Aktualności | Żłobek nr 8

Dzień Herbaty

W GONITWIE ZAŁATWIANIA SPRAW
PRZED ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
NAPIJMY SIĘ NASZEJ ULUBIONEJ HERBATY I POMYŚLMY O DNIU HERBATY (15 GRUDNIA).

Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów a stanowią ją poddane obróbce młode liście lub nierozwinięte pąki listków krzewu herbacianego. Występuje w dwóch podstawowych odmianach botanicznych – herbata assamska, oraz herbata chińska jak również w licznych mieszańcach tych odmian. Nazwą herbata określa się również napary z ziół i suszu owocowego, dlatego w użyciu są określenia: lipowa, miętowa, rumiankowa, z malin, dzikiej róży, bzu czarnego itp.

Istnieje wiele legend dotyczących pochodzenia herbaty oraz odkrycia sposobów jej przygotowania. Pewne natomiast jest to, że wywodzi się z Chin, a pierwsze wzmianki o herbacie sięgają 2000 roku przed nasza erą.

Herbaty dzieli się w zależności od kraju pochodzenia, miejsca uprawy (cejlońska, chińska, indyjską
i indonezyjską), rodzaju liści z jakich powstaje (Flowery Orange Pekoe, Orange Pekoe, Pekoe, Pekoe Souchong, Souchong ), w zależności od formy w jakiej występuje (herbaty liściaste, łamane, bardzo drobne, pył herbaciany) oraz od sposobu obróbki jakiej podlega (herbatę czarną, czerwoną i żółtą, zieloną oraz białą).

Herbata w wielu krajach jest uznawana za panaceum na wiele dolegliwości i sposób na długowieczność. […]Swoje korzystne działanie na zdrowie zawdzięcza zawartym w niej alkaloidom oraz polifenolom. Związki polifenolowe zawarte w herbacie wykazują działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe. Wspomagają one proces hamowania przechodzenia cholesterolu do krwi, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, wychwytują wolne rodniki, które stymulują rozwój zmian nowotworowych. Alkaloidy zaś wywierają delikatny pobudzający wpływ na serce, dzięki czemu wspomagają jego pracę oraz działanie układu krwionośnego.

Najbardziej aktywnym alkaloidem herbacianym jest kofeina w herbacie nazywany teiną. Najbardziej obfituje w nią herbata czarna, potem czerwona i zielona. Występuje ona w nich w około 2-3 razy większej ilości niż w kawie. Biorąc jednak po uwagę, że do przygotowania naparu herbaty bierzemy jej mniejsze ilości niż kawy, w gotowym napoju kofeiny jest mniej. Dodatkowo zawarte w herbacie garbniki wiążą teinę przez co osłabiają jej działanie.

Warto pamiętać o naparach herbacianych, gdyż wspomagają nasz organizm, szczególnie
w momentach jego osłabienia. Jednocześnie należy zwracać baczną uwagę na to aby nie przesadzać
z ilością. Picie ich w dużych ilościach może być szkodliwe.

 

Bibliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata

https://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=283

https://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=291

https://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=3111

https://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=6419

Przejdź do treści