Jadłospis | Żłobek nr 30

Jadłospis 11-15.01.2021r.

 

 

PONIEDZIAŁEK

11.01.2021

 

Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozarella. Ogórek kwaszony, pomidor koktajlowy, herbatka owocowa.

II śniadanie: mango, melon, kiwi.

DBM: kaszka ryżowa z owocami

 

Kasza jęczmienna wiejska, roladka ze schabu w/p w sosie musztardowym. Buraczki na ciepło, surówka z pora z jogurtem greckim.

 

Kompot wiśniowy.

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki. Kisiel czereśniowo – ananasowy, z płatkami migdałów.

Biszkopty, chrupki kukurydziane.

DBM: herbatniki bez jaj i mleka.

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica,  żyto) gluten (pszenica) laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
 

WTOREK

12.01.2021

Zacierki  na mleku. Pieczywo mieszane z nutellą (awokado, miód, kakao), chipsy marchewkowe. Mięta z limonką do picia.

II śniadanie: arbuz , banan.

DBM: pieczywo z szynką w/p.

Ziemniaki z koperkiem,  pulpecik z dorsza w sosie koperkowym. Kapusta kwaszona z kminkiem na ciepło. Surówka z pomidora malinowego z papryka żółtą i oliwą z oliwek.

 

Kompot malinowy.

 

 

Zupa barszcz czerwony z kaszą bulgur.

 

Ryż z musem jabłkowo- brzoskwiniowym.

Mleko do picia.

ALERGENY laktoza (mleko ), gluten (pszenica, ,żyto) ryba seler
 

ŚRODA

13.01.2021

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową bez konserwantów, sałata rzymska, rukola, papryka czerwona.

II śniadanie: pomelo, mandarynka.

DBM: herbata.

Zapiekana makaronowa z warzywami (brokuł, kalafior, marchew, kukurydza, brukselka) posypane wiórkami sera żółtego i orzeszkami pini.

Kompot ananasowo borówkowy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem i natką pietruszki.

Bananowe musli z bakaliami i jogurtem naturalnym.

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten, (pszenica), laktoza (ser) gluten, laktoza (jogurt)
 

CZWARTEK

14.01.2021

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna,  ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną.

II śniadanie: mango, melon, winogrono.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami

DBJ: pieczywo z szynką w/p.

 

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z fileta z indyka, mix sałat (rzymska, lodowa, masłowa, karbowana, rukola) z jogurtem greckim. Marchew krojona w kostkę na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki.

 

Naleśniki z serem, polane musem owocowym. Napój owocowy.

DBM: naleśniki z dżemem.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto),jajko laktoza (jogurt) seler,  laktoza (ser), gluten (pszenica)
 

PIĄTEK

15.01.2021

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku z rodzynkami. Pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna. Cykoria biała i  czerwona do pochrupania. Napój owocowy.

II śniadanie: gruszka, mandarynka.

DBM: kaszka ryżowa z owocami.

 

Ryż pełnoziarnisty, medalion z fileta, z kurczaka w sosie warzywnym  ze świeżą bazylią. Kalafior  świeży na ciepło. Surówka: marchewka z ananasem.

Kompot czereśniowy.

Zupa pejzanka z ziemniakami i  natką pietruszki

Koktajl mleczny na bazie kefiru  z owocami leśnymi. Wafle orkiszowe bio.

DBM: napój migdałowy z owocami leśnymi . herbatniki bez jaj i mleka.

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko)   gluten, laktoza (mleko)

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przejdź do treści