9 lutego przypada
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Pizza chyba wszystkim kojarzy się ze słoneczną Italią. I mimo że placki, które można uznać za pierwowzór pizzy były już znane starożytnym kulturom np. w Egipcie spełniały funkcje płatnicze, w Grecji jadano płaskie chleby przygotowywane na zakwasie z oliwą i ziołami, to właśnie Włochom zawdzięcza swoją popularność i obecną formę. Rzymianie po podbiciu Grecji zafascynowani grecką kuchnią przenieśli sztukę wypiekania chlebów do siebie i nazwali focaccią.
Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ”pizzeriami” pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.
Najprostszą i chyba najbardziej znanym wariantem pizzy na świecie jest Margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć, w barwach włoskiej flagi. Zawierała bazylię pomidory i mozzarellę.
We Włoszech cenionych jest wiele innych gatunków i odmian pizzy. Prawie każdy region tego kraju może pochwalić się własnymi, tradycyjnymi przepisami. Jednakże nadal rzadko przekraczają ilość trzech składników na pizzy. Tymczasem Amerykanie stworzyli swoją wersję pizzy „na bogato” – na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.
Wydawać by się mogło, że nie jest to potrawa zbyt zdrowa, a przy tym nie sprzyja zgrabnej sylwetce. Jednak jeżeli przygotujemy ją sami przy odrobinie chęci i zadbamy przy tym o odpowiedniej jakości składniki, możemy być pewni, że będzie to posiłek w pełni wartościowy.
Przyrządzenie jej może być również fantastyczną zabawą z dziećmi w kuchni.
Poniżej przedstawiamy galerię jak dzieci w tym dniu pracowały plastycznie.