Jadłospis - Żłobek 50 | Żłobek nr 50

Jadłospis 09-13.05.2022r.-Żłobek nr 50

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

09.05.2022

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszanego z masłem

Ser mozzarella, pomidorki cherry

Dieta: kawa zbożowa , masło flora-light,, pieczywo, wędlina wieprzowa, pomidorki cherry

II-śniadanie: banan,jabłko, woda

 

Ryz biały

Indyk i kurczak w sosie słodko- kwaśnym

z warzywami i żurawiną suszoną

Surówka: ogórek kiszony z jabłkiem z oliwą z oliwek

 

Kompot mieszanka owocowa

 

 

Zupa- krem z kalafiora i brokuły z koperkiem, natką i prażonymi pestkami dyni, z batatami zabielana śmietaną Jogurt grecki z dodatkiem kefiru i truskawki z wanilią, ichrupki kukurydziane

Dieta:

Chrupki kukurydziane, koktajl na bazie napoju jaglanego z owocami , wanilią, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten, Gluten, seler,  jajko Seler, mleko Mleko, gluten,
Wtorek

10.05.2022

Płatki pszenne na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem

Pasta z jajka i awokado z ogórkiem świeżym , kiełkami lucerny i prażonymi pestkami słonecznika

Napój z pomarańczą

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z awokado, pestki słonecznika i kiełki lucerny, ogórek świeży

II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko,  woda

Gołąbki z kapusty młodej szynki wieprzowej i schabu bez zawijania w sosie pomidorowym, puree z ziemniaków z koperkiem,

. Surówka: kalarepka z jabłkiem, morelą suszoną, sałatą roszponką i jogurtem naturalnym

Kompot żurawinowo- malinowy

 

Diety: b/jogurtu – z oliwą z oliwek

 

Zupa dyniowo- marchewkowa z groszkiem ptysiowym zabielana mleczkiem kokosowym   i natką z pestką dyni

 

Ciasto  biszkoptowe z gruszką , mleko waniliowe

Diety: babeczki z gruszką mleko waniliowe na napoju orkiszowym, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, jajko Gluten, mleko, truskawka
Środa

11.05.2022

Makaron ryżowy na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Twarożek winogronowy z jogurtem greckim, miodem plasterki jabłka i marchewki

Mięta świeża z cytryną

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light,

dżem

II-śniadanie: gruszka, woda

Ziemniaki młode, talarki z mintaja zapiekane w sosie  cytrynowym,

Jarzynka: brokuł gotowany  z orzechami pini i oliwą z oliwek .

Surówka: marchewka z brzoskwinią w syropie pokrojona w kostkę i jogurtem greckim

Kompot porzeczkowo- śliwkowo- jabłkowy

Dieta: b/ jogurtu z oliwą

 

Zupka pomidorowa z ryżem białym   i świeżą bazylią  zabielana mlekiem kokosowym

   

Koktajl z  jogurtów greckich z mango  i nasiona chia, biszkopty

Diety: mus mango z mleczkiem kokosowym i nasionami chia, ciastka bez jaj i mleka   , woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Jajko, gluten ,mleko
Czwartek

   12.05.2022

Płatki żytnie  na mleku,

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Sałata rzymska, szynka wędzona wieprzowa, ogórek kiszony i ogórek małosolny

Rumianek

Diety: Kasza b/m, pieczywo mieszane, masło flora,  Wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, sałata

II-śniadanie:  kiwi, jabłko woda

Makaron orkiszowy razowy, Paprykowe pulpeciki z (kurczaka, wołowe, cielęcina, schab) duszone w mleku kokosowym i pomidorach Jarzynka: szpinak baby duszony  z czosnkiem , Surówka: por z jabłkiem , kukurydzą i jogurtem greckim,  Diety b/ jogurtu z olejem

Kompot malinowo- jabłkowy

 

Zupa Botwinka z ziemniakami, zabielana mleczkiem kokosowym Waniliowy mus z kaszy manny na mleku z suszoną żurawiną i rodzynkami

Diety: przecier owocowy , chrupki, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Jajko, gluten, seler, mleko Seler, Gluten, mleko
Piątek

13.05.2022

Zacierki gryczano – pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem ,  Pasta warzywna z soczewicy z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i kolendrą, plasterki ogórka zielonego  herbata owocowa

Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora-light, , Pasta warzywna z soczewicy, suszonych pomidorków kolendry , plasterki ogórka św.

II-śniadanie: mandarynki woda

Ziemniaki puree, Paluszki z mintaja posypane wiórkami kokosowymi

Jarzynka: marchewka z groszkiem .

Surówka buraczki z jabłkiem i jogurtem greckim

Kompot porzeczkowo- brzoskwiniowo- morelowy

 

Zupa wielowarzywna (kalafior, fasolka zielona , fasolka  żółta) z kaszą jaglaną zabielana śmietaną Serek ananasowy z dodatkiem kefiru laski wanilii z wiórkami kokosowymi, wafle ryżowe z musem truskawkowym

Diety: przecier owocowy, wafle ryżowe, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko, mleko Seler, gluten, mleko Mleko, gluten

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści