Aktualności - Żłobek 8 | Żłobek nr 8

Dzień Czosnku

CZY WIECIE PAŃSTWO, ŻE …

W TYM TYGODNIU MOŻEMY ŚWIĘTOWAĆ RÓWNIEŻ DZIEŃ CZOSNKU (19 KWIETNIA)

Czosnek uprawiany przez człowieka jest od 5 tysięcy lat. Początkowo rozpowszechniony w Chinach i Indiach, później uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Na ziemie polskie trafił w Średniowieczu przywieziony przez Tatarów lub kupców.

Jest liderem wśród leczniczych roślin.

  • Pomaga zwalczać infekcję
  • Wspomaga trawienie
  • Niszczy pasożyty jelit
  • Chroni przed zawałem i udarem
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Hamuje rozwój bakterii
  • Działa antynowotworowo
  • Odmładza

Wszystko to dzięki lotnym związkom siarkowym, olejkom eterycznym i przeciwutleniaczom.

Najzdrowszy jest świeży czosnek, niestety przez jego charakterystyczny zapach nie przez wszystkich akceptowany. Dla tej części społeczeństwa dostępne są bezwonne preparaty,  w których czosnek jest głównym składnikiem.

Wchodzi w skład rozmaitych mieszanek przyprawowych. Stosowany jest do przyprawiania dań mięsnych, do sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Harmonizuje z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.

Czosnek dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci jednak przykry zapach a wówczas specyficzny smak wzbogaca potrawę.

Bibiliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html

Scroll to Top
Skip to content