Śniadanie | Drugie danie | Zupa /Podwieczorek | |
Poniedziałek 4.01.2021 |
Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty. Ogórek kwaszony, pomidor koktajlowy. Herbatka owocowa.
II śniadanie: kiwi, jabłko, kaki. DBM: pieczywo z dżemem. DBM: kaszka bezmleczna ryżowa. |
Kasza jęczmienna wiejska, gulasz ze schabu wieprzowego, różyczki kalafiora gotowane na parze. Surówka z selera z rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot borówkowy. |
Zupa krem z dyni z ziemniakami, mlekiem kokosowym i groszkiem ptysiowym. Makaron z musem truskawkowym. |
ALERGENY | gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko, ser) | gluten (pszenica), laktoza (jogurt) | Gluten (pszenica), jajko, seler |
WTOREK 5.01.2021 |
Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, ogórek świeży, paseczki papryki żółtej. Napój owocowy.
II śniadanie: winogrono, melon. DBM: kaszka ryżowa bezmleczna. |
Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z dorsza w sosie szczypiorkowym. Surówka colesław z jogurtem greckim. Fasolka szparagowa gotowana na parze. Kompot brzoskwiniowo-porzeczkowy.
DBM: surówka bez jogurtu. |
Zupa koperkowa z ryżem. Twarożek kokosowy z bakaliami (rodzynki, morela) herbatniki maślane. DBM: przecier bobovita, chrupki kukurydziane. |
ALERGENY | gluten (pszenica, jęczmień, żyto ), laktoza ( mleko) | Laktoza (jogurt) | laktoza (ser) seler, jajko, gluten (pszenica) |
ŚRODA
|
|||
CZWARTEK 7.01.2021 |
Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem szynka wieprzowa bez konserwantów, rzodkiewka. Herbata z cytryną. II śniadanie: gruszka, mango, kiwi. DBM: kaszka bezmleczna z owocami. |
Ziemniaki z koperkiem, medalion z mięsa wołowego w sosie żurawinowym. Marchew mini na ciepło, surówka z kalarepki, papryki czerwonej z pestkami dyni i słonecznika. Kompot gruszkowo-truskawkowy. |
Zupa krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki. Ciasto biszkoptowe (wypiek własny) z jabłkiem, posypane cukrem pudrem. Kakao na mleku modyfikowanym. DBJ: herbatniki bez jaj i mleka. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | Gluten (pszenica), seler, jaja | |
PIĄTEK 8.01.2021 |
Płatki pszenne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica. Pomidor malinowy, kiełki słonecznika. Mięta do picia. II śniadanie: Winogrono, kiwi, mandarynka. DBJ: pieczywo z dżemem. |
Ziemniaki z koperkiem, roladka z mięsa wieprzowego (schab, łopatka). Brokuł na ciepło, surówka wiosenna (marchew, pietruszka, kukurydza, por, pestki słonecznika) z jogurtem greckim. Kompot morelowy. | Zupa z cukinii z kaszą i świeżą kolendrą.
Bananowe smoothy na bazie kefiru. Herbatniki maślane. DBM: Napój orkiszowy z bananem, wafelek ryżowy. |
ALERGENY | laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) | laktoza (jogurt) | laktoza (kefir), gluten (pszenica), seler, jaja |
Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.