Jadłospis | Żłobek nr 12

jadłospis od 11.01-22.01.2021r

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

11.01.2021

Makaron orkiszowy  na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, ser żółty, sałata karbowana, ogórek świeży, / dżem, herbata z cytryną

 

II Śniadanie: Jabłka, gruszki, kaki, woda

Gołąbki z mięsa mieszanego w kapuście włoskiej, kasza gryczana z zieleniną, buraczki na ciepło, surówka z marchewki, jabłka, zielenina, olej, kompot owocowy.

 

Zupa: barszcz biały z ziemniakami zabielany kefirem

Deser z nasion chia z jogurtem naturalnym owoce, biszkopty / mus owocowy, chrupki
ALERGENY mleko, gluten  seler, jaja, mleko, gluten  Mleko, jaja, gluten
 

Wtorek

12.01.2021

Kakao na mleku  /kako na mleku orkiszowym pieczywo mieszane z masłem/florą, jajecznica na parze ze szczypiorkiem / dżem

 

II Śniadanie: mandarynka, jabłka, woda

Gulasz  z mięsa mieszanego, makaron mini z zieleniną, marchewka  gotowana, surówka z buraka z jabłkiem, olej, kompot owocowy.

 

Zupa: kalafiorowa z koperkiem, ziemniakami, zabielana śmietana

 

Waniliowy pudding ryżowy z truskawkami, mleko do picia/ napój jaglany
ALERGENY mleko, jaja, gluten , kakao jaja, gluten, mleko, seler mleko
 

Środa

13.01.2021

Płatki kukurydziane na mleku / kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/florą, pasta z szynki z dymka, herbata owocowa

 

II Śniadanie: melon, jabłka, woda

Pieczeń z łososia  , ziemniaki z zieleniną, bukiet warzyw gotowanych, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, marchewka, żurawina olej, syrop owocowy.

 

Zupa: krem z dyni zabielany mleczkiem kokosowym z kasza kukurydziana

Deser  z twarogu cząstkami owoców  kawa do picia/ galaretka owocowa, kawa na mleku jaglanym
ALERGENY mleko, gluten, seler seler, jaja, ryba  Mleko
 

Czwartek

14.01.2021

Zacierki kukurydziane na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, pasta warzywna, papryka kolorowa, sałata roszponka, mięta

 

II Śniadanie: banany  , gruszki, woda

Risotto z warzywami ( cukinia, pomidor, brokuł, marchewka, groszek, bakłażan ),w sosie pomidorowym  surówka z sałaty masłowej z rzodkiewką, ogórek, dymka, olej, syrop owocowy

 

Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami, zielenina

Budyń czekoladowy/ kisiel owocowy
ALERGENY mleko, jaja, seler  seler Mleko, jaja
 

Piątek

15.01.2021

Kasza kus kus na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, twaróg z konfiturą owocową/ konfitura owocowa

 

II Śniadanie: Mandarynki, jabłka, kiwi, woda

Kotlety schabowe w sosie cebulowym, ziemniaki z wody z zieleniną, kalafior gotowany, surówka z sałaty roszponki z pomidorem koktajlowym, kukurydzą, rzodkiewka, oliwa, syrop owocowy.

 

 

Zupa: Pomidorowa z makaronem zabielana jogurtem

 

 Ptasie mleczko z jogurt greckiego z jagodami i płatkami migdałowymi / galaretka jagodowa

 

 

 

 

 

 

ALERGENY mleko, gluten, kiwi seler, gluten, mleko, jajka Mleko ,migdały
 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             

 

 

 

 

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

18.01.2021

Kasza jęczmienna  na mleku/kaszka bezmleczna  pieczywo mieszane z masłem/florą, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy/ dżem

 

II Śniadanie: Melon, jabłka, woda

 

Pieczeń cielęca w sosie śmietanowo -chrzanowym, ziemniaki z zieleniną, marchewka z groszkiem, mizeria z ogórków z koperkiem   , jogurt nat /olej,  kompot owocowy.

 

Zupa : rosół z makaronem, zielenina

Koktajl na bazie kefiru  z awokado, bananem , biszkopty/ koktajl ryżowo kokosowy z owocami, wafle kukurydziane bio
ALERGENY mleko, gluten jaja, gluten, mleko, seler  mleko, gluten, jajka
 

Wtorek

19.01.2021

Płatki żytnie na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, szynka z kurczaka z ogórkiem, pomidorem, herbata owocowa.

 

II Śniadanie: Gruszki, pomarańcze, woda

Mintaj  pieczony z kolendrą, bataty z zieleniną, brokuł gotowany, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, cebula, zielenina, olej, kompot owocowy.

 

Zupa: Jarzynowa przecierana z kaszą kuskus

 

 

Makaron z malinami, mleko do picia/ napój orkiszowy.
ALERGENY  mleko, gluten, seler Seler ,jaja, gluten, ryba mleko, gluten
 

Środa

20.01.2021

Zacierki na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, pasztet wielowarzywny, ogórek kiszony, sałata

 

II Śniadanie: mandarynki,  jabłka, woda

Klopsy drobiowe, ryz mieszany z zieleniną, fasolka szparagowa surówka z buraczków z jabłkiem, cebulą, olej, napój jabłko mięta

 

Zupa: zupa cebulowa z ziemniakami, grzankami czosnkowymi

Mus owocowy, herbatniki/ chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko, jaja, gluten, seler seler, jaja, gluten mleko, jaja, gluten
 

Czwartek

21.01.2021

Kawa na mleku/kawa na mleku owsianym , pieczywo mieszane z masłem/florą, plastry jaja z pomidorem, sałata masłowa

 

II Śniadanie: winogrona , jabłka, banany

Potrawka wołowa w sosie musztardowym, kasza jęczmienna z zieleniną, bukiet warzyw gotowanych, surówka z kapusty białej z jabłkiem, kukurydzą, marchewką, oliwa ,syrop owocowy.

 

Zupa: solferino z batatami pomidorem, zielenina, zbielana jogurtem

 

Jogurt grecki z owocami / mus owocowy
ALERGENY mleko, jaja, gluten seler,  gluten, mleko  gluten, jaja, mleko
 

Piątek

22.01.2021

Ryż biały  na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, sałatka caprese z pomidorem malinowym, ser mozzarella/ dżem

 

II Śniadanie: mango, jabłka

Rolada rybna z cytryna , makaron kolorowy mini, warzywa gotowane, surówka z ogórka, rzodkiewka, pomidor , olej, syrop owocowy.

 

Zupa: szpinakowa z ziemniakami, zabielana śmietana.

Ciasto z  serowe, mleko / makaron z owcami, napój jaglany
ALERGENY mleko, gluten  mleko, jaja, gluten, ryba  mleko, gluten, jajo
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             

Przejdź do treści