Jadłospis - Żłobek 12 | Żłobek nr 12

Jadłospis 13.03- 24.03.2023r

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

13.03.2023

Zacierki na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, plastry sera żółtego, pomidor, sałata, papryka czerwona / dżem

 

II Śniadanie: jabłka, melon

Pieczeń cielęco- drobiowa  w  sosie musztardowym, ziemniaki z zielenina, brokuł gotowany surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewka, ogórkiem, olej, kompot owocowy  .

 

Zupa: krem z dyni z kasza jaglana  zabielany mleczkiem kokosowym

Koktajl na bazie maślanki z mieszanymi owocami, biszkopty/ mus z owoców mieszany chrupki kukurydziane.
ALERGENY jaja, gluten, mleko  seler, jaja, gluten, gorczyca  Mleko, jaja, gluten
 

Wtorek

14.03.2023

 Płatki  na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, twaróg z rzodkiewka, szczypiorkiem, pomidor / dżem

 

 

II Śniadanie: jabłka ,banany, winogrona

Pulpety z wieprzowe w sosie pomidorowym ,ryz mieszany , mix jarzyn gotowanych ,surówka z marchewki z jabłkiem, kukurydza, jogurt grecki/ olej z winogron  kompot owocowy

Zupa: żurek z jajkiem, zabielany kefirem

Jogurt  z owocami i nasiona chia/ mus truskawkowy z nasionami chia.
ALERGENY gluten, mleko seler, mleko, jaja, gluten mleko
 

Środa

15.03.2023

Kasza kus kus na mleku/ kaszka bezmleczna pieczywo mieszane z masłem/florą, szynka z kurczaka wędzona, ogórek sałata karbowana, herbata z cytryna

 

II Śniadanie: jabłka, gruszki, mango

Dorsz  pieczony z koperkiem , ziemniaki z zielenina, bukiet jarzyn gotowanych surówka z buraczka z jabłkiem , olej, kompot  owocowy.

 

Zupa: brokułowa z kasza kukurydziana, zielenina

Kisiel owocowy, biszkopty/ chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko, gluten, gorczyca, seler seler, jaja, ryba  Gluten, mleko, jaja
 

Czwartek

16.03.2023

Kakao na mleku/kakao , pieczywo mieszane z masłem/florą pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka czerwona/ dżem

 

II Śniadanie: jabłka, winogrona, banany

Klopsy z mięsa mieszanego w sosie własnym , makaron z zielenina, jarzyny gotowane, mizeria z ogórka z rzodkiewka, koperkiem, jogurt grecki/ olej, kompot owocowy.

 

Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami

Lekki deser z twarogu z kruszonymi biszkoptami i owocami, kawa do picia / galaretka owocowa, herbata owocowa
ALERGENY mleko, gluten, jaja  seler, jaja, gluten, mleko  jaja, gluten, mleko
 

Piątek

17.03.2023

Makaron na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, / pasztet z czerwonej soczewicy , papryka czerwona, ogórek, herbata z cytryna

 

II Śniadanie: jabłka ,melon

Kotlety mielone  sos koperkowy  , kasza jęczmienna pęczak z zielenina, buraczki na ciepło, surówka kapusty kiszonej z marchewka, olej, kompot owocowy

Zupa: ogórkowa z ziemniakami zabielana maslanka

Ryz zapiekany z jabłuszkiem i cynamonem, kawa na mleku/ kawa na mleku orkiszowym.

 

 

ALERGENY mleko, gluten, jaja seler, gluten, mleko, jaja gluten
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                  

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

20.03.2023

Kasza jęczmienna na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, ser mozzarella , kolorowa papryka herbata z imbirem

 

II Śniadanie: jabłka, gruszka, banan

Rolada drobiowa w sosie chrzanowym, ziemniaki z zielenienia , marchewka mini gotowana, surówka z sałaty lodowej z ogórkiem, rzodkiewka, koperkiem, olej, kompot owocowy

 

Zupa: rosołek warzywny z makaronem

Budyń kakaowy z polewa wiśniową, herbatniki/ kisiel wiśniowy chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko, gluten mleko, seler, jaja, gluten  mleko, gluten ,jaja,
 

Wtorek

21.03.2023

Kawa na mleku/ kawa na mleku jaglanym, pieczywo mieszane z masłem/ flora, jajecznica na parze, ze szczypiorkiem,  pomidor koktajlowy/ dżem

 

II Śniadanie: jabłka, mango

 

Klopsy wieprzowe w pomidorach  kasza gryczana  z zielenina, kalafior gotowany, mizeria z ogórków z koperkiem/ jogurt / olej kompot owocowy.

 

Zupa solferino  z ziemniakiem( groszek, pomidor) zabielana kefirem

Sernik morelowo- serowy na zimno, napój mleczny do picia/ galaretka brzoskwiniowa  , napój jaglany
ALERGENY  jaja, mleko, gluten seler, mleko  mleko
 

Środa

22.03.2023

Płatki na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, plasterki szynki , ogórek zielony, pomidor malinowy , herbata owocowa.

 

II Śniadanie: jabłka, banan, winogrona

Pieczeń rybna   w sosie koperkowym, ziemniaki z zielenina, marchewka z groszkiem, surówka z buraczków z jabłkiem, kukurydza, olej, kompot owocowy

Zupa: pomidorowa z makaronem, zabielana śmietana

Jogurt  z Müsli  i cząstkami owocowa / mus owocowy z Müsli
ALERGENY mleko, jaja, gluten, seler gorczyca seler, jaja, mleko, ryba, gluten Mleko, gluten
 

Czwartek

23.03.2023

Płatki kukurydziane na mleku/ kasza bezmleczna pieczywo mieszane z masłem/florą, ser twarogowy z powidłami śliwkowymi / powidła śliwkowe

 

II Śniadanie: jabłka, melon

Spaghetti napoleońskie sos pomidorowo- bazyliowy z wiórkami sera żółtego , bukiet warzyw, surówka z kapusty pekińskiej, marchewka , ogórek kiszony, olej kompot owocowy.

Zupa: kapuśniak z ziemniakami,  zielenina

Ciasto marchewkowe , mleko do picia/ makaron z owocami , napój jaglany
ALERGENY mleko,  gluten, seler, mleko, gluten  mleko, jaja, gluten
 

Piątek

24.03.2023

Kluski lane na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, sałatka z brokułem, jajkiem, papryka czerwona, kukurydza, herbata owocowa.

 

II Śniadanie: jabłka, gruszki, winogrona

Pieczeń rybna  z mintaja w sosie koperkowo-cytrynowym  ziemniaki z wody , buraczki na ciepło, mizeria z ogórka z rzodkiewka, kalarepka, koperek, śmietana/ olej, kompot owocowy.

 

Zupa: koperkowa z kasza kukurydziana

Schejk owocowy na bazie kefiru z biszkoptem/ napój roślinny z owocami , chrupki kukurydziane.
ALERGENY mleko, gluten, jaja  mleko, jaja, gluten, ryba  mleko, jaja, gluten
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                     
Scroll to Top
Skip to content