Jadłospis | Żłobek nr 12

.jadłospis 16.11- 27.11.2020r

 

Poniedziałek

16.11.2020

Zacierki jaglano- pszenne na mleku /kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, ser mozzarella kulki z pomidorem malinowym, bazylia świeża

 

 

 

II Śniadanie:  mango, kiwi, jabłka

Pieczeń wołowa w sosie z suszonych pomidorów i oliwek , kasza pęczak gotowana , kapusta czerwona duszona z rodzynkami i szczypiorkiem , mizeria z ogórków z koprem, jogurt grecki/ oliwa, kompot jagodowy.

 

Zupa: brokułowa z ziemniakami orzeszkami pini  zielenina  zabielana maślanka

 

Jogurt brzoskwinia z musli, biszkopt/ połówka brzoskwini z dżemem, chrupek kukurydziany
ALERGENY mleko, gluten, jaja  seler, jaja, mleko  Mleko, jaja, gluten
 

Wtorek

17.11.2020

Owsianka z żurawina  na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, plastry szynki z kurczaka, pomidor malinowy, ogórek świeży, herbata owocowa.

 

II Śniadanie:  banany, jabłka, kaki

Pieczeń z dorsza w sosie paprykowym ziemniaki z zielenina , brokuł gotowany, surówka z kiszonej kapusty z marchewka i cebula, olej , kompot malinowy

 

Zupa: Krem z dyni z kasza jaglana , zielenina, zabielany mleczkiem kokosowym

Budyń na mleku migdałowym z musem owocowym/ kisiel wiśniowy
ALERGENY gluten, mleko, jaja ryba, seler, gluten, jaja Migdały , jaja
 

Środa

18.11.2020

Kawa zbożowa na mleku /kawa na mleku jaglanym, pieczywo mieszane z masłem/ flora, serek twarogowy z konfitura owocowa/ konfitura owocowa.

 

 

 

 

II Śniadanie: gruszki jabłka

Kulki z indyka w sosie koperkowym zapiekane z serem żółtym, ziemniaki z zielenina, fasolka zielona gotowana, surówka  z pomidora z cebula, ogórkiem kiszonym , olej z winogron,  kompot wiśniowy

 

Zupa: kalafiorowa z koperkiem i ryżem mieszanym , zabielana jogurtem

Koktajl na bazie kefiru z jagodami  herbatniki / mus jagodowy , chrupki kukurydziane

 

ALERGENY mleko, gluten seler, mleko, jaja , gluten  Mleko, jaja, gluten
 

Czwartek

19.11.2020

Mix płatków  na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem , florą, pasztet wielowarzywny , ogórek kiszony. , papryka żółta, herbata owocowa.

 

II Śniadanie: winogrona , jabłka, banany

Zapiekanka makaronowa z warzywami( brokuł, marchew mini, kalafior)  w sosie pomidorowym surówka z sałaty lodowej z ogórkiem świeżym, pomidorkiem koktajlowym, oliwa, syrop owocowy.

 

Zupa: barszcz biały z ziemniakami zabielany kefirem, zielenina ćwiarteczka jajka

Sernik na zimno z jogurtów greckich z owocami i nasionami chia, kakao do picia  / galaretka z owocami z nasionami chia
ALERGENY mleko, gluten, seler, jaja  seler, gluten ,mleko, jaja mleko
 

Piątek

20.11.2020

Kluski kukurydziane na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą pasta z zielonego groszku z pestkami słonecznika, czosnkiem, papryka czerwona

 

II Śniadanie: melon

Łosoś pieczony z koperkiem iw sosie oliwkowym , ryz jaśminowy z zielenina, mix jarzyn gotowanych , surówka z kiszonej kapusty z marchewka szalotka, olej, kompot jagodowy.

 

Zupa:  ogórkowa z ziemniakami, zielenina, zabielana śmietana

 

 

 

Deser z twarogu z bakaliami i kruszonymi biszkoptami, mleko owocowe do picia/ mus owocowy z bakaliami, napój owsiany
ALERGENY mleko, jaja, gluten seler, jaja, gluten, ryba, mleko mleko, gluten ,jaja, migdały
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

23.11.2020

Makaron ryzowy na mleku/ kaszka bezmleczna pieczywo mieszane z masłem/ flora , jajecznica na parze z pomidorem koktajlowym, szczypiorkiem, / dżem, rumianek do picia .

 

 

 

 

II Śniadanie: kaki, jabłka, kiwi

 

 

  Pieczeń z mięsa mieszanego ze szpinakiem, kasza bulgur z zielenina, marchewka z groszkiem , surówka z zielonego ogórka z koperkiem , śmietana/ olej z winogron, kompot malinowo- żurawinowy.

 

 

Zupa: pomidorowa z suszonymi pomidorami z batatami , zielenina, zabielana mlekiem

    

Makaron kokardki z musem jabłkowym z cynamonem i rodzynkami z posypka orzechowa, mleko do picia/ napój jaglany

 

 

 

ALERGENY Mleko, gluten, jaja Jaja, mleko, gluten, seler Gluten, mleko
 

Wtorek

24.11.2020

Płatki ryżowe na mleku z morela / kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem, polędwica wieprzowa , sałata rzymska, papryka kolorowa, mieta do picia

 

II Śniadanie: jabłka, pomarańcze, banany

Dorsz pieczony w porach , bataty gotowane z ziołami, brokuł z wody, surówka z buraczków z kukurydza, jabłkiem , olej , kompot owocowy.

 

Zupa: krupnik z kaszy pęczak z warzywami, zielenina

Placki serowe z cukrem trzcinowym i nuta wanilii, kawa orkiszowa do picia/ placki z jabłkiem, herbata owocowa.
ALERGENY Mleko, gluten , seler Jaja, gluten , seler, ryba Mleko, jaja , gluten
 

Środa

25.11.2020

Płatki jaglane na mleku / kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/ flora , ser żółty z sałata masłowa, pomidorem malinowym, , rzodkiewka. Herbata z cytryna.

 

II śniadanie: mango, jabłka, winogrona

 

Pulpety cieleco- wieprzowe w sosie pomidorowym , makaron mini z zielenina, fasolka żółta gotowana , surowka z pomidora malinowego ze szczypiorkiem i cebulka, oliwa, kompot brzoskwiniowy.

 

Zupa: jarzynowa z ziemniaki zielenina , zabielana mlekiem

Koktajl na bazie maślanki z owocami, biszkopty bezglutenowe/ napoj migdałowy z owocami, chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko, gluten seler, jaja, gluten Mleko, jaja, migdały
 

Czwartek

26.11.2020

Kawa orkiszowa na mleku/kawa na mleku owsianym , pieczywo mieszane z masłem/ flora, twaróg ze słupkami  ogórka i  rzodkiewki /   dżem

 

 

II Śniadanie:  jabłka, winogrona, banany

 

 

Schab ze śliwka w sosie z suszonych śliwek , kasza gryczana z zielenina, buraczki na ciepło z cebulka, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym marchewka kukurydza, olej, syrop owocowy.

 

Zupa: meksykańska z batatami, zielenina

Deser z jogurtu greckiego z kostka brzoskwini, prosem ekspandowanym, posypka orzechowa/ mus owocowy z posypka orzechowa
ALERGENY mleko, gluten Seler, gluten   Mleko, orzechy
 

Piątek

27.11.2020

Kasza kukurydziana z rodzynkami na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ flora,

Pasztet domowy z  ogórkiem kiszonym , sałata rzymska.

 

II Śniadanie: kiwi, mandarynka, jabłka

 Kotlety  rybne w sosie żurawinowym, ziemniaki z zielenina, mix jarzyn gotowanych, surówka z kiszonej kapusty z marchewka, cebula, olej , kompot ananasowy.

 

Zupa: zielona zupa ze szpinaki z makaronem ryzowym, zielenina zabielana  jogurtem.

Kisiel z czarnej porzeczki z herbatnikiem/ chrupek kukurydziany.
ALERGENY mleko, jaja, gluten, seler  seler, jaja, ryba , mleko Mleko , jaja, gluten
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             

 

Przejdź do treści