Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis 14-18.03.2022r.

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

14.03.2022

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Ogórek świeży, pomidor koktajlowy.

II śniadanie: gruszka, winogrono.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, schab wieprzowy zapiekany w sosie musztardowo – miodowym. Różyczki kalafiora świeżego gotowane na parze, polane masełkiem roślinnym  z bułeczką tartą. Surówka z marchewki  i brzoskwini.

Kompot czereśniowy.

 

Zupa pomidorowa z makaronem i śmietaną.

 

Kasza manna z jabłkiem i rodzynkami.

DBM: kasza manna na wodzie.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) seler, laktoza (mleko, śmietana), gluten (pszenica)
 

WTOREK

15.03.2020

Kluski lane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem nutella (awokado, miód, kakao), talarki z marchewki. Herbatka owocowa.

II śniadanie: melon, kiwi, mandarynka.

DBM: kaszka bezmleczna.

Ryż jaśminowy, pulpecik z fileta z indyka w sosie koperkowym. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze. Surówka z pomidora malinowego, papryki żółtej, cebulki dymki z oliwą z oliwek.

Kompot wiśniowo – ananasowy.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami .

 Jabłko pieczone z żurawiną.

Napój owocowy.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko), jajko.  seler
 

ŚRODA

16.03.2022

Kawa zbożowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, mozzarella. Sałata rzymska, rzodkiewka.

II śniadanie: banan, winogrono.

DBM: kawa czarna, pieczywo z szynką bez konserwantów.

Zapiekanka makaronowa z warzywami (kalafior, brokuł, kukurydza, marchew, fasolka szparagowa żółta), polana sosem greckim i posypana wiórkami sera żółtego.

 Surówka z selera z jogurtem greckim.

Kompot brzoskwinia – truskawka.

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki.

 Kisiel wieloowocowy z suszonymi morelami.

Biszkopty, chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY laktoza (mleko, ser), gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt, ser), gluten (pszenica) seler, gluten(pszenica), jajko.
 

CZWARTEK

17.03.2022

Ryż na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem pasta z kukurydzy, awokado i szczypiorku.

 Kalarepka, sałata rukola.

II śniadanie: kiwi, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami

 

Ziemniaki z koperkiem, leczo (papryka, żółta i czerwona, cukinia, cebula, bakłażan) z mięsem wołowym.

Surówka z ogórka kiszonego i jabłka.

Kompot ananasowy.

Zupa szpinakowa z makaronem.

 Ciasto murzynek (wypiek własny) posypane płatkami migdałów.

Mleko do picia.

DBM: herbata.

DBJ: ciasteczka czekoladowe.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica), seler, jajko, laktoza (mleko)
 

PIĄTEK

18.03.2022

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z marchewką na słodko. Cykoria do pochrupania.

II śniadanie: gruszka, pomarańcza, mango.

DBM: kaszka bezmleczna, pieczywo z dżemem.

Kasza bul gur. Ryba po grecku (łosoś) z warzywami w sosie pomidorowym.

Surówka rozmaitości (marchew, pietruszka, por, seler, kukurydza, pestki dyni i słonecznika) z jogurtem greckim.

Kompot malinowy.

 

 

Zupa krem z marchwi i batatów z mlekiem kokosowym.

 

Ryż zapiekany z mango, gruszką i żurawiną.

ALERGENY laktoza (mleko, ser),  gluten (pszenica, żyto). laktoza (jogurt), ryba. seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści