Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
Poniedziałek 1.03.2021 |
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidorek koktajlowy, rukola, seler naciowy. Herbata owocowa.
II śniadanie: melon, winogrono, mandarynka. DBM: kaszka ryżowa, pieczywo z szynka. |
Kasza gryczana biała, roladka ze schabu wieprzowego w sosie koperkowym. Brukselka gotowana na parze, surówka z kalarepki i kolorowej papryki. Kompot wiśniowo – ananasowy. |
Zupa ze świeżej cukinii z ziemniakami i koncentratem pomidorowym. Kasza manna na mleku polana sokiem owocowy. DBM: kasza manna na wodzie. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | Gluten (pszenica),Seler | |
WTOREK 2.03.2021 |
Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka. Mięta z limonką do picia.
II śniadanie: pomelo, gruszka, mango. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna. DDJ: pieczywo z dżemem. |
Ziemniaki z koperkiem, kuleczka z mintaja w sosie morelowym. Buraczki na ciepło, mizeria z jogurtem greckim. Kompot brzoskwiniowo –porzeczkowy. |
Zupa cebulowa z kaszą jęczmienną, koperkiem i natką pietruszki. Kisiel czereśniowo-truskawkowy posypany płatkami migdałów. Wafle orkiszowe bio, chrupki kukurydziane. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto ), jajko, laktoza(mleko) | Ryba, laktoza(jogurt) | Seler, migdały, pszenica(gluten) |
ŚRODA 3.03.2021 |
Kawa orkiszowa bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa bez konserwantów, pomidor malinowy.
II śniadanie: winogrono, mandarynka. DBM: kawa czarna. |
Kolorowy mix ryżów (czerwony bio, jaśminowy, pełnoziarnisty), pulpecik z fileta z indyka w sosie warzywnym. Marchewka z groszkiem gotowana na parze, mix sałat (rzymska, lodowa, rukola, roszponka) z jogurtem greckim. Kompot wieloowocowy (malina, porzeczka, wiśnia). | Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki.
Sernik na zimno (na jogurcie greckim) z borówkami. DBM: galaretka owocowa, wafelek ryżowy. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Laktoza (jogurt) | Laktoza(jogurt), seler |
CZWARTEK 4.03.2021 |
Płatki owsiane bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z truskawkami, talarki marchewkowe. Herbata z cytryną.
II śniadanie: gruszka, pomelo, mango. DBM: kaszka bezmleczna z owocami, pieczywo z szynką wieprzową bez konserwantów. |
Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa mieszanego. Dynia świeża na ciepło, surówka z ogórka kwaszonego z jabłkiem. Kompot ananasowy.
|
Zupa jarzynowa z kaszą pęczak bio i natką pietruszki. Ryż zapiekany z jabłkiem, brzoskwinią i cynamonem. Napój owocowy. |
ALERGENY | laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, , żyto) | seler | |
PIĄTEK 5.03.2021 |
Płatki orkiszowe bio na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado z nutą czosnkową, ogórek kwaszony, papryka czerwona. Napój miodowo – imbirowy.
II śniadanie: winogrono, melon. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna z owocami.
|
Ziemniaki, medalion z mintaja w sosie żurawinowym. Kapusta kwaszona na ciepło, surówka z marchewki bio z ananasem. Kompot mango –truskawka. |
Zupa szpinakowa z makaronem i ćwiartką jajka.
Koktajl mleczno –bananowy na bazie jogurtu naturalnego z rodzynkami. Herbatniki pszenne bio. DBM: napój migdałowy z bananem, herbatniki bez mleka i jaj. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | ryba | laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.