony, papryka żółta olej z pestek winogron

Kompot jabłkowo- ananasowy

 

Zupa cebulowa z warzywami, płatki ( gryczane i żytnie) koncentrat pomidorowy, cebula, koperek, natka, śmietana Maślanka z musem bananowym i miodem

Dieta: mleczko kokosowo – bananowe

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko Seler, mleko Mleko, gluten ,

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło

Jadłospis w dekadzie może ulec zmianie

Scroll to Top
Skip to content