DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
6.03.2023 |
Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plastry jajka ze szczypiorkiem, pomidor plastry Herbata miętowa z cytryną i miodem
Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa/drobiowa, pomidor II Śniadanie: banan , jabłko, woda
|
Spaghetti z mięskiem wołowym, drobiowym i warzywami Surówka: mizeria z koperkiem z jogurtem
Kompot z owoców truskawkowy Diety bez jogurtu z olejem
|
Zupa krem z białych i zielonych warzyw (por, fasola zielona, pietruszka, seler, kalafior, natka i koperek) z ziemniakami
|
kisielek owocowy (żurawina truskawka) herbatniki mini zoo
Diety: kisielek owocowy, herbatniki mini zoo, woda do picia
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten, | Gluten, seler, mleko | Seler, | Mleko, gluten, jajko |
Wtorek
7.03.2023 |
Kawa na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, ser żółty mierzwiony, ogórek kiszony
Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa , ogórek II-śniadanie: winogrono ciemne, jabłko, woda |
Kasza bulgur z koperkiem , pieczeń z Dorsza w sosie jogurtowo- ziołowym Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem olej Surówka z pomidorów, sałaty rzymskiej, prażonym słonecznikiem, dynią i olejem Kompot brzoskwiniowo- jabłkowy
D:b/ ryby –filet kurczak/kotlet warzywny
|
Zupa z białej kapusty, pomidorów ziemniaków zaprawiana koncentratem pomidorowym natka , koperek
|
Jogurt naturalny z miodem posypany prosem ekspandowanym, mus owocowy (wiśnia, truskawka, borówka
dieta: mleczko kokosowe posypane prosem eksp., mus owocowy, woda
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,mleko | Seler, gluten, | Mleko, jaja, gluten |
Środa
8.03.2023 |
Płatki jaglane na mleku Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, plasterki ogórka zielonego Herbata czarna z limonką, imbirem świeżym Diety: napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa/drobiowa, ogórek
II-śniadanie: mandarynka, jabłko, woda |
Ziemniaki gotowane z koperkiem i ziołami
Klopsiki z indyka i kurczak w lekkim sosie musztardowym Jarzynka: Buraczki gotowane z olejem Surówka: z selera, jabłka z jogurtem Kompot borówkowy Diety b/jogurtu z olejem
|
Zupka krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną natką i koperkiem.
|
Makaron z musem truskawkowym z delikatną nutą śmietany
Diety, makaron z musem truskawkowym z nuta mleczka kokosowego woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | Jajko, gluten |
Czwartek
9.03.2023 |
Makaron gwiazdki na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynka wieprzowa i drobiowa, pomidor. Rumianek
Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, wędlina wieprzowa, pomidor II-śniadanie:, gruszka, jabłko, woda |
Ryż gotowany na sypko gulasz wieprzowo- wołowy w sosie pomidorowo- warzywnym z dodatkiem bazylii. Surówka: kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa i olejem z pestek winogron Kompot jabłkowo- brzoskwiniowy
Dieta: b/jogurtu z olejem
|
Zupka ogórkowa z ziemniakami, natką i koperkiem, podprawiana śmietaną
|
Puszysty twarożek z brzoskwiniami d/mus brzoskwiniowy , chrupki
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | , gluten, seler | Seler, mleko | Gluten, mleko, jajko |
Piątek
10.03.2023 |
Kluseczki lane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta humus z ciecierzycy, sezamu, fasolki czerwonej, szczypiorku, ogórkiem małosolnym, napój cytrynowy
Diety: Kaszka b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta humus z fasoli czerwonej , szczypiorek II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko, woda |
Ziemniaki z koperkiem Morszczuk ryba po grecku z warzywami zaprawiany koncentratem
Surówka: ogórek kiszony, papryka żółta olej z pestek winogron Kompot jabłkowo- ananasowy
|
Zupa cebulowa z warzywami, płatki ( gryczane i żytnie) koncentrat pomidorowy, cebula, koperek, natka, śmietana | Maślanka z musem bananowym i miodem
Dieta: mleczko kokosowo – bananowe |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko | Seler, mleko | Mleko, gluten , |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło
Jadłospis w dekadzie może ulec zmianie