Jadłospis - Żłobek 12 | Żłobek nr 12

Jadłospis od 28.02-11.03.2022r

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

28.02.2022r

Płatki owsiane  na mleku  /kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, wiórki sera żółtego, papryka czerwona.

 

 

 

II Śniadanie:  jabłko, mango, banan

Pulpety cielęce  w sosie koperkowym, kaszka gryczana palona, fasolka szparagowa mieszana, surówka z pomidorów  szczypiorkiem, oliwa , kompot owocowy

 

Zupa: Barszcz ukraiński z ziemniakami

 

Deser z jogurtu greckiego z bananem i rodzynkami, biszkopty / mus owocowy z rodzynkami  , chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko, gluten  seler, jaja  Mleko, jaja, gluten
 

Wtorek

01.03.2022r

Kasza kus kus na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, plastry szynki z kurczaka, sałata karbowana, pomidor malinowy.

 

 

 

II Śniadanie:  banany, kiwi

Pieczeń z mintaja w sosie pomidorowym, ziemniaki z zielenina, buraczki na ciepło, surówka z ogórka kiszonego z marchewka i dymka, kompot owocowy

 

Zupa: Kalafiorowa z makaronem,  zielenina, zabielana kefirem

 

Budyń kakaowy z musem owocowym/ kisiel owocowy.
ALERGENY gluten, mleko ryba, seler, gluten, jaja, mleko mleko, jaja
 

Środa

02.03.2022r

Lane kluski na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem , florą, twarożek z rzodkiewka kiełkami , pomidor /  dżem.

 

 

II Śniadanie: winogrona, jabłka

Pieczeń z kurczaka w sosie morelowym , ryz jaśminowy z zielenina, mix jarzyn gotowanych , surówka z białej kapusty z marchewka i sosem jogurtowo- czosnkowym / olej syrop owocowy.

 

Zupa: fasolowa z ziemniakami, zielenina.

Jabłko pieczone z bakaliami, napój mleczny/ napój orkiszowy.

 

ALERGENY mleko, gluten ,jaja seler, mleko  Mleko, jaja, gluten
 

Czwartek

03.03.2022r

 

Makaron czterojajeczny  na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, pasta brokułowa, czosnek , pomidor.

 

 

 

II Śniadanie: pomarańcze, jabłka

Gulasz wieprzowy w sosie chrzanowym , ziemniaki z zielenina, brokuł gotowany , surówka z marchewki z jabłkiem i jogurtem/ olej, kompot owocowy.

 

Zupa: wielowarzywna z płatkami jęczmiennymi, zielenina.

 

Ciasto zebra z twarogiem, mleko do picia/ makaron z owocami, napój orkiszowy
ALERGENY mleko, jaja, gluten  seler, gluten ,mleko Mleko, jaja, gluten
 

Piątek

04.03.2022r

Kawa zbożowa  na mleku /kawa na mleku jaglanym, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy

 

II Śniadanie: Jabłka, mandarynki

Łosoś pieczony w sosie cytrynowym , ziemniaki z zielenina, marchewka z groszkiem , surówka z buraczków z jabłkiem , kukurydza, olej,  napój jabłko-mięta.

 

Zupa: krupnik z zielenina.

 

 

Napój owocowy na bazie kefiru ,biszkopty/ mus owocowy , chrupki kukurydziane.

 

 

 

 

ALERGENY mleko, gluten, jaja seler, jaja, gluten mleko
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

07.03.2022r

Płatki gryczane na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem ,ser mozzarella , pomidor, sałata karbowana, herbata owocowa

 

II Śniadanie:  jabłka, banany

 

Rolada drobiowo- wieprzowa ze szpinakiem , kasza jaglana z zielenina, mix jarzyn gotowanych , mizeria z rzodkiewki, ogórka, jogurt/ olej , syrop owocowy

 

Zupa: pomidorowa z ziemniakami zabielana maślanka

Jogurt malinowy, herbatnik/ mus malinowy, chrupki kukurydziane
ALERGENY Mleko, gluten Jaja, mleko, seler. Mleko , jaja, gluten
 

Wtorek

08.03.2022r

Kasza manna na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem, pasztet wielowarzywny, sałata masłowa, ogórek kiszony, herbata z cytryna.

 

II Śniadanie:  melon, jabłka, kiwi

 

 

 

gulasz wołowy, w sosie musztardowym , ziemniaki z zielenina, mix jarzyn gotowanych, surówka z  sałaty roszponki, papryki czerwonej, pomidor koktajlowy, kukurydza, dresing koperkowy, syrop owocowy.

 

 

Zupa: jarzynowa z makaronem zabielana jogurtem

 

Placki z serem cukrem pudrem, kawa do picia/ placki z jabłkiem, kawa na mleku jaglanym.
ALERGENY Gluten, mleko, jaja  gluten , seler Mleko, jaja, gluten
 

Środa

09.03.2022r

Kakao na mleku / kakao na mleku orkiszowym, pieczywo mieszane z masłem/ flora , twarożek z powidłami śliwkowymi / powidła śliwkowe.

 

II śniadanie: mandarynki, winogrona

 

Kotleciki rybne z dorsza ze szczypiorkiem, ziemniaki z zielenina, bukiet warzyw gotowanych , surówka z buraczków z jabłkiem ,  olej   kompot owocowy.

 

 

Zupa: zacierkowa z zielenina

Mus z kaszy kukurydzianej z polewa owocowa.

 

 

ALERGENY mleko, gluten, kakao seler, mleko, jaja, ryba
 

Czwartek

10.03.2022r

Płatki jaglane na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/ flora, plastry jaja ze szypiorkiem/ dżem

 

 

II Śniadanie: jabłka, pomarańcze

Strogonow z indyka, kasza gryczana zielenina, fasolka szparagowa  z bułka, surówka z kapusty pekińskiej z marchewka, jabłkiem, olej, kompot owocowy.

 

Zupa: kapuśniak z ziemniakami, zielenina

 

Sernik na zimno z jogurtu greckiego z cząstkami mango, mleko do picia  / galaretka mango.
ALERGENY mleko, gluten, jaja seler  gluten, mleko, jaja
 

Piątek

11.03.2022r

Makaron pełnoziarnisty na mleku / kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ flora, plastry szynki, pomidor ogórek, herbata owocowa

 

II Śniadanie: jabłka

Zapiekanka makaronowa z warzywami  , surówka z kapusty włoskiej z kukurydza, marchewka, ogórkiem kiszonym ,jogurt  naturalny/ olej, syrop owocowy.

 

Zupa: ziemniaczana z warzywami zielenina

 

Domowy przecier owocowy, herbatniki/ chrupki kukurydziane.
ALERGENY mleko,  gluten  seler,  gluten, mleko Mleko, jaja , gluten
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).                                                                                                                             
Przewiń do góry
Przejdź do treści