CZY WIECIE PAŃSTWO, ŻE …
W TYM TYGODNIU MOŻEMY ŚWIĘTOWAĆ RÓWNIEŻ DZIEŃ CZOSNKU (19 KWIETNIA)
Czosnek uprawiany przez człowieka jest od 5 tysięcy lat. Początkowo rozpowszechniony w Chinach i Indiach, później uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Na ziemie polskie trafił w Średniowieczu przywieziony przez Tatarów lub kupców.
Jest liderem wśród leczniczych roślin.
- Pomaga zwalczać infekcję
- Wspomaga trawienie
- Niszczy pasożyty jelit
- Chroni przed zawałem i udarem
- Obniża ciśnienie krwi
- Hamuje rozwój bakterii
- Działa antynowotworowo
- Odmładza
Wszystko to dzięki lotnym związkom siarkowym, olejkom eterycznym i przeciwutleniaczom.
Najzdrowszy jest świeży czosnek, niestety przez jego charakterystyczny zapach nie przez wszystkich akceptowany. Dla tej części społeczeństwa dostępne są bezwonne preparaty, w których czosnek jest głównym składnikiem.
Wchodzi w skład rozmaitych mieszanek przyprawowych. Stosowany jest do przyprawiania dań mięsnych, do sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Harmonizuje z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.
Czosnek dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci jednak przykry zapach a wówczas specyficzny smak wzbogaca potrawę.
Bibiliografia: