JADŁOSPIS DEKADOWY 21.09.2020-02.10.2020
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE |
ZUPA | DESER |
21.09.2020
Poniedziałek |
Kasza kukurydziana na mleku , pieczywo mieszane z masłem, serem mozzarella i krążkami ogórka świeżego.
Herbatka owocowa |
Nektarynki, jabłka | Kulki ziemniaczane, kotleciki mielone z mintaja z dodatkiem siekanej bazylii i sosem lekko chrzanowym, różyczki brokuł gotowane z dodatkiem masełka , surówka po litewsku z buraczków ćwikłowych, jabłka z dodatkiem szczypiorku i jogurtu naturalnego. Kompot truskawkowy. | Zupa cygańska z bakłażanem, ziołami prowansalskimi i makaronem.
|
Pudding waniliowy ze świeżą wanilią z kaszy manny na mleku z musem jagodowym, wafle ryżowe |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), | gluten , mleko (w tym laktoza), ryba | Seler, gluten | mleko (w tym laktoza), gluten | |
22.09.2020 Wtorek | Kluseczki lane z mąki kokosowej na mleku, pieczywo wieloziarniste z dynią własnego wypieku z masłem, szynką drobiową na sałacie karbowanej z paseczkami kolorowej papryki.
Herbatka z cytryną |
Morela , banan
|
Pilaw z mięsem drobiowym, kabaczkiem, dynią, cukinią, złocistą kukurydza z dodatkiem koperku, kapusta włoska gotowana z majerankiem i oliwką, surówka z pomidorów z czarnymi oliwkami w sosie jogurtowo szczypiorkowym. Kompot wieloowocowy. | Zupa kalafiorowa na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki.
|
Ciepłe lody truskawkowe w waflu z wiórkami czekoladowymi. Mleko do picia. |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), seler, | Gluten , mleko (w tym laktoza),
|
Seler, | Gluten, mleko (w tym laktoza), | |
23.09.2020
ŚRODA |
Mix płatków (żytnie, pszenne, orkiszowe) na mleku , pieczywo mieszane z masłem, wiórkami sera żółtego i pomidorem.
Herbatka rumiankowa |
maliny, jabłka | Kasza jęczmienna gotowana na sypko, potrawka drobiowa z jarzynami i suszonymi pomidorami, szparagi gotowane z dodatkiem masełka, surówka dyni jabłka kąpana w jogurcie. Kompot śliwkowy. | Barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki.
|
Ptasie mleczko truskawkowe na tapioce , chrupki kukurydziane |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), | Gluten, mleko (w tym laktoza), | mleko (w tym laktoza), | ||
24.09.2020
Czwartek |
Kawa orkiszowa na mleku modyfikowanym, pasta z jajka, awokado z papryką czerwoną, kiełkami lucerny i prażonymi pestkami słonecznika z krążkami ogórka zielonego.
Herbatka miętowa |
Morele, maliny | Puree z batatów z koperkiem, gołąbki bez zawijania w sosie słodko kwaśnym, surówka z kalarepki, jabłka, suszoną morelką i jogurtem naturalnym. Kompot porzeczkowy. | Zupa jarzynowa z czerwonym ryżem i natką pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym. | Placuszki kokosowo drożdżowe z borówkami, Napój sojowy |
Alergeny | mleko (w tym laktoza), gluten, jajka | mleko (w tym laktoza), | Gluten, | Seler, gluten, mleko (w tym laktoza), | gluten, mleko (w tym laktoza), |
25.09.2020
Piątek |
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, czosnkiem, suszonymi pomidorami i plasterkiem ogórka zielonego.
Herbatka z cytryną, imbirem i miodem |
Brzoskwinie, | Farfelki z mięsem mieszanym (szynka wp., indyk, wołowe) i mixem warzyw z koncentratem pomidorowym, brukselka gotowana marchewką z dodatkiem oliwki, surówka Coleslaw z kapusty pekińskiej, jabłka z jogurtem naturalnym. Kompot jabłkowo – gruszkowy | Zupa krem z dyni i pomarańczy z prosem ekspandowanym i natką pietruszki.
|
Budyń śmietankowy z musem malinowym, herbatniki. |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), | Gluten , mleko (w tym laktoza) | Seler , | Gluten, mleko (w tym laktoza) | |
28.09.2020
Poniedziałek |
Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku , pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem sera żółtego z pomidorem.
Herbatka owocowa |
Maliny, melony | Makaron orkiszowy razowy , pulpeciki z indyka z siekaną natką w sosie musztardowo- miodowym, fasolka zielona gotowana z dodatkiem masełka , surówka z białej rzodkwi, kolorowej papryki, natki pietruszki i jogurtu naturalnego. Kompot porzeczkowy. | Zupa pomidorowa z ryżem jaśminowym i natką pietruszki.
|
Rafaello – pralinki kokosowe z twarożku, Mleczny napój czekoladowy, śliwki |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), | Gluten, mleko (w tym laktoza), | Seler, gluten | mleko (w tym laktoza), gluten, kakao | |
29 .09.2020
Wtorek |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem szczypiorkowym, + ½ jajka gotowanego na twardo.
Herbatka z cytryną |
maliny, banany | Komosa ryżowa kolorowa gotowana na sypko z natką pietruszki, bitki ze schabu środkowego w sosie lekko musztardowym, kalarepka duszona w ziołach na jarzynkę , surówka z czerwonej kapusty, jabłuszka, żurawiny i jogurtem naturalnym. Kompot wiśniowo – żurawinowy. | Aksamitna kartoflanka z jarzynami i natką pietruszki
|
Gofry z mąki pszenno – kukurydzianej duszonym jabłkiem, Napój sojowy do picia |
Alergeny | mleko (w tym laktoza), gluten, jajka | Gluten, mleko (w tym laktoza), | Seler, | mleko (w tym laktoza), gluten, jajka | |
30.09.2020
Środa |
Kawa zbożowa na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, krem twarogowy z brokułem i krążkami rzodkiewki.
Herbatka rumiankowa |
Jogurcik wiśniowy na bazie jogurtu naturalnego | Ziemniaki puree z koperkiem, pieczeń rzymska z jajkiem z sosem jogurtowo – chrzanowym buraczki ćwikłowe zasmażane, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką, dymką ,jabłkiem i oliwką z oliwek. Kompot truskawkowy. | Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki.
|
Ryż zapiekany z gruszkami i cynamonem z polewą malinową.
Maślanka naturalna
|
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), | mleko (w tym laktoza), | Gluten, mleko (w tym laktoza),truskawki, jajka | Seler, | Gluten , mleko (w tym laktoza), |
01.10.2020
Czwartek |
Owsianka z bakaliami na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową na sałacie rzymskiej z pomidorem koktajlowym
Herbatka miętowa |
Jabłka, marchewka | Ryż brązowy gotowany na sypko, kuleczki z łososia świeżego w sosie jarzynowym, kalafior gotowany z dodatkiem oliwki, surówka z marchewki, jabłka, żurawiny, sokiem z cytryny i oliwką. Kompot z ananasa i truskawek. | Zupa brokułowa na jarzynach z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
|
Mus wieloowocowy z kaszą orkiszową i orzeszkami pinii biszkopty |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), soja | Gluten, ryba | Seler, gluten | mleko (w tym laktoza), gluten | |
02.10.2020
Piątek |
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka jarzynowa na listku cykorii.
Napój malinowy |
Mandarynki, jabłka | Knedle ze śliwką z polewą jogurtowo- truskawkową, cukinia z marchewką i mango duszona na słodko, surówka z selera, jabłka, brzoskwini ze złocistą kukurydzą z sosem jogurtowym. Herbatka miętowa ze świeżej mięty. | Zupa włoska z kapustą pekińską, kukurydzą, pomidorem z ziemniakami i natką .
|
Pianka migdałowo kokosowa (baza jogurtu greckiego) na biszkoptach z galaretką jagodową. Kawa zbożowa na mleku |
Alergeny | Gluten, mleko (w tym laktoza), seler, jajka | mleko (w tym laktoza),gluten, seler, jajka | Seler, | mleko (w tym laktoza), gluten, |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).