Jadłospis | Żłobek nr 12

jadłospis 19.10-30.10.2020r

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

19.10.2020

Płatki orkiszowe na mleku/kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/ flora , ser mozzarella , pomidor malinowy, herbata liściasta z limonką.

 

II Śniadanie: melon, woda

 

Pieczeń z Indyk w sosie musztardowym z cebulka szalotka, suszona żurawiną, ryz pełnoziarnisty , jarzyny gotowane, mizeria z ogórka z koperkiem, kompot z czarnej porzeczki.

 

Zupa :koperkowa z ziemniakami, zabielana śmietana

Serek twarogowy z cząstkami borówek, herbatniki/ mus borówkowy, chrupki kukurydziane
ALERGENY mleko,  gluten  seler, mleko, jaja, gluten  Mleko, jaja , gluten
 

Wtorek

20.10.2020

 

Cynamonowa Ryżanka na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą ,jajecznica ze szczypiorkiem, papryka czerwona / dżem

 

 

II Śniadanie: pomarańcze , jabłka, woda

Potrawka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów z bazylia, ziemniaki gotowane z natka pietruszki ,brokuł gotowany, surówka z marchewki z jabłkiem , rodzynkami, olej, kompot jagodowy.

 

Zupa: meksykańska z makaronem ryzowym.

Jogurt z Müsli  z płatkami mix i suszonymi owocami, kakao do pica / bułeczka z dżemem, kakao na mleku migdałowym
ALERGENY  gluten, mleko, jaja , seler mleko, gluten, migdały, kakao
 

Środa

21.10.2020

Kawa orkiszowa na mleku/ kawa na mleku owsianym , pieczywo mieszane z masłem/ flora, ser żółty z pomidorem malinowym, sałata karbowana / dżem

 

 

II Śniadanie: jabłka, gruszki , woda

 

Rolada wołowa w sosie lekko chrzanowo- śmietanowym ze szczypiorkiem , makaron kolorowy marchewka z groszkiem , surówka z buraczków z kukurydza, jogurt grecki/ olej, syrop owocowy

 

Zupa: krem pomidorowy na bazie suszonych pomidorów z bazylia , ziemniakami  zabielany jogurtem greckim

Koktajl na bazie kefiru z musem malinowym, biszkopty/ mus malinowy
ALERGENY  mleko, gluten seler, gluten, mleko, jaja gluten, mleko, jaja
 

Czwartek

22.10.2020

Zacierki pszenno- jaglane na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, , twarożek z szczypiorkiem, ogórek, pomidor koktajlowym/ dżem

 

II Śniadanie:  kiwi, jabłka

woda

Gulasz drobiowy w sosie kolendrowym , kasza pęczak z zielenina, buraczki puree z cebulka szalotka, mizeria z ogórka z koperkiem, jogurt grecki , kompot z czarnej porzeczki .

 

Zupa:  ogórkowa z ziemniakami, zielenina zabielana smietana

Figowo- daktylowy  serek mascarpone na bazie jogurtów greckich / mus owocowy
ALERGENY mleko, jaja, gluten  seler, mleko mleko
 

Piątek

23.10.2020

Płatki pszenne na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą, szynka z kurczaka , sałata rzymska, papryka czerwona , herbata z limonka

 

II Śniadanie:   mango , jabłka

Mintaj pieczony w sosie oliwkowym , ziemniaki z zielenina, mix jarzyn surówka z kiszonej kapusty z cebulka , marchewka  olej z winogron kompot wisniowo- truskawkowy

 

Zupa:  porowa z makaronem literki i natka pietruszki

 

Budyń migdałowy  na bazie mleka / kisiel malinowy
ALERGENY mleko, gluten seler, jaja, gluten, ryba Mleko, jaja , migdały
 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania

konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

 

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

Poniedziałek

26.10.2020

Płatki gryczane na mleku na mleku/kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/florą, twarożek z rzodkiewka, ogórkiem, herbata czarna z cytryna

 

II Śniadanie: kiwi, melon

 

Gulasz z kurczaka w sosie malinowym , ziemniaki z koperkiem, marchewka mini gotowana , surówka z kapusty pekińskiej z papryka żółta, kiełki słonecznika , orzechy włoskie , olej z winogron, kompot czereśniowy

 

Zupa : jarzynowa z makaronem ryzowym, zielenina

Makaron z owocami , napój mleczny z mleka modyfikowanego  / napój migdałowy
ALERGENY mleko, gluten seler  gluten, mleko, jaja
 

Wtorek

27.10.2020

Jaglanka kakaowa na mleku / kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/florą , polędwica wieprzowa , ogórek małosolny, sałata karbowana ciemna.

 

 

 

II Śniadanie: mango , jabłka woda

 

Łosoś pieczony z limonka, w sosie żurawinowym, Ryz jaśminowy  z zielenina, mix jarzyn, surówka z buraczków z kukurydza, jabłkiem, olej z winogron , kompot porzeczkowy

Zupa:  z czerwonej soczewicy z warzywami , ziemniakami

Miętowy jogurt grecki z musem malinowym i orzechami nerkowca/ mus malinowo- miętowy
ALERGENY  Kakao, mleko, gluten seler, mleko, jaja, gluten, ryba  mleko
 

Środa

28.10.2020

Makaron pięciojajeczny na mleku/ kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/florą ,plastry jaja ze szczypiorkiem, pomidor malinowy, herbata z imbirem.

 

II Śniadanie: arbuz, jabłka

 

 Pieczeń Cielęca w sosie chrzanowo- koperkowym , ziemniaki z natka pietruszki, brokuł gotowany, surówka z mixu sałata ( rukola, roszponka z pomidorem koktajlowym, , ogórkiem, kukurydza oliwa z oliwek , syrop owocowy

 

Zupa: krem z zielonego groszku z kasza jęczmienną posypana płatkami  migdałowymi

Waniliowy twarożek z dodatkiem suszonej moreli , z musem owocowym , kakao na mleku/ mus owocowy
ALERGENY mleko, gluten, jaja seler, jajka , migdały, gluten  Mleko, kakao
 

Czwartek

29.10.2020

Zacierki pełnoziarniste na mleku / kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane z masłem/florą humus z buraka z plasterkiem ogórka kiszonego ,

 

II Śniadanie :kiwi, gruszki jabłka, woda

Zapiekanka makaronowa w sosie z suszonych pomidorów z warzywami, surówka  z marchewki z żurawina, brzoskwinia, olej , kompot malinowo- truskawkowy

 

Zupa: dyniowa z batatami, zabielana mleczkiem kokosowym, zielenina

 Jagodowy koktajl na bazie maślanki , ciasteczka owsiane z bakaliami.
ALERGENY mleko, gluten, jaja seler  Gluten, mleko
 

Piątek

30.10.2020

Kakao na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/florą , wiórki sera żółtego z ogórkiem , papryka czerwona, sałata rzymska , miętą.

 

 

II Śniadanie:  banany, gruszki , woda

Dorsz pieczony w pieprzu cytrynowym  w sosie szpinakowym , ziemniaki z zielenina , jarzyny gotowane , surówka z kapusty białej z marchewka, kukurydza, morela, jogurt grecki/ olej , kompot owocowy

 

Zupa: buraczkowa z kasza orkiszowa , zabielana śmietana

Kasza manna z musem morelowym, i orzechami, mleko do picia
  mleko, gluten Seler, jaja, gluten, ryba, mleko Gluten, orzechy
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).   

 

 

Przejdź do treści