Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 01.03. – 05.03.2021

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

Poniedziałek

1.03.2021

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidorek koktajlowy, rukola, seler naciowy. Herbata owocowa.

II śniadanie: melon, winogrono, mandarynka.

DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynka.

 

Kasza gryczana biała, roladka ze schabu wieprzowego w sosie koperkowym. Brukselka gotowana na parze, surówka z kalarepki i kolorowej papryki. Kompot wiśniowo – ananasowy.

 

Zupa ze świeżej cukinii z  ziemniakami i koncentratem pomidorowym.

Kasza manna na mleku polana sokiem owocowy.

DBM: kasza manna na wodzie.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser)   Gluten (pszenica),Seler
 

WTOREK

2.03.2021

Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka. Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: pomelo, gruszka, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna.

DDJ: pieczywo z dżemem.

 

Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mintaja w sosie morelowym. Buraczki na ciepło, mizeria z jogurtem greckim. Kompot brzoskwiniowo –porzeczkowy.

 

Zupa cebulowa z kaszą jęczmienną, koperkiem i natką pietruszki. Kisiel czereśniowo-truskawkowy posypany płatkami migdałów. Wafle orkiszowe bio, chrupki kukurydziane.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), jajko, laktoza(mleko) Ryba, laktoza(jogurt)  Seler, migdały, pszenica(gluten)
 

ŚRODA

3.03.2021

Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, pomidor malinowy.

II śniadanie: winogrono, mandarynka.

DBM: kawa czarna.

Kolorowy mix ryżów (czerwony bio,  jaśminowy, pełnoziarnisty), pulpecik z fileta z indyka  w sosie warzywnym. Marchewka z groszkiem gotowana na parze, mix sałat (rzymska, lodowa, rukola, roszponka) z jogurtem greckim. Kompot wieloowocowy (malina, porzeczka, wiśnia). Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki.

Sernik na zimno (na jogurcie greckim) z borówkami.

DBM: galaretka owocowa, wafelek ryżowy.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) Laktoza (jogurt) Laktoza(jogurt), seler
 

CZWARTEK

4.03.2021

Płatki owsiane bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,  twarożek z truskawkami, talarki marchewkowe. Herbata z cytryną.

II śniadanie: gruszka, pomelo, mango.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów.

 

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa mieszanego. Dynia świeża na ciepło, surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem. Kompot ananasowy.

 

 

Zupa jarzynowa z kaszą pęczak bio i natką pietruszki.

Ryż zapiekany z jabłkiem, brzoskwinią i cynamonem.

Napój owocowy.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto)   seler
 

PIĄTEK

5.03.2021

Płatki orkiszowe bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado z nutą czosnkową, ogórek kwaszony, papryka czerwona. Napój miodowo – imbirowy.

II śniadanie: winogrono, melon.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.

 

 

Ziemniaki, medalion z mintaja w sosie żurawinowym. Kapusta kwaszona na ciepło, surówka z marchewki bio z ananasem.

Kompot mango –truskawka.

Zupa szpinakowa z makaronem i ćwiartką jajka.

Koktajl mleczno –bananowy na bazie jogurtu naturalnego z rodzynkami. Herbatniki pszenne bio.

DBM: napój migdałowy z bananem, herbatniki bez mleka i jaj.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) ryba laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści